Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σκληρή αντιπαράθεση για τους φόρους
Σκληρή αντιπαράθεση για τους φόρους Εκτύπωση E-mail
29.08.08

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους θιγόμενους παραγωγικούς φορείς, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον 850 εκατομμύρια ευρώ από τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ένα δις ευρώ από την περαίωση των χρήσεων των ετών 2000 - 2006 και 4,5 δις ευρώ από την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών που θα διατεθούν για το ταμείο κοινωνικής συνοχής.

Το φορολογικό νομοσχέδιο υλοποιεί βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τόσο για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, όσο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επεσήμανε στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Θέλουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά να πληρώνουν όλοι», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποστηρικτή των φοροφυγάδων και των μεγαλομετόχων. Επέρριψε ευθύνες για την εικόνα του δημοσίου χρέους και τη φοροδιαφυγή στις προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή και τον εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών.

«Φωτιά» πήρε νωρίτερα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων. Με αφορμή τις φορολογικές εξαγγελίες του υπ. Οικονομίας, σύσσωμη η αντιπολίτευση επεφύλασσε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο, για τον πρωθυπουργό προσωπικά αλλά και συνολικά την κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε «ασύμμετρη απειλή», κατηγορώντας την πως «για άλλη μια φορά, όπως πάντα, βάζει το κεφάλι της βαθιά στην άμμο και το χέρι της βαθιά στην τσέπη του πολίτη».

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, πολιτική, οικονομική, κοινωνική. Κρίση επώδυνη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «εν μέσω οικονομικής κρίσης αντί να στηρίξει το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα, ανακοινώνει νέους φόρους».

Μια είναι η ασύμμετρη απειλή: αυτή της ασύμμετρης πολιτικής της ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, καταλήγοντας: «Σ’ αυτές τις κρίσεις, των πυρκαγιών, της οικονομίας, των διεθνών εξελίξεων, έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς πυξίδα, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς σχέδιο».

Απαντώντας, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον πρόεδρο τους ΠΑΣΟΚ «υποστηρικτή των φοροφυγάδων». «Μας είπε να τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους, να μην ζητήσουμε να μετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη, για λίγα ψίχουλα ψήφων» πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε πρόκληση και σκάνδαλο την παραμονή της κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα «οι μέρες της να είναι μετρημένες». Απηύθυνε δε πρόκληση στους ψηφοφόρους της, «που πολλοί βλέπω πως ντρέπονται να πουν πως την ψήφισαν», να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για «μεγάλα παράπονα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Παράπονα για την ανικανότητα, για τις μίζες που έγιναν κανόνας και συγκαλύπτονται, παράπονα για την οικονομική πολιτική που είναι φόροι επί φόρων», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζοντάς τον «αμήχανο, ανεπαρκή, σιωπηλό, αδύναμο». Η κρίση της πολιτικής, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι πρωτίστως κρίση προσωπικά του Κ. Καραμανλή ο οποίος έχει πια παραδώσει τα όπλα και σέρνεται πίσω από τη δημοσιονομική αδυναμία του Γιώργου Αλογοσκούφη. «Μη βαυκαλίζεστε», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, «πως η κρίση της αντιπολίτευσης ή η κρίση του ΠΑΣΟΚ η δήθεν, μπορεί να σώζει διαρκώς της ΝΔ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε από τη ΝΔ ο Π. Παναγιωτόπουλος. «Η ΝΔ δεν ακολουθεί το παράδειγμα της μηδενιστικής πολιτικής του Γ. Παπανδρέου», σημείωσε τονίζοντας: στα λόγια είναι καλός- ή σχεδόν καλός- αλλά όταν καλείται να υιοθετήσει μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής το αποτέλεσμα είναι μηδέν.

«Τα οικονομικά μέτρα ήταν αναγκαία και ο κόσμος αντιλαμβάνεται την προσπάθεια της κυβέρνησης», δήλωσε νωρίτερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορεί να είναι τα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν επιδεικνύουν την ίδια συνέπεια στη φορολογική τους δήλωση.

Επικρίσεις κατά του Υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την
επίσκεψή του στην Ικαρία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι οι εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη είναι «μια νέα φορολογική επιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πρόκειται για νέες θυσίες, χωρίς αντίκρυσμα, χωρίς ελπίδα. Είναι εξαγγελίες για μια φορολογική επιδρομή, που έρχεται να καλύψει ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των αλόγιστων φοροαπαλλαγών των προηγούμενων ετών και της αλόγιστης εξοπλιστικής κούρσας, που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας».

Ο ΣΥΝ καλεί τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους νέους ανθρώπους σε μια διαρκή πάλη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να ανατραπεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έρχεται να ρίξει, για άλλη μια φορά, τα βάρη στους εργαζόμενους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους».

Ερωτήσεις στη Βουλή

Μπαράζ ερωτήσεων προς τον υπουργό Οικονομίας και άλλους, συναρμόδιους υπουργούς, κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για τις συμβάσεις προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων και πώς αυτές υπολογίζονται στον προϋπολογισμό, για τις δαπάνες των δημοσίων νοσοκομείων, για αγορές φαρμάκων και υγειονομικού υλικού και για την καταγραφή των δαπανών για τόκους στον προϋπολογισμό και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ελληνικού δημοσίου.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2172&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote