Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Αγκαλιάζει» την Ουκρανία η ΕΕ
«Αγκαλιάζει» την Ουκρανία η ΕΕ Εκτύπωση E-mail
28.08.08

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να γίνει η χώρα αυτή ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, δήλωσε ο επίτροπος Ολι Ρεν, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος πολιτικών πιέσεων εκ μέρους της Ρωσίας, το δόγμα της οποίας για τους γείτονές της παραπέμπει στη σφαίρα πολιτικής επιρροής», είπε ο Ρεν.

«Είναι σημαντικό από άποψη σταθερότητας, η ΕΕ να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της είναι δυνατή εάν η χώρα αυτή συνεχίσει να επιδιώκει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι ‘της παρούσης’».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο καταδίκασε ως απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και πρόσθεσε ότι η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το Κίεβο θα εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων εκμίσθωσης στη Ρωσία της βάσης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Αντιδρά το ΝΑΤΟ στην αναγνώριση

Να ανακαλέσει την απόφασή της για αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας καλούν τη Ρωσία οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες και καταδικάζει την ενέργεια αυτή της Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, η Γεωργία αποφάσισε να περιορίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία και να εκπροσωπείται μόνον από δύο διπλωμάτες στην πρεσβεία της στη Μόσχα, όπως δήλωσε  η υπουργός Εξωτερικών Έκα Τκεσελασβίλι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ φέρει μεγάλη ευθύνη να μην αρχίσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, τον οποίο η Δύση δεν επιθυμεί, δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Την ανησυχία της για την απόφαση της Ρωσίας εξέφρασε η Κίνα. Ο εκπρόσωπος ωστόσο του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η ρωσική κυβέρνηση «δεν αντιλαμβάνεται» ότι υπάρχει απειλή για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Η ομάδα των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καταδικάζουμε την ενέργεια του άλλου μέλους της G8» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια ώρα, η αυτονομημένη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, της οποίας την ανεξαρτησία αναγνώρισε η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι «δεν προτίθεται» να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της περιοχής Σεργκέι Μπαγκάψ.

«Ναι, η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα, ναι, είμαστε ευγνώμονες προς τη Ρωσία, αλλά οδεύουμε στη δική μας οδό» σημείωσε ο Μπαγκάψ, τονίζοντας πως οι Αμπχάζιοι, από το 1992, «έχουν αποφασίσει με δημοψήφισμα» ότι πρόκειται να οικοδομήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Επιστολή Μεντβέντεφ σε ξένους ηγέτες

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ήταν η «μόνη δυνατότητα» εξηγεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε επιστολή που απέστειλε στον Τζορτζ Μπους, Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλους ηγέτες, το κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Repubblica.

Η επιστολή εστάλη πριν την ανακοίνωση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών. «Σας πληροφορούμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται ενώπιον της ανάγκης να λάβει τη δύσκολη απόφαση «αλλά τη μόνη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες- για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας», γράφει ο Μεντβέντεφ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκπεφρασμένη βούληση των λαών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ΟΗΕ και τη διακήρυξη για τις αρχές και το διεθνές δίκαιο που διέπουν τις φιλικές σχέσεις μετά των κρατών, σύμφωνα με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τις άλλες διεθνείς συνθήκες», αναφέρεται στην επιστολή.

«Υπολογίζουμε στις κατανόηση και την υποστήριξή σας. Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας», γράφει ο Ρώσος πρόεδρος στην επιστολή του.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι καλεί την ΕΕ να «ταχθεί σαφώς υπέρ» της Γεωργίας

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κάλεσε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στον Καύκασο, τις χώρες μέλη να «ταχθούν σαφώς υπέρ της χώρας του» και να «μην υποχωρήσουν», σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η Ρωσία αλλάζει με αυταρχικό τρόπο και με βία τα σύνορα της Ευρώπης. Αν η Ευρώπη υποχωρήσει μια φορά, η Ρωσία θα επαναλάβει στο μέλλον», δήλωσε.

Στην ερώτηση αν προβλέπει μια στρατιωτική αντεπίθεση της Γεωργίας, ο Σαακασβίλι απάντησε «όχι, εμείς δεν έχουμε καμιά πιθανότητα στρατιωτικά».

Ο πρόεδρος της Γεωργίας δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε η γαλλική προεδρία για την 1η Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες κατά την οποία θα εξεταστεί η κρίση στον Καύκασο. «Αν φύγω από τη Γεωργία, οι Ρώσοι θα κλείσουν τον εναέριο χώρο μας και θα εμποδίσουν την επιστροφή μου στη χώρα», διευκρίνισε διατυπώνοντας τους φόβους του.

Ρωσικές επιχειρήσεις

Το καταδρομικό «Moskva» , η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , καθώς και άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, αγκυροβόλησαν σήμερα ανοικτά του Σουχούμι, πρωτεύουσας της δημοκρατίας της Αμπχαζίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Οπως δήλωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Νογκοβίτσιν, ο ρωσικός στόλος παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα χρησιμοποιεί περισσότερο τα λιμάνια της Συρίας, στο κοντινό μέλλον, ως τμήμα μιας «αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Μεσόγειο», όπως δήλωσε στη Δαμασκό ο Ρώσος στρατιωτικός ακόλουθος, Ιγκόρ Μπελιάγεφ.

Λαβρόφ: «ναι» στην αποστολή περισσότερων διεθνών παρατηρητών

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τον ΟΗΕ στην αποστολή περισσότερων διεθνών παρατηρητών στις ζώνες προστασίας γύρω από τις αποσχισθείσες γεωργιανές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ Επανέλαβε εξάλλου ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις ζώνες προστασίας μόλις τεθεί εκεί σε λειτουργία ένας διεθνής μηχανισμός επιτήρησης για να προληφθούν επιθέσεις από τη Γεωργία.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αποστείλει έως και 15 στρατιωτικούς παρατηρητές στη Γεωργία στο πλαίσιο μιας διευρυμένης αποστολής του ΟΑΣΕ που έχει στόχο την ενίσχυση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2165&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote