Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στους 150 οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα στη Μαδρίτη
Στους 150 οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα στη Μαδρίτη Εκτύπωση E-mail
21.08.08

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως πως 25 άνθρωποι επέζησαν του δυστυχήματος στο αεροδρόμιο Μπαράχας.

Το αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 14:23 το μεσημέρι της Τετάρτης στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, όπου αεροσκάφος της εταιρείας Spanair ξέφυγε από την πορεία του ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης και κατέπεσε στον αεροδιάδρομο.

Το αεροπλάνο τύπου MD-82, που εκτελούσε την πτήση JK 5022 από τη Μαδρίτη με προορισμό τη Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά με 177 επιβάτες, παρουσίασε πρόβλημα στους κινητήρες ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης και στη συνέχεια ξέφυγε από την πορεία του και πήρε φωτιά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αριστερός κινητήρας τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα που το αεροσκάφος απογειωνόταν από το έδαφος. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την υπουργό Συγκοινωνιών της Ισπανίας ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 150, ενώ 25 επιβάτες επέζησαν τραυματισμένοι της συντριβής.

Η πτήση πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με τη γερμανική Lufthansa και την πτήση LH 255. Η SAS ανακοίνωσε πως στο αεροσκάφος επέβαιναν 166 επιβάτες και 6 άτομα πλήρωμα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε πως στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 175 άτομα.

Η Luftnansa επιβεβαίωσε πως στην πτήση είχαν τσεκάρει 7 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις προέρχονται από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, το η πτήση ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 13:00, ωστόσο λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε. Τελικά, το αεροσκάφος ξεκίνησε τη μοιραία πτήση στις 14.20.

Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο Μπαράχας άνοιξε και λειτουργεί κανονικά, καθώς είχε σταματήσει για δύο ώρες τη λειτουργία του εξαιτίας του δυστυχήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, διέκοψε τις καλοκαιρινές διακοπές του και επέστρεψε στη Μαδρίτη για να επισκεφθεί τον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας.

Τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα επικράτησε σύγχυση ως προς τον αριθμό των θυμάτων και η δημόσια ραδιοφωνία της Ισπανίας, που μεταδίδει ότι έχουν σκοτωθεί 146 άνθρωποι, δεν διευκρινίζει τις πηγές της.

Η υπουργός Υποδομών, Μαγκνταλένα Αλβάρεθ, που μετέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι από το φλεγόμενο αεροπλάνο ανασύρθηκαν 26 τραυματίες.

Τα συλλυπητήριά τους για την αεροπορική τραγωδία εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ισπανία από τις 19 Φεβρουαρίου του 1985. Την ημέρα εκείνη συνετρίβη αεροπλάνο στο Μπιλμπάο, όπου σκοτώθηκαν 148 άνθρωποι.

Η Spanair είναι θυγατρική του σκανδιναβικού αερομεταφορέα SAS και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας μετά την Iberia. Ιδρύθηκε το 1986 και έχει μεταφέρει έκτοτε 104 εκατομμύρια επιβάτες σε περισσότερους από 100 ευρωπαϊκούς προορισμούς προς την Ισπανία. Είναι μέλος του δικτύου Star Alliance. Ωστόσο, πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 1.100 σε σύνολο 4.000 υπαλλήλων εξαιτίας της κρίσης από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Η εταιρεία παρουσίασε απώλειες 41 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Στις 9 Ιανουαρίου 2006 πτήση της Spanair που ερχόταν από τη χώρα των Βάσκων πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πέντε επιβάτες.

www.kathimerini.gr

   
   

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2128&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote