Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκεχειρία με «μάχες» διπλωματίας
Εκεχειρία με «μάχες» διπλωματίας Εκτύπωση E-mail
19.08.08

Παρά την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας από τον πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι και τη ρητή δέσμευση της Μόσχας ότι θα τηρήσει τους όρους της, ο πρόεδρος Μπους στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία προς τους Αμερικανούς πολίτες «ανέβασε τους τόνους» αναφερόμενος στις ενέργειες της Ρωσίας στον Καύκασο, τις οποίες χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες».

«Ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτή τακτική εξωτερικής πολιτικής στον 21ο αιώνα και είναι επιτακτικό οι ΗΠΑ και άλλα δημοκρατικά κράτη να εξασφαλίσουν ότι μία δημοκρατία που δέχεται επίθεση μπορεί να παραμείνει κυρίαρχη, ασφαλής και αδιαίρετη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για το ράντσο του στο Τέξας και αφού είχε εξασφαλίσει τη συμφωνία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι ο Σαακασβίλι είναι εγκληματίας πολέμου...

 

 

Προειδοποίηση Μόσχας για τους πυραύλους στην Πολωνία

 

«Διαβήκαμε το Ρουβίκωνα», δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ της Πολωνίας, λίγη ώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων σε πολωνικό έδαφος. Η πολωνική αεράμυνα θα ενισχυθεί έτσι με δέκα συστοιχίες πυραύλων «Πάτριοτ», αλλά και με δέκα συστήματα πυραύλων αναχαίτισης, μέρος της θρυλούμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει βάσεις εκτόξευσης σε Αλάσκα και Καλιφόρνια, αλλά και βάση ραντάρ στην Τσεχία. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το σύστημα αποσκοπεί στην πρόληψη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, αλλά η Μόσχα εκτιμά ότι το σύστημα στρέφεται εναντίον της. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδα, Τζον Ρουντ, δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν σχετίζεται με τα γεγονότα στη Γεωργία.

 

 

Ομως, ο υπαρχηγός του ρωσικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ανατόλι Νογκοβίτσιν, ανέφερε ότι η απόφαση της Πολωνίας να φιλοξενήσει υποδομές της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας αφήνει ανοικτή τη χώρα σε επίθεση. «Η Πολωνία καθίσταται στόχος, αναπτύσσοντας στοιχεία του επιθετικού αυτού συστήματος. Η καταστροφή τέτοιων στόχων θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα», είπε ο στρατηγός Νογκοβίτσιν.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2114&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 19.08.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote