Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μήνυμα Μπους στη Μόσχα
Μήνυμα Μπους στη Μόσχα Εκτύπωση E-mail
17.08.08

Και την υπογραφή του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ φέρει πλέον το γαλλικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο είχε υπογράψει την Παρασκευή και ο Γεωργιανός ομόλογός του, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Νωρίτερα η Μόσχα παρέλαβε μέσω φαξ και το έγγραφο για την κατάπαυση του πυρός με την υπογραφή του Μ. Σαακασβίλι, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα εξακολουθούν και το Σάββατο να βρίσκονται σταθμευμένα σε απόσταση 40 χλμ από την πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα, ενώ η πρόσβαση στην πόλη Γκόρι είναι τελείως κλειστή.

Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας έχει επισημάνει πως παραστρατιωτικές ομάδες από τη Νότια Οσετία έχουν αρχίσει να διεισδύουν στο γεωργιανό έδαφος, προς την πόλη Αχαλγκόρι. «Οι Ρώσοι μεταφέρουν αυτούς τους ατάκτους, για να επιδίδονται σε λεηλασίες» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σότα Ουτιασβίλι, εκτιμώντας πως ο αριθμός τους ανέρχεται στους 1.000.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις είναι παρούσες ακόμη και στην πόλη Κατσούρι, στα δυτικά του Γκόρι.

Από την πλευρά του ο Γεωργιανός πρόεδρος επιμένει σε καταγγελίες για τη δράση των ρωσικών στρατευμάτων εντός του εδάφους της χώρας του, δίχως ωστόσο να είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν πάντοτε όσα αναφέρει.

Ο κ. Σαακασβίλι δήλωσε το Σάββατο ότι Ρώσοι στρατιώτες ανατίναξαν κεντρική σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στο Γκόρι, αποκόπτοντας τη σύνδεση της χώρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στη Μόσχα ωστόσο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία για καταστροφή της γέφυρας.

Ομάδα δε, του τηλεοπτικού συνεργείου του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι μια σιδηροδρομική γέφυρα στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή δυτικά της πρωτεύουσας της Γεωργίας έχει καταστραφεί.

Εικόνες που κατέγραψε το συνεργείο δείχνουν το ένα άκρο της γέφυρας να έχει καταρρεύσει εντός του ποταμού στο Κασπί.

Οι χωρικοί ισχυρίζονται ότι άνδρες με στρατιωτικές φόρμες προκάλεσαν την έκρηξη μηχανισμού από απόσταση. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι οι άνδρες ήταν Ρώσοι. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή του στη δολιοφθορά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα απομακρύνει το σύνολο των στρατευμάτων της από τη ζώνη των συγκρούσεων στη Γεωργία, μόλις ολοκληρωθούν όλα τα θέματα ασφαλείας που εκκρεμούν.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έδωσε εντολή να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, με βάση το σχέδιο των έξι σημείων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από όλες τις μεγάλες πόλεις της Γεωργίας όπως ορίζει η συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε, παρά τους όρους που επιτρέπουν «επιπλέον μέτρα ασφαλείας» επισημαίνεται ωστόσο σε επιστολή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί προς τον Γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβίλι.

«Όπως διευκρίνισα στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Τιφλίδα, αυτά τα «επιπλέον μέτρα ασφαλείας» μπορούν να εφαρμοστούν μόνο πολύ κοντά στη Νότια Οσετία, αποκλείοντας κάθε άλλο σημείο του εδάφους της Γεωργίας» υπογραμμίζεται στην επιστολή, που δόθηκε αργά το Σάββατο στη δημοσιότητα από το γραφείο του Σαρκοζί.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Φινλανδέζα ομόλογό του, Τάρια Χάλονεν, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, και ζήτησε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή των συγκρούσεων.

Η κα. Χάλονεν από την πλευρά της ζήτησε από τον κ. Μεντβέντεφ να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ από δέκα σε 100.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την αποστολή στην Τιφλίδα τεσσάρων ειδικών, που θα εκτιμήσουν -για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης- την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γεωργία.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ θα παραμείνουν στην περιοχή για δέκα ημέρες. Αποστολή τους είναι να εκτιμήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση, με στόχο την παροχή ουσιαστικότερης βοήθειας στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό από το γεωργιανό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 182 είναι οι νεκροί και 479 οι τραυματίες από τη γεωργιανή πλευρά στις συγκρούσεις των πρόσφατων ημερών.Από τα θύματα, 115 είναι στρατιώτες και 67 πολίτες, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Αλεξάντερ Κβιτασβίλι.

«Λάδι» στη φωτιά από την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, «λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης της Ρωσίας με τη Δύση ρίχνει η Ουκρανία, η οποία ανακοίνωσε το Σάββατο πως είναι έτοιμη να προσφέρει στη Δύση τις υπηρεσίες του συστήματος αντιπυραυλικής προειδοποίησης, έπειτα από την αποχώρηση της Ρωσίας από σχετική μακροχρόνια συμφωνία συνεργασίας.

Η ανακοίνωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ αποτελεί ένα επιπλέον δείγμα της πρόθεσης του Κιέβου να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, επιλέγοντας συμμαχίες και φροντίζοντας για τη στρατηγική ασφάλεια της χώρας.

«Το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον τμήμα της συμφωνίας του 1002, της επιτρέπει να ξεκινήσει ενεργή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες και να εντάξει τους σταθμούς της, με ενδιαφέρον να λαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση στο διάστημα» τονίζεται στο κείμενο.

«Πρέπει να βρούμε λύση ισορροπίας» δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη

«Είμαστε με εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θεωρούν τη Ρωσία έναν παίκτη στην Ευρώπη πάρα πολύ σημαντικό, έναν εταίρο με τον οποίο πρέπει να βρούμε μία λύση ισορροπίας» δήλωσε το Σάββατο στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, εξαιρετικά σύνθετη» προσέθεσε η κυρία Μπακογιάννη.

Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ την Τρίτη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ πέτυχαν να φέρουν ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Γεωργίας σε έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε δήλωσή της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τις συνέπειες και τη ρωσική επιθετικότητα» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την Τρίτη τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι υπερατρλαντικές σχέσεις μας με τη Ρωσία» προσέθεσε ο κ. Γουντ.

Σε ερώτηση εάν η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και την πιθανή είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό εμπορίου, ο κ. Γουντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται «να αποφασίσουν με βάση τη συμπεριφορά της Ρωσίας εάν η Μόσχα είναι ένας σοβαρός εταίρος ή όχι στους διεθνείς οργανισμούς».

Τζ. Μπους: «Εντελώς απαράδεκτη» η στάση της Ρωσίας

Σε νέα δήλωση προέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Γεωργία «ήταν απολύτως απαράδεκτες» και απαιτώντας από τη Μόσχα να τερματίσει την κρίση.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία, καθώς η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα γειτονικού της κράτους και απείλησε τη δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από το λαό της χώρας αυτής» τόνισε ο κ. Μπους στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του.

«Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη για τα ελεύθερα κράτη του κόσμου» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για την κρίση στη Γεωργία την ίδια ημέρα, γεγονός που δείχνει τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπους τόνισε: «Η Ρωσία πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να τερματιστεί η κρίση, για να μπορέσει να ξεκινήσει την αποκατάσταση της ζημιάς στις σχέσεις της τόσο με τίς ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη και τα άλλα κράτη, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει και τη θέση της σε όλο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε το Σάββατο στο ράντσο του, στο Κρόφορντ του Τέξας, με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στη Γεωργία.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε μεν ότι η υπογραφή της συμφωνίας από Ρωσία και Γεωργία ήταν «ένα ελπιδοφόρο βήμα», υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν «βλέπει» κάποια πρόοδο όσον αφορά στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία. Σχετική έκκληση απηύθυνε από την πλευρά της, για άλλη μια φορά, και η κα. Ράις, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη Μόσχα από την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε εμμέσως στις προθέσεις της Ρωσίας για «ακρωτηριασμό» της Γεωργίας με ανεξαρτητοποίηση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, τονίζοντας ότι οι περιοχές αυτές είναι τμήματα της Γεωργίας και «δεν υπάρχει χώρος συζήτησης γι' αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία, αλλά ζήτησε -και αυτός- να αποσυρθούν αμέσως τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή.

Στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας επιμένει επίσης, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φραντς-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σρέντερ κατά Σαακασβίλι

Θέση στη διένεξη της Μόσχας με την Τιφλίδα πήρε και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατηγόρησε τη Γεωργία ότι προκάλεσε τις πρόσφατες συγκρούσεις με τη Ρωσία, στέλνοντας στρατεύματα στη Νότια Οσετία, και χαρακτήρισε τον Μιχαήλ Σαακασβίλι «τζογαδόρο».

«Η στιγμή που σήμανε την έναρξη των εχθροπραξιών ήταν η εισβολή των Γεωργιανών στη Νότια Οσετία» δήλωσε ο Σρέντερ στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο πρώην καγκελάριος αρνήθηκε να πει κατά πόσο η απάντηση της Ρωσίας ήταν δυσανάλογη, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις αναπτύσσουν τη δική τους δυναμική.

Ο πρώην καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι η προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τώρα είναι πιο απομακρυσμένη από ποτέ.

«Φανταστείτε να είχαμε αναγκαστεί να αναλάβουμε στρατιωτική δράση στο πλευρό της Γεωργίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, στο πλευρό ενός προφανούς τζογαδόρου, γιατί ένας τέτοιος είναι ο Σαακασβίλι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σρέντερ επισήμανε ακόμη ότι η Δύση έχει κάνει «σοβαρά λάθη» στην πολιτική της απέναντι στη Ρωσία και πως οι δυτικές απόψεις για τη Ρωσία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2101&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote