Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Φέρνει σχέδιο για το Σκοπιανό
Φέρνει σχέδιο για το Σκοπιανό Εκτύπωση E-mail
26.08.08

Σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων θα παρουσιάσει στις 23 Σεπτεμβρίου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού Πρακτορείου ΜAKFAX, η Κοντολίζα Ράϊς, θα παρουσιάσει το σχέδιο παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Στις 24 Σεπτεμβρίου το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο στόχος και η μόνη ουσία της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια είναι η εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και μάλιστα εύχρηστης για να σταματήσει το «κρυφτούλι» με το προσωρινό όνομα, υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρωϊνό Μέγκα».

Νέα προκλητική κίνηση ετοιμάζουν τα Σκοπιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του City 99.5, εντός των προσεχών ημερών προγραμματίζονται τα αποκαλυπτήρια προτομής του Φιλίππου του Β΄στην πρωτεύουσα των Σκοπίων, με ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση.

Εν τω μεταξύ, ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε πως «και οι δύο πλευρές, στις ιδιωτικές συναντήσεις που είχαμε με ενθάρρυναν να συνεχίσω τη διαδικασία, αν και οι διαφορές παραμένουν» αναφερόμενος στις κατ' ιδίαν επαφές που είχε με Ελλάδα και Σκοπίω για το θέμα της ονομασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στο Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τις δηλώσεις περί διπλής ονομασίας και τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα καθυστερεί τη λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Την Τρίτη η πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς δήλωσε, στην τελευταία συνέντευξη της πριν από τη λήξη της θητείας της, ότι είναι πεπεισμένη ότι η διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία μπορεί να επιλυθεί πριν από το τέλος της θητείας του τωρινού προέδρου των ΗΠΑ αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι'αυτό είναι η αφοσίωση στην επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η προοπτική της ΠΓΔΜ δεν προδιαγράφεται θετικά, εάν δεν ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ,

Επιμένουν για τις ευθύνες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ και εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Ίβιτσα Μπότσεφσκι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «Μακφάξ», επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ «ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που είναι απρόθυμη για την επίλυση της διένεξης για το όνομα».

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποια πλευρά δεν θέλει επίλυση της διένεξης κι αυτή είναι η Δημοκρατία της οποίας η πρωτεύουσα είναι η Αθήνα», είπε ο κ. Μπότσεφσκι, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο περί πιθανού παγώματος των διαπραγματεύσεων από τον κ. Νίμιτς.

«Η ‘Μακεδονία’ είναι ακόμη ενεργός και εποικοδομητικός συμμετέχων σε αυτές τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2159&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote