Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Είχε βάλει την υπογραφή του...
Είχε βάλει την υπογραφή του... Εκτύπωση E-mail
22.08.08

«Δείχνουν» τον υπουργό τα μέλη της Επιτροπής του διαγωνισμού που πρότειναν την επιδότηση του πλοίου «Πρωτέας» της εταιρείας ΑΝΕΣ στη γραμμή Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Νίσυρος, Κως.

 

Στο απολογητικό τους υπόμνημα, που είναι κοινό, οι τέσσερις κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για την πολυσυζητημένη υπόθεση, ξεκαθαρίζουν ότι «η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού της οποίας ήμασταν μέλη εισηγήθηκε στον υπουργό τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των προσφερομένων μισθωμάτων των εταιρειών ΑΝΕ ΣΥΜΗΣ». Τονίζουν πως «η διαπραγμάτευση έγινε διά της γραπτής διαδικασίας, με έγγραφα που υπέγραψε ο κ. υπουργός» και καταλήγουν πως «με απόφαση του κ. υπουργού έγινε η κατακύρωση των αποτελεσμάτων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην ΑΝΕΣ».

Τέσσερις υπάλληλοι
Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος μη πολιτικών προσώπων -μελών της επιτροπής αξιολόγησης του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής -που ανέθεσαν το έργο της επιδοτούμενης γραμμής Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Νίσυρος, Κως στην εταιρεία ΑΝΕΣ- αφορά τελικά τέσσερις και όχι τρεις υπαλλήλους και συγκεκριμένα τους Β.Β., Ε.Γ., Η.Κ, και Κ.Κ. όλους κατοίκους Μυτιλήνης. Οι παραπάνω διώκονται για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και απιστία και για παράβαση καθήκοντος. Δίωξη δεν ασκήθηκε κατά του πέμπτου μέλους της επιτροπής στελέχους του Λιμενικού Σώματος και στενού συνεργάτη του Αριστοτέλη Παυλίδη, ο οποίος... απουσίαζε από τη συγκεκριμένη διαδικασία! Επίσης για ηθική αυτουργία στις παραπάνω παράνομες πράξεις, που αποδίδονται στους τέσσερις υπαλλήλους, κατηγορούνται οι υπεύθυνοι της εταιρείας ΑΝΕΣ.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η κύρια ανάκριση σε βάρος των τεσσάρων υπαλλήλων του πρώην Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προγραμματιστεί να αρχίσει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Οι καταγγελίες

Οπως είναι γνωστό, η παραπάνω δικογραφία είχε διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να υποβληθεί προς αξιολόγηση στη Βουλή σε εφαρμογή των προβλεπόμενων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οπότε και υπήρξε η πολυσυζητημένη κρίση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου περί μη στοιχειοθέτησης οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος Παυλίδη. Δεδομένου τούτου, η έρευνα συνεχίστηκε σε βάρος των μη πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των μελών της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου. Αφορμή δε για την άσκηση των ποινικών διώξεων έδωσαν καταγγελίες του δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη που υποστήριζε ότι η ανάθεση ήταν παράνομη διότι η ΑΝΕΣ δεν είχε τότε στην ιδιοκτησία της το πλοίο «Πρωτέας», αλλά περίμενε να το αποκτήσει.

Η εταιρεία ΑΝΕΣ ανέλαβε τη γραμμή με το ηλικίας 33 ετών τότε (και σήμερα 35) πλοίο που αγοράστηκε από τον Δ. Τυρογαλά και μέχρι τότε εκτελούσε επιδοτούμενα δρομολόγια στο Ιόνιο.

Το πλοίο τελικά δρομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 και όπως κατήγγειλε ο κ. Αλιφέρης η ανάθεση αυτή έγινε με ιδιαίτερα μεγάλη επιδότηση, ενώ έχουν αποκλειστεί προσφορές χαμηλότερου κόστους με τα ίδια ή καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το πλοίο που θα εκτελεί τα δρομολόγια. Ηταν δε τέτοια η δυσαναλογία κόστους - οφέλους της συγκεκριμένης ανάθεσης, σύμφωνα με τον κ. Αλιφέρη, που από τις επιδοτήσεις και μόνο η πλοιοκτήτρια σε 10 μήνες θα εισέπραττε περισσότερα χρήματα απ' ό,τι κόστιζε το συγκεκριμένο πλοίο.

Οπως έφερε χθες στο φως η «Ε», σε έγγραφο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου αναφερόταν ότι θεμελιώνονται τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της επιτροπής που έκαναν δεκτή την προσφορά της ΑΝΕΣ, αλλά και του υπουργού που απεδέχθη αυτή κατακυρώνοντάς την, αλλά και τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή και της απιστίας.

Τι υποστηρίζουν

Στο απολογητικό τους υπόμνημα, οι τέσσερις κατηγορούμενοι υπάλληλοι τονίζουν πως «με πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους πλοιοκτήτες του υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τη διαδικασία της ανοικτής διαπραγμάτευσης ζητήθηκε από την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας αυτή να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους πλοιοκτήτες να καταθέσουν έως 15-12-2005 τα απαραίτητα δικαιολογητικά πλοίου και πλοιοκτήτη και οικονομική προσφορά για εξυπηρέτηση τεσσάρων δρομολογιακών γραμμών για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στο διαγωνισμό της 15ης Ιουνίου 2005, καθώς και στην πρόσκληση ενδιαφέροντος (προς τους πλοιοκτήτες) με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της 24ης Νοεμβρίου 2005, δεδομένου ότι για τα νησιά αυτά δεν υπήρχε τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση από 1/11/2005, που άρχιζε η νέα δρομολογιακή περίοδος».

«Η αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού της οποίας ήμασταν μέλη», συνεχίζουν οι τέσσερις υπάλληλοι, «εισηγήθηκε στον υπουργό τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των προσφερομένων μισθωμάτων» και τονίζουν πως «η διαπραγμάτευση έγινε διά της γραπτής διαδικασίας, με έγγραφα που υπέγραψε ο κ. υπουργός», ενώ «με απόφαση του κ. υπουργού έγινε η κατακύρωση των αποτελεσμάτων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην ΑΝΕ Σύμης για τις δύο (2) δρομολογιακές γραμμές και άρχισε η τακτική ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των μικρών νησιών Σύμης, Τήλου, Νισύρου και Καστελόριζου με την Κω και τη Ρόδο σε ανταπόκριση μεγάλων Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων από και προς Πειραιά. (...)». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2134&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote