Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίδειξη δύναμης Ρωσίας σε ΗΠΑ
Επίδειξη δύναμης Ρωσίας σε ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
28.08.08

Με εντυπωσιακή ταχύτητα και αποφασιστικότητα το Κρεμλίνο «ξαφνιάζει» και διαταράσσει τα λιμνάζοντα διπλωματικά ύδατα της Ουάσιγκτον και πολλών δυτικών πρωτευουσών, με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Εχοντας πλήρη συναίσθηση των αντιδράσεων από τις δυτικές πρωτεύουσες, η Μόσχα, ωστόσο, κάνει επίδειξη δύναμης και δείχνει ξεκάθαρα πως οι εποχές των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στις διεθνείς σχέσεις αποτελούν παρελθόν.

«Ευελπιστούμε οι εταίροι μας στη Δύση να το κατανοήσουν αυτό», εξηγεί ο πρόεδρος Μεντβέντεφ. «Αν όχι, αν επιλέξουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, τότε τι να γίνει, έχουμε ζήσει και σε δύσκολες εποχές, θα επιβιώσουμε και τώρα», ξεκαθαρίζει, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, ούτε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, τον οποίο βεβαίως δεν τον επιθυμούμε».

Εξάλλου χθες ο πρόεδρος Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη

Στο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπου ανακοίνωσε την αναγνώριση, ο Ρώσος πρόεδρος μιλά για «γενοκτονία» εκ μέρους του καθεστώτος της Τιφλίδας κατά των Οσετίων, η οποία έγινε αφού ο Σαακασβίλι «με την πολιτική και υλική υποστήριξη των εξωτερικών προστατών του ένιωσε ότι θα μείνει ατιμώρητος».

Είναι κατανοητό πως η Μόσχα τιμωρώντας τον Σαακασβίλι επιφέρει πλήγμα και στους πάτρωνές του. Οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί ινστρούχτορες του ΝΑΤΟ έχουν φθάσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Πρώτον, βγάζοντας μια «χλιαρή» απόφαση καταδίκης κατά της Ρωσίας με πάγωμα των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, γίνονται αντικείμενα σκληρότατης επίθεσης από τη Μόσχα, η οποία αφήνει μετέωρο το θέμα τροφοδοσίας των στρατευμάτων της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν μέσω ρωσικού εδάφους.

Δεύτερον, έρχεται η χθεσινή απόφαση αναγνώρισης και η προφανής συνέχιση αυτής που θα είναι η εγκατάσταση ρωσικών μονάδων στο έδαφος των δύο Δημοκρατιών προς ενίσχυση της ασφάλειας των πληθυσμών. Αν αναλογιστεί κανείς πως στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ήδη καταπλεύσει 11 πολεμικά πλοία χωρών του ΝΑΤΟ, άλλα τρία κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ η ρωσική αρμάδα που βρίσκεται στο λιμάνι Σοχούμι ενισχύεται με τη ναυαρχίδα του στόλου της, το αντιτορπιλικό «Μόσχα», το οποίο επιστρέφει πάραυτα από τη Σεβαστούπολη όπου κατέπλευσε μόνο για ένα 24ωρο, είναι ολοφάνερο πως η ειρήνη στην περιοχή κρέμεται από μία κλωστή.

Ο Ρώσος στρατηγός Ανατόλι Νογκοβίτσιν εξηγεί πως οι πύραυλοι που φέρει πάνω του το αμερικανικό αντιτορπιλικό που βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού Πότι έχουν βεληνεκές από 2.000 χιλιόμετρα και πάνω, «που κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα να φαντάζει σαν μικρή λίμνη». Πέρα, ωστόσο, από την επίδειξη δύναμης και τις βαρύγδουπες δηλώσεις κατά της Μόσχας, οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ και όσων χωρών αναγνώρισαν πριν από ένα εξάμηνο μονομερώς το Κόσοβο κατανοούν πως «ως πρώτοι διδάξαντες» δεν διαθέτουν σοβαρά εργαλεία ώστε να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει πίσω. Στη Μόσχα δεν κρύβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο το μοτίβο που κυριαρχεί είναι σαφώς ρεαλιστικό: «Η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση σήμερα να μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε και πώς θα προσεγγίζουμε καταστάσεις σαν αυτήν της γεωργιανής εισβολής.

Οι καιροί άλλαξαν...», τόνιζε με νόημα ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος. Μια προσεκτική και όχι επιλεκτική ανάγνωση των δηλώσεων Μεντβέντεφ, Πούτιν, Λαβρόφ, Τσούρκιν και άλλων κορυφαίων Ρώσων παραγόντων πείθει πως η προαναφερόμενη δήλωση είναι συνειδητή επιλογή της ενδυναμωμένης Ρωσίας των ημερών μας.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ
Εντονες είναι οι αντιδράσεις του δυτικού κόσμου στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και φυσικά Γεωργιανοί αξιωματούχοι έσπευσαν χθες να καταδικάσουν την απόφαση του Ρώσου προέδρου να επικυρώσει την απόφαση της άνω και της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου που προέβλεπε την αναγνώριση ως ανεξάρτητων κρατών των δύο αποσχισθέντων γεωργιανών επαρχιών. Βαρύνουσας σημασίας είναι η ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που αυτή την περίοδο είναι και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία αναφέρεται ότι η προεδρία της Ε.Ε. «καταδικάζει με σθένος αυτή την απόφαση, επειδή αντιβαίνει στις αρχές της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, όπως αναγνωρίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Τελική Πράξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και τις συναφείς με το θέμα αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ». Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του γραφείου του Σαρκοζί υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. είναι προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Πυρ και μανία ήταν ο Ντέβιντ Μίλινμπαντ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Μεντβέντεφ «αδικαιολόγητη και μη αποδεκτή», ενώ έκανε γνωστό ότι προτίθεται να κάνει κινήσεις για να δημιουργηθεί μια «διεθνής συμμαχία κατά της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία». Τους ίδιους σχεδόν χαρακτηρισμούς για τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας χρησιμοποίησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι είναι μη αποδεκτή και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους κάλεσε τη Ρωσία να επανεξετάσει την «ανεύθυνη απόφασή της».

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε την απόφαση λυπηρή και σχεδόν απείλησε τη Ρωσία ότι η σύγκρουση Δύσης - Κρεμλίνου θα μεταφερθεί στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

ΕΛΛΑΔΑ
Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Την άποψη της ΕΕ ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, όπως φαίνεται από δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με την υπουργό, «η Ελλάδα τόσο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ έδωσε την πλήρη υποστήριξή της αφενός στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου των 6 Σημείων για την έξοδο από την κρίση και αφετέρου στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας». Μάλιστα η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα κινήθηκε σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές που διαχρονικά διέπουν την εξωτερική της πολιτική, κορωνίδα των οποίων είναι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του υπεύθυνου για θέματα Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου καταδικάζει τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών επαρχιών της Γεωργίας, όπως ακριβώς καταδίκασε και την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την επίθεση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, αποτελούσε παράνομη απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων.

Ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του καταδίκασε επίσης την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, ενώ και το ΚΚΕ άσκησε έντονη κριτική στην απόφαση της Ρωσίας υπό το πρίσμα της ασφάλειας και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών της περιοχής.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2164&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote