Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σκάκι μετά τις βόμβες
Σκάκι μετά τις βόμβες Εκτύπωση E-mail
31.08.08

Πατώντας στη διπλωματική υποκρισία της Δύσης, η Ρωσία λανσάρει στο διεθνές ακροατήριο το ετοιμοπόλεμο προφίλ της, αναζητώντας ταυτόχρονα συμμάχους στην Ασία.

Χωρίς να χάνει ευκαιρία να δείχνει το Κόσοβο όταν η Δύση μιλά για τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία, η Μόσχα δεν διστάζει να ειρωνευτεί τις όψιμες επικλήσεις των Αμερικανών για διεθνή νομιμότητα και σεβασμό του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Δάσκαλε που δίδασκες

Κι ακόμη περισσότερο, αντιγράφοντας τα αμερικανικά επιχειρήματα, στέλνει κι εκείνη πλήρως εξοπλισμένα πολεμικά πλοία σε «ανθρωπιστικές αποστολές» στη Μαύρη Θάλασσα, αναγγέλλοντας παράλληλα αύξηση της ναυτικής της παρουσίας και στη Μεσόγειο -με ορμητήριο τα λιμάνια της συμμάχου της Συρίας (που μαζί με τη Λευκορωσία είναι οι μόνες χώρες που υποστήριξαν τη ρωσική επέμβαση στη Γεωργία).

Ολα αυτά, ενώ τα έκτακτα συνέδρια διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες να αποτελούν το προπέτασμα των συγκρουόμενων αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, η σύγκληση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), την περασμένη εβδομάδα, στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, και η έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. αύριο στις Βρυξέλλες.

*Για τη Ρωσία η σύνοδος του SCO απέδωσε θετικά αποτελέσματα, καθώς στην κοινή τους ανακοίνωση τα έξι μέλη (Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν -με υποψήφιο για ένταξη και το Ιράν), εξήραν «το ρόλο της στην αποκατάσταση της σταθερότητας στον Καύκασο».

*Για την αυριανή ειδική σύνοδο της Ε.Ε., όμως, εξακολουθεί να διατυπώνεται η αμφιβολία αν θα υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στάση κατά της Ρωσίας, καθώς είναι διαπιστωμένο το χάσμα μεταξύ των μελών της.

«Η ουδετερότητα δεν είναι πλέον στην ευχέρεια της Ευρώπης», συνθηματολογεί το προπύργιο των αμερικανών νεοσυντηρητικών Heritage Foundation, δίνοντας το στίγμα των πιέσεων στις Βρυξέλλες.

Στο διπλωματικό μέτωπο ρίχνονται και οι εφεδρείες των εμπορικών σχέσεων Ανατολής-Δύσης. Συνεχίζοντας την επίδειξη πυγμής, η Μόσχα απάντησε άμεσα στην απειλή της Ουάσιγκτον ότι θα ακυρωθεί η διαδικασία ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου: ο ρώσος υπουργός Γεωργίας Αλεξέι Γκορντέγιεφ ανήγγειλε ότι η χώρα του θα μειώσει δραματικά τις εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ, κάτι που θα πλήξει σοβαρά το αμερικανικό αγροτικό εισόδημα, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού κρέατος και πουλερικών (πάνω από 740 εκατ. δολάρια εισέπραξαν οι ΗΠΑ το 2007 από τη Ρωσία).

Την αναγγελία Γκορντέγιεφ ακολούθησε «διαρροή» ότι επίκειται ματαίωση και της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψαν πέρυσι οι Μπους-Πούτιν, επιδιώκοντας τεράστια οικονομικά οφέλη για την πυρηνική βιομηχανία τους.

Αντίθετα, η κρίση στον Καύκασο δείχνει να ενισχύει το ειδύλλιο Μόσχας-Πεκίνου σε οικονομικά πεδία, καθώς «η Κίνα θα εργαστεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ ώστε να εμποδίσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», όπως αποκαλύπτει ο Αλεξέι Μουχίν του μοσχοβίτικου Κέντρου Πολιτικής Πληροφόρησης.

Αυτή η ρωσο-κινεζική αλληλεγγύη οφείλεται στην κατανόηση των αντίστοιχων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες με τα αποσχιστικά κινήματα (το βουδιστικό Θιβέτ και η μουσουλμανική Ξινγιάνγκ για την Κίνα, η Τσετσενία και το Νταγκεστάν για τη Ρωσία).

Κι ενώ η κρίση στον Καύκασο οδηγεί στη σύμπηξη συμμαχιών, η αμερικανική πλευρά «τρέχει να προλάβει» τις δικές της συμμαχίες. Και το κάνει στέλνοντας αυτή την εβδομάδα τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι σε περιοδεία σε Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Ουκρανία.
Αμφισβήτηση

Στην Ουάσιγκτον πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτής της αποστολής: Με τον Τσένι στην εστία της κρίσης και τον Μπους στο εξοχικό του «δεν μπορεί να ασκείται σοβαρή διπλωματία», κατά την «Seattle Times», τη στιγμή που η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή υποχωρεί, όπως απέδειξε και η ομόφωνη υποστήριξη της Ρωσίας στον SCO (δύο από τα μέλη του, η Κιργισία και το Καζακστάν, φιλοξενούν και αμερικανικές βάσεις, γεγονός που δεν τις εμπόδισε να πάρουν το μέρος της Μόσχας).

Στο νέο ψυχρό πόλεμο που ετοιμάζεται, η διπλωματία είναι το ζητούμενο, καθώς οι δύο πλευρές -αντίθετα με την προηγούμενη ψυχροπολεμική τους αντιπαράθεση- τώρα πατούν στα ίδια επιχειρήματα.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2183&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 31.08.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote