Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ουσιαστικές συνομιλίες στις 11 Σεπτεμβρίου
Ουσιαστικές συνομιλίες στις 11 Σεπτεμβρίου Εκτύπωση E-mail
18.08.08

Προετοιμάζεται για τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η πρώτη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ θα είναι περισσότερο διαδικαστική, η δε πρώτη παραγωγική τους συνάντηση θα είναι η επόμενη, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χριστόφιας μιλώντας κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο, δήλωσε ότι "αυτή η μεγάλη χώρα θεωρεί την Κύπρο ως τον καλύτερο φίλο της στην Ευρώπη". Ερωτηθείς εάν θα έχει συνάντηση με τον κ. Ταλάτ στην Κερύνεια πριν τις 3 Σεπτεμβρίου για να του ευχηθεί για τον γάμο της κόρης του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «αυτό είναι διευθετημένο" και ότι "από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις του κ. Ταλάτ». «Τώρα έχει επιστρέψει, δεν ξέρω τί άλλες υποχρεώσεις έχει, θα επικοινωνήσουμε. Δεν θα είναι συνάντηση, αλλά θα είναι μια φιλική επίσκεψη για να ευχηθούμε της κόρης και του γαμπρού του, του ιδίου και της συζύγου του για τον γάμο», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το μέλλον της Μόρφου, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. «Εάν υπήρξε τέτοια δήλωση. Ούτε να επιβεβαιώσω μπορώ ούτε να αμφισβητήσω μπορώ», είπε και πρόσθεσε πως «οι τ/κ εφημερίδες έγραψαν ότι σε συνάντηση του με ένα κόμμα είπε αυτό το πράγμα". "Δεν είδα καμία επίσημη δήλωση, ούτε του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ούτε του κ. Ερντογάν ή κανενός Τούρκου επισήμου. Κατά συνέπεια, για μας είναι δεδομένο ότι η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό ε/κ διοίκηση, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο στο παρόν για να μην δημιουργήσουμε άλλα σενάρια τώρα», είπε. Επεσήμανε ότι «μπαίνουμε σε μιαν πολύ σοβαρή διαδικασία και πρέπει να είμαστε πάρα-πάρα πολύ προσεκτικοί και εμείς και η τ/κ πλευρά και η Τουρκία». Πρόσθεσε ότι για την ε/κ πλευρά είναι δεδομένο ότι η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό ε/κ διοίκηση και σημείωσε πως αρχίζει μια σοβαρή διαδικασία και πρέπει όλοι, και η ε/κ και η τ/κ πλευρά, αλλά και η Τουρκία, να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στις επικείμενες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε κι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα αποτελέσουν δοκιμασία αντοχής, τόσο για την ελληνοκυπριακή όσο και για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι οι συνομιλίες θα είναι "τεστ αντοχής" για το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έναντι της Αγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, που θα προέρχονται από το κατεστημένο της Τουρκίας και την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, δεν θα είναι εύκολες, με την έννοια ότι «ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα,αλλά με αγκάθια πάνω στον οποίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα χρειασθεί να βαδίσουν με πολλή υπομονή και αντοχή και με προσήλωση στον τελικό στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού».

Γι’ αυτό, είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, «δεν πρέπει με την πρώτη δυσκολία να υπαναχωρούμε ή να κάμουμε άλλες σκέψεις».

politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2107&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote