Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αεροπορική τραγωδία στη Μαδρίτη
Αεροπορική τραγωδία στη Μαδρίτη Εκτύπωση E-mail
20.08.08

Συγκλονίζει την Ισπανία η πολύνεκρη τραγωδία στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, όταν αεροσκάφος της εταιρείας Spanair, με 172 επιβαίνοντες (166 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος), που εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο, συνετρίβη κατά τη διαδικασία της απογείωσης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αεροσκάφος βγήκε από το διάδρομο απογείωσης στον τερματικό σταθμό 4. Ο νεότερος επίσημος απολογισμός των ισπανικών αρχών κάνει λόγο για 146 νεκρούς. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, αλλά και άνδρες των σωστικών συνεργείων εκφράζουν φόβους ότι τα θύματα θα αυξηθούν κι άλλο, καθώς το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες λίγα λεπτά μετά τη συντριβή. Για 150 νεκρούς έκανε από νωρίτερα λόγο το πρακτορείο Europa Press, επικαλούμενο "κυβερνητικές πηγές".
Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος. Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος αναχώρησε με μια ώρα καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος και είχε προορισμό το Λας Πάλμας στις Κανάριες νήσους . Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο ένας κινητήρας πήρε φωτιά, ενώ το αεροσκάφος επιτάχυνε στο διάδρομο απογείωσης και ο πιλότος προσπάθησε να φρενάρει με αποτέλεσμα την πρόσκρουση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο διέκοψε τις θερινές διακοπές του και μεταβαίνει στον τόπο του δυστυχήματος.

"Κομφούζιο" με τον αριθμό των θυμάτων

 

Μεγάλο κομφούζιο επικρατούσε για αρκετές ώρες ως προς τον αριθμό των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε στις 15.45, ώρα Ελλάδος.

Μόνο 25 επιβάτες, σε σύνολο 173, του ισπανικού αεροσκάφους τύπου MD82 της εταιρείας Spanair σώθηκαν από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών διάσωσης της Ισπανίας .

"Η εταιρεία Spanair με μεγάλη λύπη της ανακοινώνει ότι κατέπεσε κατά την απογείωσή του το αεροσκάφος με αριθμό πτήσης JK 5022 με προορισμό από τη Μαδρίτη το Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων. Το δυστύχημα έγινε στις 14.45 τοπική ώρα", (15.45 ώρα Ελλάδας) είχε αναφερθεί νωρίτερα σε ανακοίνωση της εταιρείας η οποία κατέληγε:

"Η Spanair θα κάνει πάν το δυνατόν για να βοηθήσει τις ισπανικές αρχές στη δύσκολη αυτή στιγμή, ενώ μόλις καταστεί δυνατόν θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πολύνεκρο δυστύχημα".

Το αεροσκάφος βγήκε από τον διάδρομο απογείωσης και τυλίχθηκε στις φλόγες, σύμφωνα πάντα με τη Spanair, η οποία διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση αυτή μαζί με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa. Από τη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι τέσσερεις από τους επιβάτες του μοιραίου ισπανικού αεροσκάφους ήταν Γερμανοί πολίτες.

Η Lufthansa, όσο και η αμερικανική Boing ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια στις ισπανικές αρχές, εφόσον τους ζητηθεί.

Αδιευκρίνιστος παρέμενε μέχρι αργά το απόγευμα ο αριθμός των θυμάτων με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις επίσημες πληροφορίες και στα όσα μετάδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την πτώση αεροσκάφους της Spanair, κατά την ώρα της απογείωσής του από το διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ήταν μέχρι στιγμής 45 ενώ οι βαρύτατα τραυματισμένοι επιβάτες έφταναν τους 19.

Διάφορες πληροφορίες μετέδιδαν με κάθε επιφύλαξη και τα ισπανικά ΜΜΕ, αφού επικρατεί σύγχυση ως προς τον αριθμό των θυμάτων τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα.

Έτσι, η ιστοσελίδα της εφημερίδας El Pais αναφέρθηκε από νωρίς σε στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών και έγραφε για 100 νεκρούς ενώ η εφημερίδα El Mundo στη δική της ιστοσελίδα έκανε επίσης λόγο για τουλάχιστον εκατό θύματα.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Europa Press επικαλούμενο "επίσημες κυβερνητικές πηγές" της Ισπανίας μετέδωσε ότι οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα "φτάνουν τους 150", ενώ εκπρόσωπος του αεροδρομίου ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία 34 τραυματίες.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2123&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote