Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Θερμή υποδοχή Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στη Ζάκυνθο
Θερμή υποδοχή Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στη Ζάκυνθο Εκτύπωση E-mail
24.08.08

Με τις προσήκουσες τιμές ο ιερός κλήρος κι ο ευσεβής λαός της Ζακύνθου, με επικεφαλής τον ποιμενάρχη τους Χρυσόστομο, υποδέχθηκαν τον προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ, ο οποίος σήμερα και αύριο θα προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων στη μνήμη του πολιούχου του νησιού Αγίου Διονυσίου.

Η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου έγινε στη Μονή Αγίου Διονυσίου με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα και τη φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου να αποδίδει τιμές.
Στα προπύλαια της Μονής ο ηγούμενος Διονύσιος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και του δώρισε αρχιεπισκοπικό σκήπτρο. Ο Κύπρου Χρυσόστομος εισήλθε στον ιερό ναό και, αφού προσκύνησε το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου το οποίο φυλάσσεται σε αργυρή λάρνακα, χοροστάτησε πανηγυρικής Δοξολογίας συμπροσευχομένων πολλών Αρχιερέων.
Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής του Νομού Ζακύνθου Δημήτριος Βαρβαρίγος, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Διονύσιος Ακτύπης, ο Νομάρχης Ζακύνθου Διονύσιος Γάσπαρος και άλλες αρχές του νησιού.
Στο τέλος της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, με τον οποίο συνδέεται αδελφικά από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ποιμενάρχης της Ζακύνθου τόνισε: ''Είμεθα εδώ δια να δηλώσωμεν υπέρ πάντα άλλον λαόν επί της γης, αλληλέγγυοι και συνοδίτες με τον επί τραντακονταπενταετίαν σκληρώς δοκιμαζόμενον αδελφόν Κυπριακόν Λαόν. Και να δηλώσωμεν, επίσης, ότι ως Εκκλησία υπάρχομεν μόνον και μόνον δια διακονίαν. Και συγχρόνως να Σας είπωμεν ότι δεν φοβούμεθα τον Γολγοθάν, διότι πιστεύουμε στην Ανάσταση. Ανάστασις ναί. Δικαία και βιώσιμος λύσις εις το εθνικόν μας πρόβλημα''. Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου για την πρόσκληση, την υποδοχή και την φιλοξενία.
Είπε ότι αισθάνεται συγκίνηση που βρίσκεται και πάλι ''στη Ζάκυνθο των ποιητών, του θεάτρου και της μουσικής, των ανοιχτόκαρδων ανθρώπων, στο νησί του Αγίου Διονυσίου''.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος έκανε αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας: ''Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι ισχυροί της γης ότι οι ρίζες οι εθνικές του Κυπριακού λαού είναι ηλικίας τρεισήμισι χιλιάδων ετών. Και είναι πολύ βαθιές και δεν ξεριζώνονται. Καμία δύναμη δεν μπορεί να ξεριζώσει αυτές τις εθνικές ρίζες από
την γη των προγόνων μας''. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει να έχει έλεγχο σε ολόκληρη την Κύπρο. Ως επιστέγασμα της επίσημης υποδοχής ο χορός των ιεροψαλτών έψαλε το πολυχρόνιο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε τα σέβη κλήρου, επισήμων και πιστών.
Σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό και αύριο το πρωί θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου, συλλειτουργούντων 30 Αρχιερέων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδας. Αύριο το απόγευμα ο Μακαριώτατος θα προστεί μεγαλοπρεπούς λιτανείας του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου. Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, οι Επίσκοποι Χύτρων Λεόντιος και Μεσαορίας Γρηγόριος και ο πρωτοσύγκελος Ιερώνυμος.

 

politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2144&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote