Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Έκρηξη βίας στο Αφγανιστάν
Έκρηξη βίας στο Αφγανιστάν Εκτύπωση E-mail
19.08.08

Στην Καμπούλ μεταβαίνει εκτάκτως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το θάνατο δέκα Γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν ανατολικά της πρωτεύουσας.

Οι Γάλλοι έχουν στείλει 1.670 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και πρόσφατα ανέλαβαν τη διοίκηση της Καμπούλ.

Στο μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας ζήτησε να διεξαχθεί επειγόντως μία «προ ημερησίας διάταξης» συζήτηση στο κοινοβούλιο, για την παρουσία γαλλικού στρατιωτικού προσωπικού πέραν των εθνικών συνόρων, ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι από ενέδρα των Ταλιμπάν στ'ανατολικά της Καμπούλ 10 Γάλλοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο φέτος απορρίφθηκε η πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών κατά της κυβέρνησης Φιγιόν, εξαιτίας της παραμονής τόσων Γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα» σχολίασε ότι «ο θάνατος Γάλλων στρατιωτών, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς».


Διεθνείς αντιδράσεις


Ο ύπατος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε «αναξιοπρεπή, βάρβαρη συμπεριφορά» την επίθεση από την οποία οι 10 Γάλλοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

«Οι στρατιώτες αυτοί υπηρετούσαν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Υπερ αυτών των αξιών μαχόμενοι έχασαν τη ζωή τους» τονίζεται στο ανακοινωθέν που υπογράφεται από τον Χαβιέ Σολάνα, που δηλώνει ταυτοχρόνως πως «υποκλίνεται στη θυσία τους». «Το κουράγιο αυτών των στρατιωτών τιμά και την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη» προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δέκα γάλλων στρατιωτών.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίας κι εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τους απωλεσθέντες, στους οικείους τους και σ’ όσους τραυματίσθηκαν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο από το Κρόφορντ του Τέξας, όπου περνά τις ολιγοήμερες διακοπές του ο Μπους.

«Απευθύνουμε προς όλους τους Γάλλους τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας για τις θυσίες που έχουν κάνει, και για την ενεργό εμπλοκή της Γαλλίας στη δύναμη για την διατήρηση της ειρήνης στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ισπανική κυβέρνηση, παράλληλα, «καταδίκασε απερίφραστα» την επίθεση, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 και τραυματίσθηκαν άλλοι 21 γάλλοι στρατιώτες της πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Η κυβέρνησή μας εκφράζει τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι κι τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες», τονίζεται στο ανακοινωθέν του ισπανικού ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν απέτισε την Τρίτη φόρο τιμής στη θυσία των 10 Γάλλων στρατιωτών. «Πρόκειται για θυσία όχι μόνον εν ονόματι της Γαλλίας αλλά και υπέρ των Αφγανών που οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον και έναν σταθερότερο κόσμο» αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ας σημειωθεί ότι και η Βρετανία αναπτύσσει 7.700 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, με 116 να έχουν σκοτωθεί μετά το 2001.

Στην Ουάσινγκτον, από το Αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων τονίστηκε ότι στον τομέα που συνέβη η ανωτέρω επίθεση των Ταλιμπάν (ανατολικά της Καμπούλ) «υπάρχει εντούτοις αμερικανική αεροπορική κάλυψη». Διευκρινίστηκε ότι η επίθεση αυτή των Ταλιμπάν έγινε με μεγάλη ποικιλία όπλων, βλήματα όλμου, πυρά αυτομάτων όπλων, ρουκέτες και τονίστηκε ότι «διήρκεσε πολλές ώρες».

Για τη «βαρύτερη γαλλική απώλεια στο εξωτερικό μετά τον θάνατο δεκαδών αλεξιπτωτιστών στο Ντρακάρ (Βηρυτού) το 1983, έκανε λόγο ο στρατηγός Ζαν-Λουΐ Γκεργκελέν από το Παρίσι, ενώ σχολίασε ότι υπάρχουν από την πλευρά των Ταλιμπάν στο ανωτέρω επεισόδιο «τριάντα νεκροί κι ισάριθμοι τραυματίες» κι ανάμεσά στους νεκρούς είναι «ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν».

Οι Ταλιμπάν με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχέντ δεν αναγνωρίζουν τόσο υψηλές απώλειες, αλλά κάνουν λόγο για πέντε δικούς τους νεκρούς και πέντε πολίτες.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2119&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote