Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σάλος για της ύποπτες συναλλαγές Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου
Σάλος για της ύποπτες συναλλαγές Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου Εκτύπωση E-mail
29.08.08

Σφοδρότατες πολιτικές αναταράξεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη προκαλεί ο σάλος που ακολούθησε τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του ALPHA για τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου και τις αγοραπωλησίες αυτών σε ιδιώτες από τη Μονή.

 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση, ότι εκποιεί δημόσια περιουσία μέσω της Μονής. Με αμηχανία αντιμετωπίζουν τις αποκαλύψεις κορυφαίοι υπουργοί, ενώ καυστικό ήταν το σχόλιο του Νικήτα Κακλαμάνη.
 
Η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο», όταν από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι μετέτρεψε του μοναχούς σε μεσίτες. «Τα ολυμπιακά ακίνητα που δεν τα γεύονται οι πολίτες μας, που δεν αξιοποιούνται υπέρ των πολιτών, των ανθρώπων της πόλης, της γειτονιάς, του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά για εμπορικούς λόγους, για άλλους λόγους τα πουλάτε ή τα παραχωρείτε με ευτελές τίμημα, με αδιαφανείς διαδικασίες. Φτάσατε στο σημείο να κάνετε τους μοναχούς στο Άγιο Όρος μεσίτες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «ο κ. Παπανδρέου να φέρει εκείνα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δήλωσή του, ούτως ώστε να έχει και τη συγκεκριμένη απάντηση. Αντιλαμβάνεστε ότι σε γενικεύσεις, σε αοριστίες, σε επιθέσεις πολιτικού περιεχομένου, ειδική απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει».
 
Όμως στην ερώτηση 11 σελίδων που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τους υπουργούς Οικονομίας, Απασχόλησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, επιτίθενται στους κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, κάνοντας λόγο για πλέγμα χαριστικών μεθοδεύσεων υπέρ την Μονής Βατοπεδίου. Ο εκ των ερωτώντων βουλευτών Μιχάλης Καρχιμάκης προχώρησε μάλιστα και σε βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «συμμορίες που λυμαίνονται το Δημόσιο». Μέσα σε καταιγισμό ερωτήσεων ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε για απαντήσεις στη Βουλή, όταν συζητηθεί το θέμα, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες. Στην ερώτησή τους οι 26 βουλευτές αναφέρουν: «Η κυβέρνηση Καραμανλή παίρνοντας πίσω, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, μέρος ακινήτων που είχε παραχωρήσει η ίδια στη Μονή Βατοπεδίου, παραχώρησε εκ νέου στη Μονή Βατοπεδίου, 2 μήνες πριν τις εκλογές, δύο οικοδομικά τετράγωνα συνολικού εμβαδού πάνω από 40 στρέμματα στο Ολυμπιακό Χωριό».
 
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν είναι γαλανόλευκη η σημαία σας, είναι real estate». Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε εμμέσως για σχέση του με την υπόθεση, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι «το πρώτο ερώτημα γιατί σε αυτήν τη Μονή και όχι σε κάποια άλλη Μονή. Το ξέρετε όλοι σας. Δεν "κομίζω γλαύκα". Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά γιατί. Επειδή ο Πρωθυπουργεύων έχει στενότατες σχέσεις, πνευματικές και δεν ξέρω τι άλλες, με αυτήν τη Μονή».
 
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ακόμη στην ερώτησή τους, ότι «χιλιάδες στρέμματα τεράστιας οικονομικής αξίας δεκάδων δις ευρώ εκχωρήθηκαν μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου άρον-άρον στη Μονή Βατοπεδίου, ηγούμενος της οποίας είναι ο πνευματικός του Υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου, με συμβολαιογράφο και δικηγόρο στενά συγγενικά πρόσωπα του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του, αρκέσθηκε να απαντήσει ότι «είναι πεπλανημένοι». Την ίδια ώρα η αμηχανία είναι έκδηλη στην κυβερνητική παράταξη. Ενδεικτική ως προς την δυσαρέσκεια που επικρατεί, είναι η δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος κάλεσε αστειευόμενος το Άγιο όρος, αν έχει τόσα πολλά ακίνητα και δεν ξέρει τι να τα κάνει, να ζητήσει η ΚΕΔΚΕ να της παραχωρήσει μερικά.
 
Όμως κομματικά στελέχη της ΝΔ, ιδίως στην βόρειο Ελλάδα, φαίνεται ότι είχαν προειδοποιήσει με επιστολές τους για τα «σκοτεινά» σημεία των απαλλοτριώσεων δασικών και αρχαιολογικών εκτάσεων, που κατέληξαν στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου. Ο γραμματέας πάντως της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης ερωτηθείς σχετικά με το θέμα δήλωσε άγνοια, λέγοντας ότι «δεν έχω συγκεκριμένη ενημέρωση. Είναι ένα εξειδικευμένο ζήτημα, το οποίο δεν το γνωρίζω». Ωστόσο σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Λευτέρης Ζαγορίτης προσέθεσε ότι «εγώ δεν έχω λάβει (επιστολή). Μπορεί να έχουν στείλει επιστολές και να μην έχουν περιέλθει σε εμένα». Η πιο χαρακτηριστική επιστολή ήταν αυτή του προέδρου της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής για έκταση 9.000 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, η έκταση έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.
 
Όταν δε, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης ρωτήθηκε για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, επικαλέσθηκε νομολογία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Κορυφαίοι υπουργοί πάντως όπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης και η Ντόρα Μπακογιάννη σιωπούν, όπως κάνει και ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης. Ενδεικτικό του κλίματος είναι, ότι στο κυβερνών κόμμα έχει αρχίσει ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών. Ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης που φέρεται να μην υπέγραφε, ώστε να εγκαταλειφθεί η μετεγκατάσταση του υπουργείου στο επίμαχο κτίριο των Θρακομακεδόνων, κρατά το στόμα του κλειστό, ωστόσο συνεργάτες του τόνιζαν με νόημα ότι «επί των ημερών του Σάββα Τσιτουρίδη δεν περνούσαν αυτά». Μέσα σε αυτό το κλίμα ορισμένα στελέχη όπως ο βουλευτής της ΝΔ στο Υπόλοιπο Αττικής Απόστολος Σταύρου αναφωνούν «βοήθειά μας».
 
Αποστάσεις από την δράση της Μονής Βατοπεδίου παίρνουν και παράγοντες της Εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Συζητήσεις προκαλεί και το γεγονός, ότι πολλές από τις επίμαχες ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου έγιναν τον Ιούλιο του 2007, μόλις ενάμιση μήνα πριν από τις προηγούμενες εκλογές.
 
Πηγή: ALPHA
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2173&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 31.08.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων