Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Τρέξτε για τη ζωή σας...
Τρέξτε για τη ζωή σας... Εκτύπωση E-mail
18.08.08

Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια, βάλτε το τζόγγινγκ στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

 

Μελετώντας επί δύο δεκαετίες μερικές εκατοντάδες εθελοντές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το τζόγγινγκ όχι μόνο προσθέτει χρόνια στη ζωή, αλλά καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη κινητικών προβλημάτων λόγω ηλικίας.
 
Πόσα χρόνια καλής ποιότητας ζωής μας χαρίζει; Τουλάχιστον 16, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα της μελέτης η οποία έδειξε ακόμα πως τα ποσοστά θανάτου μεταξύ των δρομέων ήταν κατά 50% μικρότερα απ’ ό,τι μεταξύ των εθελοντών που ουδέποτε έκαναν τζόγγινγκ.
 
Ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός πως τα ευρήματα αυτά πιθανόν ισχύουν και για άλλες αεροβικές ασκήσεις, όπως το βάδισμα με γρήγορο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
 
Επικεφαλής της μελέτης είναι ο δρ Τζαίημς Φράϊς, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Στάνφορντ, ο οποίος το 1980 είχε γράψει ένα άρθρο-ορόσημο για μία θεωρία του: την «συμπίεση της νοσηρότητας».
 
Η θεωρία αυτή πρέσβευε ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να «συμπιέσει» (δηλαδή να ελαττώσει) την διάρκεια του χρόνου που θα περάσει κανείς με κινητικά προβλήματα προς το τέλος της ζωής του, αδύναμος να διεκπεραιώνει καθημερινές δραστηριότητες όπως η βάδιση, το ντύσιμο ή το να σηκώνεται από την καρέκλα.
 
«Πίστευα πως με την βοήθεια της γυμναστικής μπορούσε κανείς να περιορίσει τη νοσηρότητά του από τη στιγμή που θα έμπαινε στην τρίτη ηλικία και έως το φυσικό τέλος του, αλλά η πεποίθησή μου αυτή ήταν αμφιλεγόμενη διότι ήταν αντίθετη με ό,τι πίστευε ο κόσμος και δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ήταν αληθής», εξηγεί ο δρ Φράϊς.
 
Εκείνη την εποχή, πολλοί επιστήμονες πίστευαν πως η έντονη γυμναστική είναι στην πραγματικότητα επιβλαβής για τους ηλικιωμένους – με το τζόγγινγκ να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της γυμναστικής στην τρίτη ηλικία, επειδή θα προκαλούσε επιδημία τραυματισμών στις αρθρώσεις και στα οστά τους.
 
Η νέα μελέτη, όμως, αποδεικνύει πως η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.
 
Μειωμένη θνησιμότητα
 
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος της 11ης Αυγούστου της επιθεωρήσεως «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας» (AIM), παρακολουθούσαν επί 21 χρόνια την πορεία της υγείας 284 δρομέων και 156 υγιών μη δρομέων από την Καλιφόρνια.
 
Όταν άρχισε η μελέτη, οι εθελοντές ήσαν 50 ετών ή μεγαλύτεροι. Εκείνη την εποχή, οι δρομείς έκαναν κατά μέσον όρο τζόγγινγκ 4 ώρες την εβδομάδα. Στο τέλος της μελέτης, οι εθελοντές ήσαν πια 70άρηδες και 80άρηδες - και οι δρομείς έτρεχαν κατά μέσον όρο 76 λεπτά την εβδομάδα.
 
Στα 19 χρόνια της μελέτης, μόλις το 15% των δρομέων είχαν πεθάνει, έναντι του 34% των μη δρομέων.
 
Επιπλέον, «το τζόγγινγκ επιβράδυνε την έναρξη της οποιασδήποτε κινητικής αναπηρίας κατά 16 χρόνια κατά μέσον όρο - και αυτό είναι ένας συντηρητικός υπολογισμός, δεδομένου ότι οι μη δρομείς της μελέτης μας είχαν εξαιρετική υγεία», λέει ο δρ Φράϊς, ο οποίος είναι σχεδόν 70 ετών, παίζει τένις και κάνει συστηματικά τζόγγινγκ.
 
Όσον αφορά τις ανησυχίες για τυχόν ορθοπεδικούς τραυματισμούς των γηραιών τζόγγερ, η νέα μελέτη δεν κατέδειξε κάποια διαφορά μεταξύ των δρομέων και των μη δρομέων.
 
Επίμονη διαφορά
 
Το εύρημα, πάντως, που εξέπληξε τον δρα Φράϊς είναι πως με το πέρασμα του χρόνου, διευρυνόταν το χάσμα στην κατάσταση της υγείας μεταξύ δρομέων και μη δρομέων.
 
«Πάντοτε πίστευα ότι από κάποια ηλικία και μετά, η διαφορά θα εκμηδενιζόταν και ότι τελικά το γήρας θα εξουδετέρωνε την προστατευτική δράση της άσκησης», τονίζει. «Ωστόσο, με τα στοιχεία που έως τώρα έχουμε στα χέρια, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Ίσως χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρόνια για να συμβεί κάτι τέτοιο».
 
Ο δρ Φράϊς σπεύδει να επισημάνει πως το τζόγγινγκ δεν είναι η μοναδική φυσική δραστηριότητα που μπορεί να χαρίσει χρόνια και ποιότητα στη ζωή μας.
 
«Η έντονη φυσική δραστηριότητα ασκεί εντυπωσιακή προστατευτική δράση, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως ανεξαρτήτως εντάσεως, η συστηματική φυσική δραστηριότητα ωφελεί την υγεία», αναφέρει. «Η ουσία είναι να διατηρείται κανείς δραστήριος - όχι μόνο στα 20 και στα 40 του, αλλά μέχρι τα βαθιά του γηρατειά».
 
Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα της μελέτης; Ότι η άσκηση είναι ένα πανίσχυρο φάρμακο - και ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας...
 
ΝΕΑ online
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2108&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 18.08.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote