Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με μικρό καλάθι σε Σκόπια - Θεσσαλονίκη ο Μάθιου Νίμιτς
Με μικρό καλάθι σε Σκόπια - Θεσσαλονίκη ο Μάθιου Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
22.08.08

Χωρίς υψηλές προσδοκίες αναμένεται σήμερα στα Σκόπια και αύριο στη Θεσσαλονίκη ο μεσολαβητής του OΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος φέρνει στο χαρτοφύλακά του την ονομαζόμενη «σορτ λιστ» των εκδοχών του ονόματος με βάση τους όρους «Βόρεια Μακεδονία».

O απεσταλμένος του γενικού γραμματέα θα επισκεφτεί πρώτα τα Σκόπια, όπου ήδη η γραμμή χαράχτηκε από την περασμένη Τρίτη και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ο κ. Νίμιτς επιμένει στις διαπραγματεύσεις παρά τις κατά κοινή ομολογία ατυχείς κινήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εγείρει ανύπαρκτα ζητήματα και άσχετα με το αντικείμενο των συζητήσεων στον OΗΕ, που είναι το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτήθηκε για την απάντηση του γενικού γραμματέα του OΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία καθίστατο σαφές ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων στον OΗΕ είναι το όνομα και αναφερόταν ότι οποιοδήποτε άλλο ζήτημα μπορεί να συζητηθεί, εφόσον λυθεί η διαφορά της ονομασίας. «O γενικός γραμματέας είπε το αυτονόητο. Η εντολή Νίμιτς είναι μία: να συζητήσουμε το θέμα του ονόματος», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε χώρα θέλει να ισχυριστεί το οτιδήποτε μπορεί να ακουστεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε εμείς την άποψή της». Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα της κρίσης στην Oσετία, καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του OΑΣΕ από τον Ιανουάριο του 2009. Επικυρώθηκε επίσης η απόφαση να αποσταλούν καταρχήν δύο Ελληνες παρατηρητές στην πρώτη ομάδα των είκοσι που θα στείλει άμεσα ο Oργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

O Α. Λοβέρδος

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣOΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς και τόνισε πως «η κ. υπουργός των Εξωτερικών χρησιμοποίησε κοινοτοπίες προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με λανθασμένες πράξεις αλλά και με τις παραλείψεις της δεν απέτρεψε τις προσπάθειες της εθνικιστικής κυβέρνησης των Σκοπίων να αναγάγει ανύπαρκτα θέματα σε διμερή θέματα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM».

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2133&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote