Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΕΕ: Φοβέρες με... χάδια στην αρκούδα
ΕΕ: Φοβέρες με... χάδια στην αρκούδα Εκτύπωση E-mail
02.09.08

Οι ενεργειακοί δεσμοί της Ευρώπης με τη Μόσχα κατάφεραν να οικοδομήσουν τον συμβιβασμό χθες στις Βρυξέλλες και να διασφαλίσουν τα προσχήματα για την Ενωμένη Ευρώπη.

Πέντε χρόνια μετά τον διχασμό μεταξύ Ατλαντιστών και Ευρωπαϊστών που επέφερε στην καρδιά της Ευρώπης η κρίση στο Ιράκ, η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από την Gazprom λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία για μια συμβιβαστική απόφαση των 27 σχετικά με την κρίση στον Καύκασο. Μια απόφαση που προσπαθεί να συγκεράσει την πολιτική των φραστικών προειδοποιήσεων για τη Γεωργία, με τη διατήρηση των προνομιακών σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά με κανέναν τρόπο δεν διασαλεύει την ισορροπία που έχει επιβάλει η διπλωματία των αγωγών στις ευρωρωσικές σχέσεις, ούτε πλήττει τα συμφέροντα της Μόσχας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο χθεσινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συγκάλεσε η γαλλική προεδρία για την κρίση στον Καύκασο, ούτε κυρώσεις κατά της Μόσχας επεβλήθησαν, ούτε αντίμετρα αποφασίστηκαν για την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Και το κυριότερο, κατά κανέναν τρόπο δεν διασαλεύτηκε η ουσία στην ισορροπία των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία παρά την απόφαση για αναβολή των προγραμματισμένων για αυτόν τον μήνα διαπραγματεύσεων που θα προετοιμάσουν τα τεχνικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας του Νοεμβρίου.

Η αναβολή των τεχνικών διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από τη Γεωργία στις προ της 7ης Αυγούστου θέσεις τους, σημείωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο προεδρεύων στην ΕΕ Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Δέσμευση
Και αυτή ακόμη η πρόβλεψη δεν προκαλεί πρόβλημα, μιας και η Μόσχα έχει ήδη δεσμευτεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις θέσεις που κατέλαβαν στη Γεωργία έως τις 8 Σεπτεμβρίου, όταν η ευρωπαϊκή Τρόικα, με επικεφαλής τον Νικολά Σαρκοζί, επισκεφτεί τη ρωσική πρωτεύουσα και την Τιφλίδα για να διασφαλίσει την υλοποίηση της σύμφωνης εκεχειρίας των 6 σημείων. Οι 27 αρκέστηκαν στη διατύπωση της φραστικής καταδίκης, σημείωσαν ότι η βία δεν αποτελεί λύση και έσπευσαν να διατυμπανίσουν ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ευρώπης.

Οπως σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά το πέρας της εκλεκτής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι 27 συμφώνησαν στα εξής σημεία:

  •  Η βία δεν αποτελεί λύση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
  •  Η ΕΕ ζητεί την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας εκεχειρίας των 6 σημείων και καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία.
  •  Η ΕΕ αποφάσισε την άμεση συγκρότηση διερευνητικής αποστολής στην περιοχή, ενώ οι 27 κατέληξαν ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη, γι αυτό και θα πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη η ισχυρή σχέση με τη Μόσχα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός για την επαναβεβαίωση από τους 27 της προσήλωσής τους στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, κάτι που, όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «αποτελεί πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και μας αφορά».

Ιδιαίτερα ενισχυμένος εξήλθε από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο προεδρεύων στην ΕΕ Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αρχιτέκτονας του συμβιβασμού των Βρυξελλών. Αυτό τόνισε η ελληνική αντιπροσωπεία, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι στις Βρυξέλλες η Ενωση απέδειξε ότι «έχει προεδρία».

Απόφαση
Καταλυτικό ρόλο στη συμβιβαστική απόφαση των Βρυξελλών διαδραμάτισε η μίας ώρας τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Πούτιν ο Γάλλος πρόεδρος το βράδυ της Κυριακής, αλλά και η ισχυρή παρέμβαση του Βερολίνου προς την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής που αξίωναν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Νικητής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρά τη σθεναρή στάση της Μόσχας στην υπεράσπιση της πολιτικής της έναντι της Οσετίας και της Αμπχαζίας στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει ούτε νύξη στην προοπτική αναβολής της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου. Μεγάλος χαμένος από τον ευρωπαϊκό συμβιβασμό είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους και η προσπάθειά του να θέσει τις βάσεις για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Στη διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων των 27 χθες στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι φίλοι της Ουάσιγκτον συνειδητοποίησαν το αδιέξοδο μιας πολιτικής φερέφωνου της Ουάσιγκτον, κατάφεραν ωστόσο να σώσουν τα προσχήματα με τις καταδικαστικές για τη Μόσχα φράσεις του κειμένου συμπερασμάτων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2205&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote