Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μάχες με γραμματόσημα
Μάχες με γραμματόσημα Εκτύπωση E-mail
26.08.08

Σε πεδίο ελληνοσκοπιανής αντιπαράθεσης μετατρέπονται οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, όχι μόνο λόγω του πρόσφατου επιστολογραφικού αμόκ του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι αλλά και εξαιτίας των «μαχών» ανάμεσα στα ταχυδρομεία των δύο χωρών. Ο λόγος, ποιος άλλος; Η ονομασία του γειτονικού κράτους.

 

 

* Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προφανώς με εντολή άνωθεν, αρνούνται να δεχτούν επιστολές με χώρα προορισμού τη «Μακεδονία», απαιτώντας να αναγράφεται στο φάκελο η ένδειξη FYROM. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα έντυπα επιστρέφονται στον αποστολέα τους.
 
*Παράλληλα, όσα προϊόντα φθάνουν από τη γειτονική χώρα σημαίνονται με μια σφραγίδα που αναφέρει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το συγκεκριμένο κράτος με το γνωστό ακρωνύμιο του ΟΗΕ.
 
*Ακόμη, όμως, και να γράψει ο έλληνας αποστολέας στο γράμμα του την ένδειξη FYROM, τα προβλήματά του δεν σταματούν. Γιατί μετά... αναλαμβάνουν τα σκοπιανά ταχυδρομεία.
 
Τι σημαίνει αυτό; Μόλις οι υπάλληλοι των εκεί υπηρεσιών παραλάβουν έναν τέτοιο φάκελο, σβήνουν το ακρωνύμιο, γράφουν με κεφαλαία γράμματα GREECE και στέλνουν το γράμμα πίσω στην Ελλάδα ως απαράδεκτο.
 
Από τον πόλεμο αυτό ζημιωμένοι βγαίνουν βέβαια οι πολίτες, στους οποίους πρακτικά αμφισβητείται το δικαίωμα της αλληλογραφίας.
 
Στα Σκόπια πολλές μεγάλες εφημερίδες («Ντνέβνικ», «Βέτσερ» κ.ά.) έγιναν αποδέκτες παραπόνων εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στα ταχυδρομεία, χωρίς, όμως, να λάβουν απάντηση.
 
Γραφειοκρατική τρέλα
 
Ως ένδειξη της συγκεκριμένης γραφειοκρατικής τρέλας δημοσιεύουν μάλιστα και την επιστολή διαμαρτυρίας μιας γυναίκας, την οποία ειδοποίησε ο δικηγόρος της από τη Θεσσαλονίκη ότι τα έγγραφα που της έστειλε, του επιστράφησαν. Τι αφορούσαν τα έγγραφα αυτά; Αποδείξεις από το υποθηκοφυλακείο της πόλης για το θέμα της διεκδίκησης περιουσιών!
 
* Στα απόνερα της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, τα σπασμένα πληρώνουν και όσοι πολίτες της ΠΓΔΜ αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα.
 
Οι τελωνειακοί της γειτονικής χώρας κατά την έξοδο και κατά την επιστροφή, τους επιφυλάσσουν «ιδιαίτερη μεταχείριση»: τους υποβάλλουν σε εξευτελιστικούς ελέγχους στα σύνορα, με αποτέλεσμα πολύωρες καθυστερήσεις, την ίδια ώρα που Σέρβοι ή άλλοι τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω Σκοπίων περνούν χωρίς καμία καθυστέρηση.
 
* Σύμφωνα με κάποιες σκοπιανές εφημερίδες, πάντως, την αρχή στο συγκεκριμένο καψώνι έκανε, το Μάιο, ο ΟΣΕ, απαγορεύοντας (εν είδει περιορισμένου εμπάργκο) δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είσοδο τρένων από τη γειτονική χώρα.
 
Κόντρες
 
Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, δεν εμπόδισε περίπου μισό εκατομμύριο Σκοπιανούς να έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου, οι εκατό χιλιάδες εκ των οποίων μόνο τον Αύγουστο. Τουριστικά γραφεία στα Σκόπια τονίζουν ότι όλα τα πακέτα προς Ελλάδα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, έχουν πουληθεί.
 
* Τα περιστατικά με τα ταχυδρομεία και με τα τρένα δεν είναι τα μόνα, καθώς αρχές του καλοκαιριού η Ελλάδα, με αφορμή το όνομα, απαγόρευσε την πτήση πάνω από το έδαφός της αεροσκαφών των «Μακεδονικών Αερογραμμών» (ΜΑΤ), με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Μ. Τσερβένκοφσκι.
 
Οπως έγραψε ειρωνικά τότε μια εφημερίδα των Σκοπίων: «Μπορεί στους Ολυμπιακούς οι δύο χώρες να μην τα πήγαν και τόσο καλά, αλλά έχουν τη δική τους Ολυμπιάδα με τα αεροπλάνα, τα τρένα, τους τουρίστες και τα ταχυδρομεία, όπου μπορούν να πάρουν κάποια μετάλλια. Ειδικά η Ελλάδα χωρίς να έχει ανάγκη από ντόπινγκ!».
 
* Συμπέρασμα: Από τον Μέγα Αλέξανδρο και τη μάχη του Γρανικού, αυτό το καλοκαίρι φθάσαμε στη «μάχη των ΔΕΚΟ». Με εμπροσθοφυλακή εκείνες του υπουργείου Μεταφορών (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ).
 
 

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2155&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote