Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τριβές στα Σκόπια
Τριβές στα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
28.08.08

Προκλητικό ψήφισμα με το οποίο η σκοπιανή κυβέρνηση καλείται να παράσχει υποστήριξη σε διεκδικήσεις περιουσιών στην Ελλάδα, από πολιτικούς πρόσφυγες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου στην χώρα μας, ενέκρινε η Βουλή στην γείτονα.

Εν τω μεταξύ, δριμεία κριτική κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γρκούεφσκι για τους χειρισμούς του στο θέμα της ονομασίας εξαπέλυσε εκ νέου ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ομόφωνα, δια βοής, ψήφισμα για "τους πρόσφυγες από τις πολεμικές συρράξεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1941-1949". Το ψήφισμα προβλέπει, η κυβέρνηση να παράσχει νομική υποστήριξη στους αποκαλούμενους "Αιγαιάτες- Μακεδόνες" για "την επιστροφή των απαλλοτριωμένων περιουσιών τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα", καθώς και "να ενημερώνει, κάθε έξι μήνες, τη Βουλή για την εξέλιξη της κατάστασης". Το προσχέδιο του ψηφίσματος είχαν υποβάλει στη Βουλή, το Δεκέμβριο του 2007, 11 βουλευτές, κυρίως από το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.


Κριτική Τσερβένοκφσκι

 

Δριμεία κριτική για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στο θέμα της ονομασίας άσκησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η επαναφορά της θέσης περί "διπλής ονομασίας" από τον κ. Γκρούεφσκι γίνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και ισχυρίστηκε ότι με την επαναφορά της θέσης αυτής, πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας στην διαπραγματευτική διαδικασία.

Χαρακτήρισε τη χρονική περίοδο πιο ευνοϊκή παρά ποτέ για τη λύση της διένεξης και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως εξ αιτίας της λανθασμένης πολιτικής της ηγεσίας της χώρας του δεν αποκόμισαν κανένα όφελος, αντίθετα ζημιώθηκαν.

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ τα περί παρέμβασης Ράις

 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια διέψευσε αναφορές των σκοπιανών μέσων περί παρέμβασης της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και την κατάθεση σχεδίου το Σεπτέμβριο, ώστε να προωθήσει σχέδιο λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

"Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να παράσχει πλήρη υποστήριξη στην διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του πρέσβη Μάθιου Νίμιτς και επιθυμεί, όσο το δυνατό συντομότερο να δει την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Αυτό θα εξυπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των δύο χωρών και της περιοχής γενικότερα. Όλες οι αναφορές ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν διαφορετική διαδρομή , δεν βασίζονται σε γεγονότα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, σήμερα στα Σκόπια.

Απάντηση Γκρούεφσκι στον Τσερβένκοφσκι

 

Σε δηλώσεις του ο Ν. Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι εφόσον βρεθεί "σχετικά καλή λύση" για το ζήτημα της ονομασίας, τότε αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ ανέφερε ότι δε γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα σενάρια περί αμερικανικής παρέμβασης.

Απαντώντας στη δριμεία κριτική που του εξαπέλυσε εκ νέου ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για τους χειρισμούς του στο θέμα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός της γείτονος ανέφερε ότι είναι παράλογο ο κ. Τσερβένκοφσκι να κατηγορεί άλλους για τη μη επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

"Ο κ.Τσερβένκοφσκι επί 15 χρόνια που είναι στην εξουσία δεν κατόρθωσε να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Ας μας πει τώρα αν έχει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα του ονόματος κι αν η πρότασή του αυτή κινείται σε θετικό πλαίσιο, τότε θα την υποστηρίξουμε όλοι", πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2166&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote