Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σταυροδρόμι αναβολικών
Σταυροδρόμι αναβολικών Εκτύπωση E-mail
23.08.08

Σε παράνομα εργαστήρια της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, αλλά και της Κίνας, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και χωρίς κανέναν έλεγχο, παράγονται τεράστιες ποσότητες αναβολικών - «μαϊμού», τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονται μέσω κυκλωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και η Ελλάδα φαίνεται πως έχει «προαχθεί» τα τελευταία χρόνια σε διαμετακομιστικό κέντρο, καθώς οι ποσότητες αναβολικών που προορίζονται για Ελληνες αθλητές ή απλώς διέρχονται από τη χώρα είναι κυριολεκτικά τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας (ΥΠΕΕ) έχει εξιχνιάσει τα τελευταία χρόνια επτά υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη κι έχει κατασχέσει χάπια και αμπούλες από 35 διαφορετικά είδη αναβολικών, τα οποία αποστέλλονταν στους πελάτες κυρίως με μικρά δέματα ή επιστολές μέσω... ταχυδρομείου.

Oπως επισημαίνουν στελέχη της υπηρεσίας, ο τζίρος από την παράνομη πώληση των αναβολικών είναι τεράστιος, αφού πολλές ουσίες πωλούνται μέχρι και 90% πάνω από την πραγματική αξία τους, ενώ τονίζουν ότι αναβολικά σε φτηνές τιμές μπορεί να βρει κάποιος πολύ εύκολα μέσω Ιντερνετ, αφού οι εταιρίες κάνουν ακόμη και... εκπτώσεις ανάλογα με την ποσότητα.

Τεράστιες κατασχέσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επτά υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η ΥΠΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας από το 2002 και μετά έχουν κατασχεθεί συνολικά 126.610 χάπια και περισσότερες από 8.500 αμπούλες με αναβολικές ουσίες. Και οι 35 ουσίες αναβολικών που έχουν εντοπιστεί στις ποσότητες που κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε νεφρά, συκώτι, καρδιά, αλλά και στα γεννητικά όργανα. Αλλωστε είναι γνωστό ότι αθλητές που κάνουν μακροχρόνια χρήση αναβολικών ουσιών λαμβάνουν παράλληλα και φάρμακα κατά του καρκίνου, ώστε να μετριάζουν τις παρενέργειες, ενώ άλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες του θαυματουργού χαπιού «βιάγκρα», για να καταπολεμήσουν την ανικανότητα που προκαλούν οι ουσίες αυτές. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις που έχουν κατασχεθεί ποσότητες αναβολικών έχει διαπιστωθεί ότι στην ίδια παρτίδα υπήρχαν και ποσότητες «βιάγκρα», τα οποία επίσης διακινούνταν από τα κυκλώματα.

Πελάτες σε όλο τον κόσμο

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Γεωργιανού, ο οποίος συνελήφθη το 2005 στη Θεσσαλονίκη, ενώ δε στάθηκε δυνατό να πέσει στα χέρια των διωκτικών αρχών ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, που είχε την έδρα του στη Μόσχα. Oπως είχε γίνει γνωστό, ο Ρώσος «εγκέφαλος» αγόραζε τα αναβολικά από παράνομα εργαστήρια της χώρας του ή της Ινδίας και στη συνέχεια τα έστελνε στο συνεργό του στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία. Στη συνέχεια ο Γεωργιανός έπαιρνε με e-mail το... πελατολόγιο με διευθύνσεις αποστολής, ποσότητες και τιμές και βάσει αυτού ταχυδρομούσε σε κάθε πελάτη την ουσία που είχε παραγγείλει. O νεαρός Γεωργιανός έστελνε με το ταχυδρομείο αναβολικά σε Αγγλία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, Oλλανδία, Ισπανία ακόμη και στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η πιο πρόσφατη υπόθεση, την οποία χειρίστηκαν άντρες της Ασφάλειας Σερρών, αφορούσε τη σύλληψη δύο Βούλγαρων, οι οποίοι εντοπίστηκαν στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα έχοντας στην κατοχή τους αμπούλες και δισκία με αναβολικά, μεταξύ των οποίων οι ουσίες τεστοστερόνη και oxymethelon.

Τα... παραρτήματα

Στελέχη της ΥΠΕΕ επισημαίνουν ότι πολλά κυκλώματα δημιουργούν παράνομα εργαστήρια παραγωγής αναβολικών, τα οποία μάλιστα «βαφτίζουν» με ονόματα γνωστών εταιριών του χώρου, ώστε να φαίνονται ως παραρτήματά τους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την πελατεία τους.

Μάλιστα, οι παράνομες αυτές εγκαταστάσεις, που φτιάχνουν αναβολικά - «μαϊμού», ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα... σαν μανιτάρια στην Ταϊλάνδη, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία ή το Πακιστάν. Από πληροφορίες προκύπτει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν οργανώσει μία τεράστια επιχείρηση για την εξάρθρωση του μεγαλύτερου ίσως κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης αναβολικών, ο «εγκέφαλος» του οποίου εικάζεται ότι έχει την έδρα του στην Ταϊλάνδη.

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2142&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote