Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ... ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ... ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ Εκτύπωση E-mail
01.09.08

26 εκατ. ευρώ έβγαλε ο Εφραίμ!

- Από την πώληση, έναντι 51 εκατ. ευρώ, των δύο ολυμπιακών ακινήτων σε εταιρεία όπου μετέχει ο Γιακούμπ (!) και η οποία θα φτιάξει Καρδιολογικό Κέντρο - Υπερτιμολογημένοι οι παλιαγροί και τα οικόπεδα που έδωσαν για ανταλλαγή και που τους τα είχε δώσει το Δημόσιο!

Αγοράζουν τώρα κτίρια πάρκινγκ, ενώ πουλάνε ακίνητο στην τιμή των 4.100.000 ευρώ! - Πήγαν να πάρουν και το ακίνητο της Εθνικής στη Σταδίου!

Η μεγαλύτερη εταιρεία στις αγοραπωλησίες ακινήτων στη χώρα μας, ο ντίλερ στο χρηματιστήριο γης, ο πιο στυγνός διαπραγματευτής στις πωλήσεις και ο πιο δύσκολος αγοραστής εκτάσεων, οικοπέδων, κτιρίων κ.λπ., που προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξίγκι και δεν καταλαβαίνει τίποτα, κινούμενος μεθοδικά και συγκροτημένα και ελέγχοντας ακόμα και τους ορκωτούς εκτιμητές, δεν είναι άλλος από ένα απλό, απέριττο μοναστήρι του Αγίου Όρους! Την… περίφημη Μονή Βατοπεδίου που αντί για οίκος προσευχής και νηστείας έχει μετατραπεί σε… χρηματιστήριο γης, όπου ο ηγούμενος Εφραίμ, μαζί με το πρωτοπαλίκαρό του, τον μοναχό Αρσένιο, κάνουν διάφορα «τρικ» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να… αβγατίσουν τα κέρδη τους, κάνοντας... επενδύσεις που θα τις ζήλευε και ο Βγενόπουλος!
 
Η ιστορία του σκανδάλου της ανταλλαγής των δύο ολυμπιακών κτιρίων και της έκτασής τους με κάτι… παλιοχώραφα αμφισβητούμενων τίτλων και υποπολλαπλάσιας αξίας αποκαλύπτει πως ο ηγούμενος όχι μόνο κατάφερε και έπεισε την κυβέρνηση να κάνει την απίστευτη αυτή ανταλλαγή, που δεν θα την έκανε ούτε ο πιο… γκαφατζής επενδυτής, αλλά τους παραπλάνησε κιόλας, λέγοντας ότι ήθελε τα κτίρια του Ολυμπιακού χωριού για να κάνει Μουσείο Αθωνικής Κληρονομιάς! Έτσι -γύρευε με ποια ανταλλάγματα, γιατί αποκλείεται να υπάρχουν τόσο… βραδύνοες κυβερνητικοί παράγοντες- η κυβέρνηση δέχθηκε να του παραχωρήσει τα δύο ακίνητα- «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας, σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, που εκτιμήθηκαν από ορκωτούς εκτιμητές σε 40-41 εκατ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, είναι η αντικειμενική αξία τους, γιατί η αγοραστική τους είναι πολλαπλάσια!
Το αντάλλαγμα που πήρε το Δημόσιο γι' αυτήν την παραχώρηση μόνο ως… αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για κάποιες αγροτολιβαδικές εκτάσεις σε ορεινά σημεία, γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, κάτι κτήματα στο Πόρτο Λάγος και ορισμένα οικόπεδα στα Γρεβενά, η αξία των οποίων δεν φτάνει με… τίποτα τα 25 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκτιμητές την… τέντωσαν και την έφτασαν στην αξία των δύο ολυμπιακών ακινήτων! Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά, λέγεται ότι τις εκτάσεις αυτές τις είχε παραχωρήσει πριν από χρόνια το κράτος στη Μονή!
Ενώ όμως ο ηγούμενος διατείνεται ότι ήθελε τη… διευκόλυνση για να κάνει Μουσείο, μόλις «έκλεισε» η ανταλλαγή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», έσπευσε να τα πουλήσει σε εταιρεία που εκπροσωπεί ο γνωστός καρδιοχειρουργός Γιακούμπ για να κάνει, με ομάδα μεγαλογιατρών της Ελλάδας και του εξωτερικού, καρδιοχειρουργικό κέντρο, καλύτερο από το Ωνάσειο! Λέγεται μάλιστα πως τις διαπραγματεύσεις με τον ηγούμενο, εξ ονόματος του Γιακούμπ και των άλλων μεγαλογιατρών, τις έκανε ο επί σειρά ετών βοηθός του Γιακούμπ Σπ. Θεοδωρόπουλος και η τιμή που συμφωνήθηκε για την πώληση των δύο ολυμπιακών ακινήτων έφτασε τα 51 εκατ. ευρώ! Δηλαδή ο ηγούμενος θα βάλει στο ταμείο της Μονής 51 ζεστά εκατομμύρια ευρώ χωρίς να δώσει ούτε… λεπτό! Αυτή κι αν είναι… μπίζνα…
Αλλά και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι η αξία των χωραφιών είναι 25 εκατ. ευρώ, ακόμα και… παραφουσκωμένη, το κέρδος της μονής από το deal αυτό φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ!
Να σημειώσουμε ότι ο Γιακούμπ είναι πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του καρδιοχειρουργικού κέντρου το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει τον Οκτώβριο, αλλά θα πάει πιο πίσω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις. Το κέντρο αυτό, εκτός από καρδιολογικά, θα καλύπτει και άλλες παθήσεις και ήδη έχει γίνει «κράχτης» για τους πλέον επώνυμους μεγαλογιατρούς της χώρας που σπεύδουν να ενταχθούν στο δυναμικό του. Λέγεται ότι 5-6 απ' αυτούς, που σήμερα είναι στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, έχουν ήδη συμφωνήσει να πάνε στο νέο νοσοκομείο. Από τα κτίρια έκτασης 35.000 τ.μ. που αγόρασαν από τη Μονή Βατοπεδίου οι νέοι ιδιοκτήτες θα κρατήσουν μόνο τον σκελετό, ενώ το εσωτερικό θα το ανακατασκεύασουν εκ βάθρων δημιουργώντας ένα σύγχρονο και πολυτελέστατο θεραπευτήριο.
Υπουργοί που είχαν μιλήσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή με τον ηγούμενο Εφραίμ και τον «υπαρχηγό του», τον Αρσένιο, έναν καλόγερο απόφοιτο πανεπιστημίου που στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος της ΚΝΕ (!), έλεγαν ότι τους εντυπωσίασε το ότι οι δύο καλόγεροι ήξεραν τι έψαχναν, ήταν απόλυτα ενημερωμένοι για όλα, για τα οικόπεδα, τα κτίσματα, τους συντελεστές, τις χρήσεις κ.λπ.! Είχαν δηλαδή γνώσεις που δεν τις έχει κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το real estate. Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είχε ζητήσει να χαρακτηριστεί μια… βουνοκορφή ως… καλλιεργήσιμη έκταση για να πάρει κοινοτική επιδότηση!
Κύκλοι της αγοράς ακινήτων, αναφερόμενοι στα όσα έλεγαν οι υποστηρικτές της ανταλλαγής που ισχυρίζονται ότι τα λιβάδια και τα οικόπεδα στα Γρεβενά και στο Λάγος έχουν την ίδια αξία με τα ολυμπιακά ακίνητα, έλεγαν πως αφού είναι τόσο βέβαιοι για την αξία τους ας τα βγάλουν σε πλειστηριασμό για να δούμε πόσα χρήματα θα… πιάσουν! Έλεγαν μάλιστα πως δεν είναι το ότι δεν θα πουληθούν ούτε 25 εκατ. ευρώ όλα μαζί, αλλά δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κάποιος για να τ' αγοράσει! Ενώ τα δύο ολυμπιακά κτίρια που «χτύπησε» ο Εφραίμ τα… μοσχοπούλησε στο άψε σβήσε!
Ένα ακόμα δείγμα του ότι η Μονή Βατοπεδίου από ναός του Θεού έχει μετατραπεί σε ναό του real estate είναι το ότι πριν από λίγο καιρό μετείχε στον διαγωνισμό για το ακίνητο που είχε βγάλει στο σφυρί η Εθνική στη γωνία Πεσμαζόγλου και Σταδίου, δίπλα από το Athennee. Το ακίνητο τελικά το πήρε ο εφοπλιστής Προκοπίου, ενώ η Μονή αποσύρθηκε από τη διεκδίκησή του χωρίς καν να μπει στη διαδικασία, γεγονός που προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια για τους λόγους που αποφάσισε να… αφήσει το ακίνητο στον εφοπλιστή.
Επίσης η Μονή είχε αγοράσει αντί 500.000 ευρώ ένα νεοκλασικό κτίριο στη γωνία των οδών Κεφαλληνίας και Κόμνα Τράκα (πίσω από τη Δροσοπούλου), δίπλα από το μυστικό γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Αφού κατεδάφισε το νεοκλασικό (ίσως εδώ να υπάρχει κι άλλο σκάνδαλο…) έχτισε, με την εταιρεία που φτιάχνει το Μινιόν, εξαώροφο κτίριο το οποίο διαπραγματεύεται να το πουλήσει αντί 4,1 εκατ. ευρώ χωρίς να κατεβαίνει ούτε λεπτό. Για το κτίριο αυτό που έχει ωφέλιμους χώρους 2.000 τ.μ. και 8 θέσεις πάρκινγκ έχει ενδιαφερθεί η ΑΣΟΕ που θέλει να το νοικιάσει αντί 23.000 ευρώ τον μήνα.
 

 

Όσον αφορά τα δύο ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού, πριν γίνει η ανταλλαγή η εταιρεία ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, που τα είχε κατασκευάσει, έκανε σ' αυτά κάποιες εργασίες. Για να μη διαρρεύσει τι είδους εργασίες ήταν αυτές, υπήρχε πρεμούρα να πουληθούν. Όπως αναφέρουν δε καλά πληροφορημένες πηγές, αρχικά παζάρευε να πάρει τα δύο ακίνητα ο Βγενόπουλος, που είναι μάλιστα «κολλητός» του Εφραίμ.
Ο ηγούμενος όμως, παρ' όλο που ο Βγενόπουλος του διαθέτει το ιδιωτικό του αεροπλάνο για τις μετακινήσεις του, δεν… χαμπαριάζει και φυσικά δεν του έκανε τη χάρη να του δώσει το ακίνητο γιατί πρόσφερε μόνο… 42-43 εκατ. ευρώ, ενώ ο Εφραίμ έψαχνε για περισσότερα, τα οποία και βρήκε. Λέγεται μάλιστα ότι προορίζονταν και τα δύο κτίρια για να στεγαστεί το υπουργείο Απασχόλησης και είχαν αρχίσει εργασίες διαμόρφωσης και ήδη το γραφείο του υπουργού είχε στους τοίχους χαλύβδινη επένδυση για προστασία από ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Αμέσως δε μετά την πώληση των ακινήτων στον Γιακούμπ, ο δαιμόνιος ηγούμενος προσπάθησε να επενδύσει μέρος των χρημάτων που πήρε! Έτσι έδωσε εντολή να βρεθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας πάρκινγκ για να τα αγοράσει!
Ήδη διαπραγματεύεται ένα κτίριο πάρκινγκ στη Συγγρού που ο ιδιοκτήτης ζητάει 3 εκατ. ευρώ, αλλά η Μονή δεν δίνει ούτε ευρώ πάνω από 2,5 εκατομμύρια.
Να σημειωθεί ότι οι καλόγεροι της Μονής τα έχουν πολύ καλά με το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών που δεν τους χαλάει χατίρι!
Για το σκάνδαλο της ανταλλαγής έφτασε ανώνυμη καταγγελία, με πολύ σοβαρά στοιχεία, στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. Εξάλλου βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι τα οικόπεδα που αντάλλαξε ο Εφραίμ με τα ολυμπιακά ακίνητα τα είχε παραχωρήσει το κράτος στη Μονή! Η καταγγελία έγινε στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και σε άλλους δέκα υπουργούς, οι οποίοι… έκαναν ότι δεν είδαν ούτε έμαθαν τίποτα...
Ο συγκεκριμένος βουλευτής μάλιστα είχε στοιχεία που φανέρωναν ότι οι αγροτικές εκτάσεις και τα οικόπεδα στο Πόρτο Λάγος διαθέτουν αμφισβητούμενους τίτλους. Ούτε αυτό όμως… ενόχλησε τους υπουργούς, που φαίνεται ότι τα βρήκαν όλα καλά και όλα ωραία…
Να σημειώσουμε ότι ο βουλευτής αυτός, από τους γνωστούς θρησκευόμενους του Κοινοβουλίου, είχε αποφασίσει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος, αλλά μετά το σκάνδαλο, αν και πιστός, ματαίωσε το ταξίδι του γιατί αηδίασε βλέποντας το «περιβόλι της Παναγίας» να έχει μετατραπεί σε «περιβόλι του real estate»…
Στα δύο ολυμπιακά ακίνητα της σκανδαλώδους ανταλλαγής επρόκειτο, όπως γράψαμε παραπάνω, να μετακομίσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το υπουργείο Απασχόλησης. Από το 2005 ο τότε υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης δεχόταν πιέσεις να δοθούν στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά δεν… ενέδιδε. Πιέσεις είχαν ασκηθεί και στην ΚΕΔ για να ματαιώσει τη μετεγκατάσταση του υπουργείου και από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες. Η άρνηση του Τσιτουρίδη τούς χάλασε τα σχέδια. Έτσι προς… δόξαν εκείνων που υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν νόμιμα και πως το σκάνδαλο υπάρχει μόνο στη… φαντασία μας, ο Τσιτουρίδης απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση με μια αστεία δικαιολογία, τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία δωροδοκίας του υπασπιστή του Παυλίδη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου παραμένει ακλόνητος… Από τους ανθρώπους του Τσιτουρίδη δεν… πείραξαν κανέναν εκτός από δύο: τον τότε πρόεδρο του ΟΕΚ Θόδωρο Δρακιώτη και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Χωριού Πέτρο Πολίτη, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της ΝΔ στο ΤΕΕ, και οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μαζί με τον υπουργό. Συμπτωματικά και οι δύο είχαν διαφωνήσει με την ανταλλαγή!
Μάλιστα ο Δρακιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορήθηκε για σκανδαλώδη αγορά διαμερισμάτων για λογαριασμό του ΟΕΚ στη Λιβαδειά, το 2005, όταν άλλος ήταν πρόεδρος του Οργανισμού!
Να σημειώσουμε ότι ο Τσιτουρίδης αρνιόταν να παραλάβει τα κτίρια, γιατί είχαν πολλές κακοτεχνίες που θα έπρεπε να αποκαταστήσει ο εργολάβος, που ήταν ο ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα. Επίσης να σημειώσουμε ότι υπάρχει και νομικό θέμα στην ανταλλαγή. Ήδη συμβολαιογράφοι σκέπτονται να ζητήσουν να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα συμβόλαια, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έγγραφο του δασάρχη για τον αποχαρακτηρισμό τους από δασικές! Να σημειώσουμε ότι τα συμβόλαια της ανταλλαγής είναι από 70, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι όλη τη διαδικασία την έκανε η οικογένεια Πελέκη, που είναι συγγενής του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη! Δηλαδή ο συμβολαιογράφος και οι δικηγόροι-μάρτυρες, τόσο του αγοραστή όσο και του πωλητή, είναι ο πατέρας και τα παιδιά…
Το ερώτημα είναι ποιο ποσόν πήραν για τα αντίγραφα των συμβολαίων. Τέλος, να σημειώσουμε ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν μηνυτήρια αναφορά.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δριβελέγγας, εδώ και μήνες, είχε στείλει στα κανάλια τα στοιχεία που αποκάλυπταν το σκάνδαλο, αλλά δεν «βγήκε» πουθενά! Με ποιο αντάλλαγμα άραγε το «έθαψαν» εκείνοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους της αντικειμενικής και ελεύθερης πληροφόρησης; Ή μήπως το αξιολόγησαν ως μη ενδιαφέρον θέμα, σε σχέση με τα πάρτι της Μυκόνου και τις διακοπές του Αμπράμοβιτς στο Ιόνιο και το… πέταξαν;
Αυτά, για να ξέρει ο κόσμος τι σημαίνει και πώς γίνεται η πληροφόρηση στη χώρα μας…
Κι ο χορός του real estate στη Μονή Βατοπεδίου καλά κρατεί… Κύριε ελέησον!
 

ΠΑΡΟΝ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2196&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 01.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote