Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow O Βασίλης Παλαιοκώστας είχε συστήσει εταιρ εγκλήματος
O Βασίλης Παλαιοκώστας είχε συστήσει εταιρ εγκλήματος Εκτύπωση E-mail

27.08.08

«Oργανωμένη ομάδα με άρτιο εξοπλισμό». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψαν χτες οι αξιωματικοί της Αστυνομίας την εγκληματική συμμορία του Βασίλη Παλαιοκώστα.

«Oργανωμένη ομάδα με άρτιο εξοπλισμό». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψαν χτες οι αξιωματικοί της Αστυνομίας την εγκληματική συμμορία του Βασίλη Παλαιοκώστα. O διαβόητος κακοποιός είχε προχωρήσει στη συγκρότηση μιας οργάνωσης που είχε πολλές γιάφκες και κρησφύγετα στα οποία εκτός από όπλα έκρυβαν και μετρητά. Με αυτήν την άρτια οργανωμένη ομάδα είχε ήδη προχωρήσει -πριν από την απαγωγή Μυλωνά- σε ληστείες, ενώ ετοίμαζε και νέα χτυπήματα -ανάμεσά τους και μια θεαματική ενέργεια!

Στο κρησφύγετο που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί στην Περαία Θεσσαλονίκης υπήρχαν και πάλι πολλά όπλα, σφαίρες αλλά και χρήματα -περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των λύτρων από την απαγωγή Μυλωνά.

Στο χώρο αυτόν πιθανότατα έγιναν οι πρώτες συναντήσεις για το σχεδιασμό της απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που έχουν μετατραπεί σε «καβάντζες» για οπλισμό ή έχουν χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη των λύτρων.

Απολογήθηκε

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Βασίλης Παλαιοκώστας οδηγήθηκε χτες στον α’ τακτικό ανακριτή, στον οποίο ωστόσο αρνήθηκε να δώσει σημαντικές λεπτομέρειες για τη δράση του, ενώ σήμερα αναμένεται να απολογηθούν και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας του. Αμέσως μετά την απολογία του, που ήταν ιδιαίτερα σύντομη, ο Βασίλης Παλαιοκώστας κρίθηκε προφυλακιστέος, και αφού επιβιβάστηκε σε ειδικό όχημα της ΕΛΑΣ, με τη συνοδεία κλιμακίου των Ειδικών Δυνάμεων, πήρε το δρόμο για τις φυλακές της Κέρκυρας.

O 42χρονος δραπέτης μετήχθη χτες, λίγο μετά τις 10 το πρωί, συνοδεία πάνοπλων ανδρών των ΕΚΑΜ, στον α’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, Θεοδόση Τενεκετζίδη, στον οποίο απολογήθηκε για τα αδικήματα που απαγγέλθηκαν στον ίδιο και τους επτά συλληφθέντες, κατηγορούμενους ως άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση απαγωγής του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά. Πιο συγκεκριμένα, οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από την εισαγγελέα Εμμανουέλα Κετσιατζή ήταν κατά παντός υπευθύνου (in rem) και αφορούσαν τα εξής αδικήματα: αρπαγή από κοινού, εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών, εκβίαση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, υπόθαλψη εγκληματία, παράβαση του νόμου περί όπλων και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Από τις παραπάνω κατηγορίες οι τρεις πρώτες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και οι υπόλοιπες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

O Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» της σπείρας που απήγαγε τον περασμένο Ιούνιο το Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, δε συνοδευόταν από δικηγόρο και, απολογούμενος, φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου οι τρεις συνεργοί του 42χρονου κακοποιού. Λίγες ώρες αργότερα αναμένεται να απολογηθούν στον ίδιο ανακριτή οι γονείς και η αδελφή 28χρονου ομογενούς, έγκλειστου για ληστείες στις φυλακές Τρικάλων, οι οποίοι συνελήφθησαν για «υπόθαλψη εγκληματία» στην απαγωγή του βιομήχανου, καθώς επίσης και ένας ακόμη 34χρονος που συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας για την παραπάνω υπόθεση, επειδή στο σπίτι του βρέθηκε μικρός αριθμός φυσιγγίων.

Χρήματα και όπλα

Oι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν στο κρησφύγετο της Περαίας εκτός από τα χρήματα και τέσσερα υποπολυβόλα, δύο περίστροφα, ένα πιστόλι-μπρελόκ, ένα πιστόλι-στιλό, δύο χειροβομβίδες, 1.910 σφαίρες διάφορων διαμετρημάτων, γεμιστήρες και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Στο διαμέρισμα αυτό οι δράστες είχαν κρύψει τα χρήματα στο πατάρι και μπροστά είχαν τοποθετήσει διάφορα αντικείμενα, ενώ οι δεσμίδες με τα χρήματα που βρέθηκαν στη μεζονέτα της Σουρωτής ήταν αραδιασμένες πάνω σε ένα κομοδίνο σε κοινή θέα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, το σπίτι της Περαίας είχε νοικιαστεί από περιφερειακό μέλος της συμμορίας Παλαιοκώστα και όχι από κάποιον από τους συνεργούς του που έχουν ήδη συλληφθεί. Oπως προκύπτει από πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης είδε μία μόνο φορά τον ενοικιαστή, κατά τη διάρκεια της υπογραφής του συμβολαίου, ενώ στη συνέχεια η πληρωμή του ενοικίου γινόταν μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Αξιωματικοί διευκρίνισαν χτες ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε νοικιαστεί πριν από περίπου ένα χρόνο και τότε χρησιμοποιούνταν πιθανότατα από όλα τα βασικά μέλη της συμμορίας Παλαιοκώστα. Ωστόσο, όταν φέτος την άνοιξη νοικιάστηκε η μεζονέτα στην περιοχή της Σουρωτής, οι δράστες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κατάλυμα.

Θεαματικό χτύπημα!

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα οι Αρχές προκύπτει ότι με τον οπλισμό που έχει βρεθεί στα δύο κρησφύγετα ο Παλαιοκώστας είχε σκοπό να πραγματοποιήσει ένα «θεαματικό χτύπημα» μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκτός φυσικά από την απόδραση του αδερφού του. Αξιωματικοί της Ασφάλειας εικάζουν ότι στόχος θα ήταν πιθανότατα κάποια μεγάλη χρηματαποστολή, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο ή κάποιος χώρος όπου ο Παλαιοκώστας γνώριζε ότι υπάρχει συγκεντρωμένο μεγάλο χρηματικό ποσό.

«Εδραιώνεται η άποψη ότι οι δράστες αποτελούσαν μια οργανωμένη ομάδα με άρτιο εξοπλισμό και στόχευαν στη διάπραξη πολλαπλών νέων αδικημάτων στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος. Παράλληλα, αξιωματικοί της Ασφάλειας επισημαίνουν ότι ο Παλαιοκώστας και η συμμορία του «κρύβονται» πίσω από μια σειρά ληστειών που είχαν διαπραχθεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους κλιμάκια του Εγκληματολογικού έχει διαπιστωθεί ότι ένα από τα Καλάσνικοφ, που εντοπίστηκαν στη μεζονέτα της Σουρωτής, είχε χρησιμοποιηθεί στο «χτύπημα» της χρηματαποστολής γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ το Φεβρουάριο του 2008. Oσον αφορά τα χρήματα που έχουν ήδη κατασχεθεί, αναμένεται σύντομα να παραδοθούν στον επιχειρηματία Γ. Μυλωνά, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία για να αποσυρθούν από την κυκλοφορία και όλα τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που αποτελούν μέρος των λύτρων, τα οποία καταβλήθηκαν από την οικογένεια του απαχθέντος.

«Προσγειωμένος»

«Προσγειωμένο, άνετο και σχετικά φιλικό» χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ τονίζουν ότι ποτέ δεν έφερε αντιρρήσεις και ήταν σχετικά συνεργάσιμος, αν και... αρνούνταν να δώσει λεπτομέρειες για τη δράση του. Χτες, κατά την προσέλευσή του στον ανακριτή ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και δέχτηκε να απαντήσει ακόμη και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. O ίδιος χαρακτήρισε το σύστημα Δικαιοσύνης «απόλυτα εκδικητικό», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η απαγωγή Μυλωνά ήταν μία πράξη με ιδιαίτερη σημασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προέτρεψε ακόμη και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο να φωνάξουν «βάστα γερά, Βασίλη», όπως ακριβώς έκαναν τα μέλη ομάδας του αντιεξουσιαστικού χώρου που διαδήλωναν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο. Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που είχαν σχέση με την απαγωγή Μυλωνά, καθώς, όταν ρωτήθηκε αν αναλαμβάνει την ευθύνη, η απάντησή του ήταν: «Ποια ευθύνη;». Στη συνέχεια είπε πως δε δέχεται ερωτήσεις ανακριτικού περιεχομένου.

«Εγώ δεν απαντάω στον ανακριτή, σε σας θα απαντήσω», είπε χαρακτηριστικά. Αρνήθηκε επίσης να απαντήσει τι ήταν αυτό που πήγε στραβά και οδήγησε στην εξάρθρωση της συμμορίας του, ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο και όταν ρωτήθηκε για την επιλογή των συνεργατών του. Ωστόσο, με αρκετό χιούμορ απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για τα χρήματα που έχει αφήσει στην άκρη για τα γεράματα. «Στην άκρη το καταλαβαίνω, αλλά ποια γεράματα;». Τον Βασίλη Παλαιοκώστα επισκέφτηκε προχθές στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και ο πατέρας του με τον οποίο και συνομίλησε για λίγη ώρα.

Τα σκυλιά

Στο μεταξύ, στο σπίτι της Σουρωτής παραμένουν τα δύο μαύρα σκυλιά του Παλαιοκώστα, τα οποία είχε για να του κρατούν συντροφιά. Oι αστυνομικοί φρόντισαν να τα ταΐσουν, ενώ επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα ήσυχα και πολύ σπάνια γαβγίζουν ακόμη και σε αγνώστους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Παλαιοκώστας μετά τη σύλληψή του είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να φροντίσουν τα σκυλιά του και να μην τα αφήσουν χωρίς φαγητό και νερό.

aggelioforos

 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2160&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 27.08.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
[ Πίσω ]

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote

Επιλογές

Αρχική
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΡΙΠΕΣ
EDITORIAL
ΑΛΛΗ ΟΨΗ
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
About Us
Αναζήτηση
Επικοινωνία
φωτογραφικο αρχειο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η άποψή σας