Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τυφώνας «Ντόρα» στις πρεσβείες
Τυφώνας «Ντόρα» στις πρεσβείες Εκτύπωση E-mail
26.08.08

Το δικό της σύστημα στο υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να δημιουργήσει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο διευκολύνει την «αξιοποίηση» προσώπων της αμέσου επιρροής της.

 

Το σχέδιο νόμου για τη μεταφραστική υπηρεσία –το περιεχόμενο του οποίου γνωρίζει ο ΕΤ.Κ– θα κατατεθεί στο γ’ θερινό τμήμα της Βουλής (από τις 16 Σεπτεμβρίου), έπειτα από πολλές αναβολές, και αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός υπουργείου Εξωτερικών.
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, δηλαδή στις τροπολογίες που αφορούν τον Οργανισμό του υπουργείου και με τις οποίες τριπλασιάζεται ο αριθμός των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων (από πέντε σε δεκαπέντε), καταργείται η υποχρεωτική διετία στην κεντρική υπηρεσία μετά 8ετή υπηρεσία στο εξωτερικό, επανέρχονται εμπειρογνώμονες των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου και ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.
Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου να αποκτήσει δέκα πρέσβεις (επιπλέον των πέντε που υπάρχουν σήμερα), οι οποίοι δεν θα είναι διπλωμάτες αλλά προσωπικές επιλογές της υπουργού, σηματοδοτεί πρόθεση τοποθέτησής τους σε σημαντικές πρεσβείες στο εξωτερικό.
Πληροφορίες που διακινήθηκαν, κατά τις οποίες ο συνεργάτης της κυρίας Μπακογιάννη από το Δήμο Αθηναίων και σήμερα γραμματέας οικονομικής διπλωματίας κ. Θόδωρος Σκυλλακάκης προαλείφεται για την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, διαψεύδονται από το περιβάλλον της υπουργού. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η σύμβουλος της κυρίας Μπακογιάννη –πρώην υφυπουργός Εξωτερικών– καθηγήτρια Κέλλυ Μπουρδάρα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πρέσβης εκ προσωπικοτήτων.
Σήμερα ασχολείται κυρίως με θέματα εθιμοτυπίας ενώ λίγοι έχουν ξεχάσει τη φράση «σύντομα θα έχουμε γυναίκα πρωθυπουργό» την οποία φέρεται να είπε σε κομματική εκδήλωση της Ν.Δ., κατά το βουλευτή κ. Γιάννη Μανώλη.
 
Τα ονόματα που επίσης ακούγονται, χωρίς να επιβεβαιώνονται, είναι εκείνα του γενικού γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Κατσούδα και του ειδικού γραμματέα Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων κ. Αλέξανδρου Τσιατσιάμη, οι οποίοι χαίρουν της εμπιστοσύνης της υπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της πληθώρας των συμβούλων που έχει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και της δημιουργίας γραφείου Τύπου υπουργού το οποίο λειτουργεί παράλληλα με την –θεσμική– υπηρεσία ενημέρωσης, εμπεδώνεται η εκτίμηση πολλών διπλωματών ότι γίνονται όλο και περισσότερο αχρείαστοι στην πολιτική ηγεσία.
 
Οι αλλαγές αποτέλεσαν προϊόν μυστικών διεργασιών, ενώ η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) ενημερώθηκε εκ των υστέρων μετά από επανειλημμένα «διαβήματά» της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με τους εκπροσώπους της ΕΔΥ ήταν επώδυνη και για τις δύο πλευρές.
Το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για το διορισμό πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων, δηλαδή προσωπικών επιλογών του υπουργού, είναι η διαχείριση της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ και άλλων έκτακτων αναγκών.
Ως προς την εξαίρεση από την υποχρεωτική διετία στην κεντρική υπηρεσία, το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι πρόκειται για προσπάθεια αξιοποίησης των ικανοτέρων ώστε να μη μένουν υποχρεωτικά στην Αθήνα εκείνοι που μπορούν να υπηρετήσουν αποδοτικότερα στο εξωτερικό. Η άποψη των διπλωματών είναι ότι ανοίγει η κερκόπορτα για ρουσφετολογικές τοποθετήσεις και προνομιακή μεταχείριση ημετέρων».
 
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος κάνοντας λόγο σε ανακοίνωση του για κυριαρχία της «μικροπολιτικής, του μικροκομματισμού και των άγονων ρυθμίσεων»
 
 
 
 
Ελεύθερος Τύπος, ΑΠΕ - ΜΠΕ  
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2156&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote