Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βουλευτές της ΝΔ κατά υπουργών για την υπόθεση Βατοπεδίου
Βουλευτές της ΝΔ κατά υπουργών για την υπόθεση Βατοπεδίου Εκτύπωση E-mail
03.09.08

Λύνουν τη σιωπή τους οι βουλευτές της ΝΔ για το θέμα των αγοραπωλησιών γης και ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την παραχώρηση «χρυσών» οικοπέδων.

 

Παράλληλα, συνεχίζεται το φαινόμενο υπουργοί να αποφεύγουν να στηρίξουν την κυβερνητική θέση στο θέμα αυτό. Οι βουλευτές Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και Αθηναίος Φλωρίνης εγκαλούσαν από τις 15 Ιανουαρίου με ερώτησή τους, τους αρμόδιους υπουργούς για την εκχώρηση 8.608 στρεμμάτων δάσους της Ουρανούπολης στη Μονή Βατοπεδίου.
 
Σε αυτήν ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, αφενός για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνδιαλλαγής που προσβάλλει καταφανώς το δημόσιο συμφέρον και θίγει τα κεκτημένα των κατοίκων της περιοχής και αφετέρου για το κατά πόσον ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες πριν τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». Μάλιστα, οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν, ότι τα οικόπεδα που έδωσε το Δημόσιο στη Μονή, είναι πολύ μεγάλης εμπορικής αξίας, ενώ πήρε από το μοναστήρι του Αγίου Όρους εκτάσεις στη Βιστωνίδα, που δεν έχουν καμιά αξία, επειδή είναι υγροβιότοπος και δεν μπορεί να γίνει καμιά αξιοποίησή τους. «Η ανταλλακτική αξία των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου που εκχωρούνται στη Μονή Βατοπεδίου, φέρεται να είναι στην πραγματικότητα μηδενική, ως υψηλής σημασίας υγροβιότοπος, βάσει της συνθήκης Ramsar» αναφέρουν οι δύο βουλευτές της ΝΔ.
 
Οι κ.κ. Βαγιωνάς και Φλωρίνης μάλιστα κατηγορούν όσους διαχειρίστηκαν το θέμα αυτό, ότι έκαναν παράνομες ενέργειες. «Ο αποχαρακτηρισμός του δάσους της Ουρανούπολης σε "γεωργική έκταση", χωρίς να υπάρχει υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κυρίου Κοντού, όσο και του προκατόχου του κυρίου Μπασιάκου, πρέπει να θεωρηθεί μέγιστη παράλειψη, που έρχεται να συνδυαστεί με την προκλητική παράκαμψη της γνωμοδότησης τόσο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, όσο και του Δασαρχείου Αρναίας» αναφέρουν. Οι δύο βουλευτές Χαλκιδικής της ΝΔ δεν πήραν ωστόσο ποτέ επαρκείς απαντήσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός έκλεισε το θέμα, λέγοντας ότι βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
 
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο τοπικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, για το όλο ζήτημα είχε ενημερωθεί και ο Γιώργος Σουφλιάς, όταν επισκέφθηκε πριν από μήνες την περιοχή. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέφυγε πάντως να αναφερθεί στο θέμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Την ίδια ώρα νέες καταγγελίες έρχονται στο φως, όπως ότι στη Μονή Βατοπεδίου έχει παραχωρηθεί έκταση 1.400 στρεμμάτων στον Άγιο Μάμα του Δήμου Μουδανιών Χαλκιδικής, η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες προορίζεται για την κατασκευή γηπέδων γκολφ. Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη κυβερνητικός βουλευτής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, τακτικός επισκέπτης του Αγίου Όρους, αποδοκίμασε την επιχειρηματική δραστηριότητα της Μονής Βατοπεδίου, λέγοντας ότι «βασικό χαρακτηριστικό του μοναχισμού είναι η αγνωμοσύνη. Είναι λάθος σε περίοδο ισχνών αγελάδων, κάποιες Μονές να δίνουν την εντύπωση, ότι εστιάζουν την προσοχή τους σε συσσώρευση πλούτου. Είναι πρόκληση για λαϊκούς, αλλά και για μοναχούς».
 
Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο, ότι ένας ακόμη υπουργός, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό απέφυγε να στηρίξει την κυβερνητική επιχειρηματολογία στο θέμα της παραχώρησης δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δέχεται συνεχώς μηνύματα από τοπικά στελέχη για δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου, που προκαλούν την οργή των κατοίκων της περιφέρειας.
 
 ALPHA
 
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2209&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote