Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για μονή Βατοπεδίου
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για μονή Βατοπεδίου Εκτύπωση E-mail
01.09.08

Σε συνέντευξη τύπου με αιχμή «την παραχώρηση δεκάδων δημόσιων εκτάσεων, οικοπέδων και άλλων ακινήτων στη μονή Βατοπεδίου», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης και οι βουλευτές, Ε. Αμανατίδου, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός, τόνισαν πως η υπόθεση συνιστά μια νέα μορφή διασπάθισης και ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, που γίνεται με τη διαμεσολάβηση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τα οποία, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, ενεργούν ως κοινές κερδοσκοπικές Real Estate επιχειρήσεις.

 

Μίλησαν για «διαχρονικό σκάνδαλο» με δικομματικά χαρακτηριστικά και ευθύνες που ξεκινούν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο του 1999-2003,όταν, όπως είπαν, κατοχυρώθηκαν δημόσιες εκτάσεις ή εκτάσεις που είχαν επί δεκαετίες παραχωρηθεί σε αγρότες οι οποίοι και τις καλλιεργούσαν, υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και «ακουμπούν» την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως ανέφεραν, αντί να αναιρέσει τις αποφάσεις αυτές, τις ισχυροποίησε και τις κατέστησε τελεσίδικες.
 
Η κυβέρνηση προχώρησε υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, σε μια συμφωνία ανταλλαγής των εν λόγω περιουσιών που δεν ήταν άμεσα εμπορικά αξιοποιήσιμες, με αστικά και άλλα ακίνητα του δημοσίου που τελούσαν υπό τη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η οποία παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της κυριότητας επί τεράστιων εκτάσεων περί τη λίμνη Βιστωνίδα, τις οποίες διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου»,είπε ο κ. Δραγασάκης.
 
Η πολιτική διάσταση του θέματος, όπως ανέφερε, έγκειται στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο όχι μόνον δεν υπερασπίζεται την περιουσία του αλλά δεν επιδεικνύει και καμία βούληση να το πράξει.
 
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι εκτάσεις που διεκδικούσε η Μονή αποτιμήθηκαν σε υψηλές τιμές, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη και οι περιορισμοί ως προς την αξιοποίησή τους λόγω της συνθήκης RAMSAR και της ύπαρξης αρχαιολογικών χώρων, αντίθετα τα ακίνητα που το δημόσιο έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου αποτιμήθηκαν σε χαμηλές τιμές.
 
Για «ιερό σκάνδαλο» έκανε λόγο η Ε. Αμανατίδου,η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στις διεκδικήσεις των μοναστηριών στην Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική και γενικότερα την Βόρειο Ελλάδα.
 
Για «επιχείρηση Βαλτοπεδίου» μίλησε ο Γρ. Ψαριανός ο οποίος πρόσθεσε πως «η μισή Ελλάδα είναι ιδιοκτησία της Εκκλησίας» και πρόσθεσε πως είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα ώστε να παύσουν οι «άγιες μπίζνες» με παράγοντες και «επιχειρηματίες ρασοφόρους». Ο Ν. Τσούκαλης τόνισε τις «τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ» το οποίο τον Ιουνιο του 2007 ασχοληθηκε με το θέμα, αλλά εκτίμησε τότε οτι δεν συνιστα μέγα θεμα για να το «σηκώσει».
 
Σήμερα - όπως είπε - που φημολογείται εκπλοκή του Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του θεωρεί ότι πρέπει να «σηκώνει το θέμα».
 
Με την σημερινή παρέμβασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μεταξύ άλλων: Να κηρυχτούν άκυρες όλες οι συμφωνίες και οι πράξεις που έγιναν με αφετηρία την παραίτηση του δημοσίου από τη διεκδίκηση του δικαιώματος κυριότητας επί των εκτάσεων της Βιστωνίδας Λίμνης. Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και τη Μονή Βατοπεδίου. Να αναφερθούν ένα προς ένα τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στη Μονή. Να αναφερθεί επίσης λεπτομερώς ποιες ακριβώς εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας αποτιμήθηκαν και ποιο το ύψος των αποτιμήσεων. Να διαταχθεί άμεσος διαχειριστικός έλεγχος στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ως προς όλες τις συναλλαγές που αφορούν στην υπόθεση αυτή. Να διαταχθεί άμεσα διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος για όλες τις εκτός της Χερσονήσου του Άθω εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.
 
Τέλος ζητεί να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς της Εκκλησίας.
 
Ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την διοργάνωση Ημερίδας για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και γενικότερα,ενώ όλοι οι βουλευτές ζήτησαν να αποτελέσει το ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου αφετηρία για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.
ε-τυπος 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2193&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote