Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παραδέχτηκε «αταξία»
Παραδέχτηκε «αταξία» Εκτύπωση E-mail
02.09.08

Για «αταξία, αλλά όχι νοθεία» κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας

απαντώντας στις βολές του Ευάγγελου Βενιζέλου, που μίλησε για «φαινόμενα νόθευσης του θεσμικού ήθους της Δημοκρατίας» και «νόθευση της διαδικασίας».

Η έναρξη της συνεδρίασης του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής επεφύλασσε την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης αυτής, «ώστε να ξέρει ο Έλληνας πολίτης ότι το Σύνταγμά του είναι προϊόν μιας γνήσιας διαδικασίας, χωρίς παθογένειες και χωρίς νοθεύσεις».

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως «όταν η πλειοψηφία της ΝΔ υπεκφεύγει, όταν η ίδια η Βουλή δεν δίνει έγκυρες απαντήσεις, ο πολίτης νοιώθει απροστάτευτος. Νιώθει ότι δεν έχει την ελπίδα και την προοπτική που πρέπει να του δίνει το πολιτικό σύστημα. Σας καλώ να εγγυηθείτε τη διαδικασία πλήρους αποσαφήνισης και διερεύνησης του τεράστιου αυτού ζητήματος που έχει προκύψει, και που συνδέεται με τον ίδιο τον πολίτη και την καθημερινότητά του».

«Αισθάνομαι απόλυτα προσβεβλημένος, γιατί κάποιοι απόντες απ' αυτήν την αίθουσα, στη σοβαρότερη στιγμή που διασαφηνίζαμε τον χάρτη της Δημοκρατίας, έρχονται να μας πουν ότι εμείς που ψηφίσαμε και εκφράσαμε την άποψή μας, δεν είδαμε κάτι που εσείς είδατε στο DVD και χρειαστήκατε πέντε μήνες για να σκαρφίσετε» απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Θ. Πλεύρης παρατήρησε πως «όταν γίνεται καταγγελία από ένα κόμμα, ότι στη διαδικασία για την Αναθεώρηση υπήρξε παρεκτροπή, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν τον έλεγχο που πρέπει. Όταν έχει προβληθεί το DVD, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει ο έλεγχος, για να φανεί αν είναι υπεύθυνοι οι κατηγορούντες ή εκείνοι που δέχονται τις κατηγορίες».

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε κατά τρόπο «άψογο, αδιάβλητο και απόλυτα διαφανή». «Νόθευση του αποτελέσματος δεν έγινε, γιατί δεν μπορούσε να γίνει με κανέναν απολύτως τρόπο. Νόθευση και νοθεία δεν γίνεται μπροστά σε τηλεοπτικούς φακούς, σε δημοσιογράφους, χιλιάδες τηλεθεατές και με τέσσερις συναδέλφους εγγυητές της ψηφοφορίας. Αν οι ίδιοι απαξιώνουμε με την όποια συμπεριφορά μας τον κοινοβουλευτισμό, τι να πουν τότε οι πολίτες;».

Υπήρξε ωστόσο, «αταξία, προφανής στο βίντεο». Γι' αυτήν όμως, «οι επικαλούμενοι νόθευση, θα έπρεπε να είχαν και τις αποδείξεις» προσέθεσε ο κ. Σιούφας.

«Αταξίες παρουσιάζονται. Εγώ ως πρόεδρος του Σώματος, αναλαμβάνω και την ευθύνη - αλλά θα έχω και τη δική σας συνδρομή, αυτές οι αταξίες να μην ξαναπαρουσιαστούν. Όλοι μας έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τους θεσμούς» ανέφερε ο κ. Σιούφας.

«Με εκπλήσσετε» απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν περίμενα εσείς να αναλάβετε την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν και τα όσα έφερε στο φως η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν αναφερθήκαμε στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ - δεν είναι θέμα Δ. Σιούφα, αλλά ΝΔ και Κώστα Καραμανλή».

«Χρησιμοποιήσατε μια πολύ χαλαρή έκφραση. Δεν πρόκειται για αταξία. Πρόκειται για γεγονότα που μας θέτουν προ νέων ζητημάτων και θεσμικών ευθυνών. Όταν το οπτικοακουστικό υλικό γεννά καχυποψία, τίθεται θέμα νόθευσης του θεσμικού ήθους της Βουλής. Εγώ δεν μίλησα για νόθευση του αποτελέσματος. Τι σημασία έχει το αποτέλεσμα; Ο τόπος κυβερνιέται με το άγχος της οριακής πλειοψηφίας της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Οι καταγγελίες ανεβάζουν το «θερμόμετρο»

Σκληρή ήταν, νωρίτερα την Τρίτη, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος μίλησε για μεγάλη πολιτική γκάφα και αναρωτήθηκε ποιος παρασύρει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε τέτοιες κραυγαλέες προχειρότητες. Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα λαθροχειρίας, γιατί, όπως είπε, η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής.

Για «σόου του ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 η αναπληρώτρια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου προσθέτοντας πως «όσα συμβαίνουν είναι μια πολιτική επιλογή, που αναζητεί, εν όψει της 3ης Σεπτεμβρίου, να αναβιώσει φαντάσματα». «Αν είχα καταλάβει κάτι θα το είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή» δήλωσε επίσης στο City 99,5 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου Πασχαλίδου, που ήταν παρούσα ως ψηφολέκτης στην επίμαχη ψηφοφορία. «Η κυβέρνηση κακοποίησε δημοκρατικές διαδικασίες», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Επειδή είδαμε και πρωτοσέλιδα που μιλούν για "γκάφα του ΠΑΣΟΚ", θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Θ.Ρουσόπουλο αν την φράση που χρησιμοποίησε και ο ίδιος, μιλώντας για "γκάφα του ΠΑΣΟΚ", την πήρε από τίτλο εφημερίδας ή ο ίδιος έδωσε τη "γραμμή"» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη λύπη του για την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, για τον οποίο είπε ότι «το πήρε πάνω του» και προσέθεσε: «Θα περίμενα μια έρευνα και μετά την έκδοση ενός πορίσματος».

Ακόμη, επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής ότι δεν ρώτησε τους βουλευτές και τους υπαλλήλους της Βουλής πριν απαντήσει, ενώ, ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ μίλησε με υπαλλήλους της Βουλής, είπε: «Όχι και δεν είναι δική μας δουλειά».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ερωτήματα για το «τι ακριβώς έκαναν ο γραμματέας και η αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και τι ακριβώς έβαζε στην τσέπη του ο κ.Αγοραστός και αν υπάρχουν άλλα "χαρτιά", όπως για παράδειγμα αποτελέσματα ιπποδρόμου, στη διάρκεια κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας», έκανε δε, λόγο για «φαιδρές εξηγήσεις, που αντιφάσκουν μεταξύ τους».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή του προεδρείου της Βουλής, τονίζοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».

Ερωτηθείς για τις πηγές πληροφόρησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Το το μάθαμε αργά μέσα στο καλοκαίρι, πήραμε όλο τον απαραίτητο χρόνο για εξακρίβωση, το βίντεο το είδαν άνθρωποι με τεράστια κοινοβουλευτική πείρα, όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν αυτό που βλέπαμε. Ως προς το από που προήλθε αυτό, δεν είμαι σε θέση να σας το πω».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε «όχι και στα δύο», στην ερώτηση αν η «πηγή» του ΠΑΣΟΚ ήταν πολιτικό πρόσωπο ή όχι, προσθέτοντας: «Δεν θα μπω σε διαδικασία αποκάλυψης ή διερεύνησης της διαδικασίας».

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε ότι το κόμμα του καλύπτεται από τις δηλώσεις των συνταγματολόγων κ.κ. Μάνεση και Αλεβιζάτου ότι το θέμα σχετίζεται με το γεγονός πως η ΝΔ προσπαθεί να παρακάμψει το άρθρο 16 για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

«Έχουμε ένα άρθρο, που επιβεβαιώθηκε και μια προσπάθεια νοθείας του από τη ΝΔ μέσα από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και νομίζω ότι θα πρέπει να προσέξουν πολύ, για να μην μεταθέτουμε τα προβλήματα από τα ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης, στα οποία αποφεύγουν να πάρουν θέση» τόνισε.

«Εμείς σ' αυτή τη νοθεία ενάντια θα δώσουμε τη μάχη με σκληρό τρόπο και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του εκπαιδευτικού κινήματος να ενεργοποιηθεί ενάντια στις αποφάσεις και τη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ως πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πια, με τη σφραγίδα της παρανομίας της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

Την ίδια ώρα, στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναζητείται το «βαθύ λαρύγγι» που κατήγγειλε στη Χαριλάου Τρικούπη τα περί νοθείας και λαθροχειρίας κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν χθες στη Βουλή για τις αποκαλύψεις, η πληροφορία περιήλθε σε δικό τους βουλευτή, περί τα μέσα Ιουλίου, από συνάδελφο του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος «άλλα ψήφισε και άλλα διαπίστωσε ότι ψήφισε» όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2203&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote