Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Σε κλοιό ντόπινγκ
Σε κλοιό ντόπινγκ Εκτύπωση E-mail
19.08.08

Οριστικά εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου έθεσε τη Φανή Χαλκιά η ΔΟΕ.Η τιμωρία της χρυσής Ολυμπιονίκου της Αθήνας ήταν αναμενόμενη, καθώς και στο δεύτερο δείγμα της ανιχνεύθηκε η απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3).

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε επίσης την αφαίρεση της διαπίστευσης της Ελληνίδας πρωταθλήτριας στα 400μ εμπόδια. Βέβαια, η Χαλκιά βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, ενώ τη διαπίστευσή της παρέδωσε στην Επιτροπή η ελληνική αντιπροσωπεία.

Από εκεί και πέρα, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ θα διαβιβάσει το φάκελο της υπόθεσης στην IAAF και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος.

Παράλληλα, στην απόφαση της Επιτροπής γίνεται ειδικά λόγος στον προπονητή της Χαλκιά, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, για τον οποίο ζητείται να γίνει ειδική έρευνα από τις ελληνικές αρχές για ενδεχόμενη παράβαση νόμων, με τη σημείωση ότι είναι προπονητής και του Τάσου Γκούση, ο οποίος βρέθηκε επίσης θετικός σε Μ3.

Η ΔΟΕ πάντως επιφυλάσσεται για χρήση του δικαιώματός της να τιμωρήσει η ίδια τον Πατρινό πρώην αθλητή των 200μ. Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο «άδειασε» με ανακοίνωσή του ο ΣΕΓΑΣ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τη «σύλληψη» της αθλήτριάς του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, και τα μέλη, Γκουνίλα Λίντμπεργκ και Ντένις Όσβαλντ, ενημέρωσαν σχετικά την ελληνική αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρο Κούβελο, τον αναπληρωτή, Ιωάννη Βασιλειάδη, και το γιατρό Παναγιώτη Τσαρούχα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση της ελληνικής αποστολής και συγκεκριμένα την απόφασή της να απομακρύνει τη Χαλκιά από το Ολυμπιακό Χωριό.

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Κούβελος επισήμανε ότι είναι προσωπικός προπονητής της Χαλκιά και δεν βρέθηκε στο Πεκίνο ως μέλος της ελληνικής αποστολής. Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος τον γνώρισε προσωπικά στις 17 Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ παρατίθενται επίσης τα κυριότερα σημεία της επιστολής που απέστειλε η Φανή Χαλκιά στην Πειθαρχική Επιτροπή, όπου αρνείται κάθε χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφήνει υπόνοιες για ενδεχόμενη δολιοφθορά στο δείγμα της και υπογραμμίζει ότι έχει ελεγχθεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί θετική.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει επίσης ότι η ίδια ουσία ανιχνεύθηκε στα δείγματα ακόμη 12 Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι είναι τα 11 μέλη της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών και ο Τάσος Γκούσης, δηλαδή εκείνων των αθλητών που βρέθηκαν «θετικοί» σε έλεγχο της WADA.

ΠΑΣΟΚ για μετάλλια και ντόπινγκ

Τα θερμά συγχαρητήρια του ΠΑΣΟΚ προς τους Έλληνες Ολυμπιονίκες έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το θετικό γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα αθλήματα, στα οποία οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών έχουν «βάθος χρόνου».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι «είναι κρίμα που, εκτός από τις επιτυχίες, υπάρχουν και συνεχιζόμενα κρούσματα ντόπινγκ, που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για τα ζητήματα αυτά «υπάρχει η ατομική ευθύνη των αθλητών, αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας» και υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε από το 2004 υπερσύγχρονους μηχανισμούς ελέγχου ντόπινγκ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ δεν υπήρξε και καμία απόδοση ευθυνών για ό,τι συνέβη με την ομάδα της άρσης βαρών, όπως δεν υπήρξε απόδοση ευθυνών και στα κρούσματα του 2004».

Σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία εξέφρασε την οργή του για το ντόπινγκ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Μας ενδιαφέρουν τα συναισθήματα του υπουργού, αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει η πολιτική του. Και πολιτική αντιντόπινγκ δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε πρόσφατα κρούσματα και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

«Πέρα από την οργή, την οποία συμμεριζόμαστε όλοι μας, ο κ. Λιάπης παραμένει υπουργός Πολιτισμού και δεν έχει παραιτηθεί» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην απονομή του μεταλλίου στις Ελληνίδες ιστιοπλόους από τον τέως βασιλιά, λέγοντας πως είναι το δεύτερο περιστατικό, μετά από εκείνο της τελετής έναρξης των Αγώνων και προσθέτοντας: «Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς κάνει η ελληνική αποστολή στο Πεκίνο και γιατί δεν μπορεί να φροντίσει να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια, τα οποία ενοχλούν βαθύτατα τους Έλληνες».

Σχολιάζοντας δημοσιογραφική παρατήρηση ότι ο Κωνσταντίνος είναι μέλος της ΔΟΕ και δεν απένειμε τα μετάλλια ως «βασιλιάς», ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουμε τις ιδιότητες του ''τέως''. Η παρατήρηση έχει να κάνει με την ενόχληση που πιστεύω πως αισθάνθηκαν πολλοί Έλληνες πολίτες».
e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2116&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote