Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διπλωματικός πόλεμος στον Καύκασο
Διπλωματικός πόλεμος στον Καύκασο Εκτύπωση E-mail
18.08.08

Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, είχε στη Γεωργία, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρούν από τη Γεωργία τόσο γρήγορα, όσο θα έπρεπε και χαρακτήρισε την αποχώρηση ως ζήτημα «αξιοπιστίας».

Διαβεβαιώσεις ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει αύριο, παρείχε ο Ρώσος Πρόεδρος στο Γάλλο ομόλογό του, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, το ενδεχόμενο να μην εκτελεστεί πλήρως και άμεσα η ειρηνευτική συμφωνία.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας. Η φήμη της Ρωσίας «κουρελιάσθηκε» μετά την αποστολή δυνάμεών της στη Γεωργία και θα πρέπει να πληρώσει τις επιπτώσεις από τις πράξεις της, τόνισε η αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ. Κοντολίζα Ράις, καλώντας ταυτόχρονα τη Μόσχα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για απομάκρυνση των δυνάμεών της.

Μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας υπήρξαν σειρά από αλληλοκατηγορίες και αλληλοδιαψεύσεις. Η Γεωργία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκόπιμα πυροδότησε μία πυρκαγιά, η οποία απειλεί να καταστρέψει ένα δάσος που θεωρείται εθνικός θησαυρός στη Γεωργία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμύνης διέψευσε για την όποια εμπλοκή του σε αυτήν την εξέλιξη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Γεωργία σχεδιάζει μια "μεγάλη προκλητική ενέργεια" στην πόλη του Γκόρι, κατηγορία την οποία απέρριψε με τη σειρά της η Γεωργία.

Η κατάσταση στον Καύκασο είναι δύσκολη και εξαιρετικά σύνθετη. "Η Ελλάδα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με ανησυχία", δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας πως "η κρίση δεν θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία σημαντικό παίκτη και εταίρο και ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ το 2009 θα κινηθεί στην εξεύρεση μίας ισορροπημένης λύσης", πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

Σύγκληση ΟΑΣΕ & ΝΑΤΟ

 

Την Δευτέρα θα συνεδριάσει στη Βιέννη το μόνιμο συμβούλιο του ΟΑΣΕ για να αποφασίσει την αποστολή εκατό επιπλέον παρατηρητών στην Γεωργία, ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, η οποία ασκεί την προεδρία του οργανισμού.

"Κάλεσα, ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ, τα μέλη του μόνιμου συμβουλίου για να αποφασίσουμε την αποστολή άλλων 100 παρατηρητών στην εμπόλεμη ζώνη", τόνισε ο ίδιος.

Ο ρόλος των στρατιωτικών παρατηρητών θα είναι "να ελέγχουν ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί", επισήμανε και πρόσθεσε πως οι παρατηρητές θα φτάσουν στην περιοχή στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Την Τρίτη συνέρχεται στις Βρυξέλλες, έκτακτη Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την σύγκλιση της οποίας ζήτησαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στον Καύκασο.


Ανθρωπιστική βοήθεια

 

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 158.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξ αιτίας των συγκρούσεων αυτών.

Ανθρωπιστική βοήθεια με φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα στις εμπόλεμες περιοχές της Νότιας Οσετίας στέλνει το Hellenicare, μέσω του Ιατρικού του Κέντρου στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

«Ελπίζουμε και οι δύο πλευρές να σταματήσουν τη χρήση πολεμικής βίας και να αφήσουν τη διπλωματία να τους οδηγήσει σε μια ειρηνική και δίκαια λύση. Οι προσευχές μας είναι με τους αθώους ανθρώπους», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Hellenicare Ανδρέας Άθενς και καλεί τους Έλληνες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, να προσφέρουν τη βοήθειά τους μέσω του ταμείου εκτάκτων αναγκών του Hellenicare.

Το Ιατρικό Κέντρο του Hellenicare στην Τιφλίδα έχει ήδη αποσπάσει μια ιατρική ομάδα για να βοηθήσουν τους γιατρούς στο Γκόρι, ενώ οι κινητές ιατρικές μονάδες του Hellenicare πρόκειται να κατευθυνθούν προς στην περιοχή.

«Η ανάγκη για φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα είναι τεράστια για την περίθαλψη των τραυματιών από τις επιθέσεις. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε τους και Έλληνες και μη πολίτες στη Νότια Οσετία, σε αυτή τη σοβαρότατη κρίση», ανέφερε ο Περιφερειακός Ιατρικός Διευθυντής του Hellenicare Δρ. Roland Stamatov.

Το πρόγραμμα Hellenicare είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, με έδρα το Σικάγο, και χρηματοδοτείται μερικώς από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ιδρύθηκε το 1997 από τον Ανδρέα Άθενς, πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού [ΣΑΕ]. Το πρόγραμμα δραστηριοποιείται στη Γεωργία, στην Αρμενία, στην Ουκρανία και στην Αλβανία, όπου λειτουργεί έξι Ιατρικά Κέντρα και ειδικεύεται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

ert

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2104&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote