Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μ.Κυπριανού: Οι πάγιες θέσεις μας στο Κυπριακό δεν πρέπει να εκπλήττουν κανένα
Μ.Κυπριανού: Οι πάγιες θέσεις μας στο Κυπριακό δεν πρέπει να εκπλήττουν κανένα Εκτύπωση E-mail
21.08.08

Λευκωσία: Οι βασικές πάγιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να εκπλήττουν κανένα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασσίμη και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του εκπροσώπου του Χασάν Ερτσακιτζά για το θέμα επιστροφής της Μόρφου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «οι βασικές μας θέσεις όπως έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί δεν θα πρέπει να εκπλήττουν κανένα ούτε πρέπει να θεωρούνται από την άλλη πλευρά σαν κάποια αρνητική ενέργεια».

Πρόσθεσε δε ότι παρόλο που «η πρακτική του να απαντούμε και να συζητούμε δημόσια δεν βοηθάει ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες», εντούτοις «είναι σαφέστατο και σε όλα τα σχέδια προνοείτο, ότι αστικές περιοχές και περιοχές που τις περικλείουν, με μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων κατοίκων (προσφύγων) πρέπει να περιέλθουν κάτω από ε/κ διοίκηση», σημειώνοντας πως αυτό είναι πάγια θέση της ε/κ πλευράς και επομένως δεν θα πρέπει να εκπλήσσει όταν διατυπώνεται δημόσια.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Κασσίμη, ο ΥΠΕΞ είπε ότι συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών για ενίσχυση της ομογένειας και με ποιό τρόπο θα αξιοποιηθούν οι πόροι και οι δυνατότητες που έχουν Ελλάδα και Κύπρος.

Χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει για «άλλη μια φορά» όπως είπε, «την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση στους αγώνες της Κύπρου» επεσήμανε πως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε διακρατικό επίπεδο καθώς «οι οργανώσεις των αποδήμων, οι ομογενείς μας σε όλες τις χώρες του κόσμου συνεργάζονται και συντονίζονται γιατί οι αγώνες μας είναι κοινοί».

Ανέφερε ακόμη ότι θα τεθεί σε εφαρμογή «με ποιο πρακτικό τρόπο» αυτή η πιο έντονη πολιτική συνεργασίας η οποία, όπως είπε «βεβαίως πάντα υπήρχε αλλά νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε ένα πιο ψηλό επίπεδο τώρα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επανέλαβε «την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού, της ΥΠΕΞ αλλά και της χώρας ολόκληρης στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια» για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Κασσίμης σημείωσε πως στη συνάντηση συζήτησε με τον κ. Κυπριανού και πρακτικά θέματα για το πώς θα αξιοποιηθούν περισσότερο οι δράσεις Ελλάδας και Κύπρου στο χώρο της διασποράς επισημαίνοντας πως ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε θέματα παιδείας, γλώσσας, πολιτισμού, φιλοξενίας και σε θέματα κοινών δράσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, που όπως είπε, «είναι δυο χώροι που και οι δυο χώρες δραστηριοποιούνται και αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να ενώσουμε πόρους και δυνάμεις ώστε να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε σήμερα».

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το Μνημόνιο Συνεργασίας «ώστε να υπάρχει και τυπικά αυτή η συνεργασία η οποία στην ουσία έχει ήδη ξεκινήσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι εξελίξεις στον Καύκασο μπορούν να επηρεάσουν το Κυπριακό ο κ. Κασσίμης επεσήμανε πως παρόλο που ο Καύκασος είναι μια ευαίσθητη περιοχή και μια περιοχή ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη και συνεπώς «οι εξελίξεις επηρεάζουν τα πράγματα στην περιοχή μας», εντούτοις «από εκεί και πέρα» όπως δήλωσε, «το Κυπριακό επηρεάζεται από τις όπου γης εξελίξεις και ποτέ δεν επηρεάζεται».

«Μην περιμένετε ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά στην πορεία του Κυπριακού», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «η πορεία του Κυπριακού θα αλλάξει από τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης και από τη συμπεριφορά της άλλης πλευράς».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οποιεσδήποτε εντάσεις έχουν κάποια επίδραση σε σχέση με το που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Ωστόσο σημείωσε πως το Κυπριακό όπως και κάθε ζήτημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά με βάση τα οποία αντιμετωπίζεται και από τη διεθνή κοινότητα προσθέτοντας ότι με βάση και τις επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών διαφαίνεται ότι παρόλο που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα η κρίση στον Καύκασο, δεν έχει χαθεί το ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

«Αντίθετα θα έλεγα ότι βλέποντας πως υπάρχουν αλλού τώρα προβλήματα υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη αλλά σίγουρα ομαλή επίλυση του προβλήματος» πρόσθεσε και τόνισε πως αυτό είναι που έχει σημασία, το να υπάρξει δηλαδή «μια λύση που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική» πράγμα που τώρα γίνεται αντιληπτό ακόμα περισσότερο.

Ερωτηθείς για το αν διαφαίνεται ότι η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας ενισχύεται από τις τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο και αν αυτό δημιουργεί ανησυχία για ενίσχυση της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς σε επίπεδο διαπραγματεύσεων ο κ. Κυπριανού απάντησε πως ο ίδιος δεν θεωρεί «ότι έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα η θέση της Τουρκίας σε αυτή την περίπτωση».

«Εν πάση περιπτώσει» πρόσθεσε, «οι συνθήκες που μπορεί να πιέσουν ή να ενθαρρύνουν την Τουρκία για να δείξει μια θετική στάση στο Κυπριακό, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού, σχετίζονται περισσότερο με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τα δεδομένα εκεί δεν έχουν αλλάξει».

Τόνισε παράλληλα πως εάν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη «θα πρέπει πρώτα απ' όλα να τηρήσει μια θετική στάση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία» και υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας χωρίς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιές είναι οι πατριωτικές κορώνες στις οποίες έγινε αναφορά σε σχέση με τη χτεσινή ομιλία του Μητροπολίτη Πάφου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως εκείνο που έχει σημασία είναι «το κάθε πράγμα και η κάθε άποψη να εκφράζεται στον κατάλληλο τόπο και χρόνο» τονίζοντας ότι «έχει ιδιαίτερα σημασία να διατηρηθεί το ενωμένο μέτωπο της δικής μας πλευράς για να μπορέσουμε να μπούμε ενισχυμένοι στις συνομιλίες».

Κατέληξε αναφέροντας πως ο ίδιος στέκεται «στις τελευταίες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο» και επομένως, όπως είπε, «θεωρώ ότι αυτή πρέπει να είναι και η γραμμή της Εκκλησίας».

phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2126&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote