Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υπέγραψε την εκεχειρία η Γεωργία
Υπέγραψε την εκεχειρία η Γεωργία Εκτύπωση E-mail
16.08.08

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Γκόρι και η αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου από την Μόσχα και την Τυφλίδα είναι η μία όψη -η θετική πλευρά- του νομίσματος.

Όμως, από την άλλη παραμένει συγκεχυμένο το μέλλον της περιοχής, καθώς οι ρώσοι παραμένουν σε στρατηγικά σημεία της Γεωργίας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ αντάρτικες και παραστρατιωτικές ομάδες συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη δράση τους στα σύνορα Γεωργίας-Αμπχαζίας.

Συμφωνία εκεχειρίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη Ρωσία στη Νότια Οσετία υπέγραψε ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έπειτα από συνάντηση που είχε στην Τιφλίδα με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

"Σήμερα υπέγραψα τη συμφωνία εκεχειρίας", τόνισε. Όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της Γεωργίας παραμένει υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή, επισήμανε ο γεωργιανός πρόεδρος μετά την συνάντησή του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στο Τμπιλίσι.
"Σήμερα κοιτάμε το κακό κατευθείαν στα μάτια", είπε χαρακτηριστικά ο γεωργιανός πρόεδρος και συνέχισε τονίζοντας πως χώρα του δεν θα συμβιβαστεί με οποιαδήποτε κατοχή των εδαφών της από τη Ρωσία. "Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο των εδαφών μας", υπογράμμισε.

Ο Σακασβίλι κατηγόρησε την Δύση ότι δεν αντέδρασε αρκετά έντονα σε προηγούμενες στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας και δεν επέτρεψε στη χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τέλος, ο πρόεδρος Σακασβίλι χαρακτήρισε τη Ρωσία ως "ένα επικίνδυνο κακό για όλον τον κόσμο".

Από την πλευρά της η Κοντολίζα Ράις σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Γεωργία πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως. "Μετά την υπογραφή της συμφωνίας (εκεχειρίας) όλες οι ρωσικές στρατιωτικές καθώς και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Γεωργία πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως", τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ. "Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο 1968", είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ράις επισήμανε επίσης πως ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν κράτησε την υπόσχεσή του να τερματιστούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία. "Η προφορική δέσμευση του προέδρου Μεντβέντεφ ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τερματίστηκαν δεν τηρήθηκε", επισήμανε η αμερικανίδα υπουργός. Η κ. Ράις είπε ακόμα πως η συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψε ο γεωργιανός πρόεδρος δεν δεσμεύει την Γεωργία για το μέλλον των εδαφών της.

Την ίδια ώρα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι δέκα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν στο γεωργιανό έδαφος από την πόλη Γκόρι και βρίσκονται 40 χιλιόμετρα από το Τμπιλίσι. Τα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν περίπου 25 χιλιόμετρα από το Γκόρι και εφτασαν στο χωριό Ιγκοϊέτι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Από εκεί τα μισά κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά προς το χωριό Λαμισκάνα, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.

Εν συνεχεία, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενισχύσει τις ειρηνευτικές της δυνάμεις στην Νότια Οσετία, στέλνοντας και τεθωρακισμένα. Σημειώνεται ότι μέχρι την έναρξη των συγκρούσεων, την ειρηνευτική δύναμη αποτελούσαν 1500 στρατιώτες--500 από τη Ρωσία, 500 από την Γεωργία και 500 από την Νότια Οσετία.


Συνάντηση Μεντβέντεφ-Μέρκελ

 

Η Ρωσία δεν "επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεών της" με τη Δύση ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Γεωργία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θα πρέπει να "ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες" αυτής της σύγκρουσης στις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

"Εάν κάποιος συνεχίσει να επιτίθεται στους πολίτες μας, στους ειρηνευτές μας, και βέβαια θα απαντήσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο απαντήσαμε. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό", είπε ακόμη, ενώ υποστήριξε πως οι αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, δεν είναι πιθανόν ότι επιθυμούν να αποτελούν τμήμα του γεωργιανού κράτους έπειτα από τις εχθροπραξίες αυτού του μήνα.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα που ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Πολωνία σημειώνοντας ότι "η ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών δυνάμεων έχει ως στόχο τη Ρωσική Ομοσπονδία".

Στις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως ορισμένες από τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας σχετικά με τη Νότια Οσετία ήταν "δυσανάλογες". Η Μέρκελ είπε πως μία επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Δηλώσεις Μπους

 

Μία "συγκρουσιακή" σχέση με τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, προτρέποντας και πάλι τη Μόσχα να "τιμήσει τη δέσμευσή της" αποσύροντας τα στρατεύματά της από τη Γεωργία.

"Ελπίζουμε πως οι ρώσοι αξιωματούχοι θα αναγνωρίσουν πως ένα μέλλον συνεργασίας και ειρήνης είναι προς όφελος όλων των μερών. Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε. Οι ημέρες των κρατών-δορυφόρων και των σφαιρών επιρροής βρίσκονται πίσω μας", είπε.

"Η κτηνωδία και ο εκφοβισμός δεν είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να ασκείς εξωτερική πολιτική στον 21ο αιώνα. Μόνον η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει εάν επιθυμεί να ξαναβρεί το δρόμο των υπεύθυνων εθνών ή εάν επιθυμεί να συνεχίσει μία πολιτική που δεν υπόσχεται παρά αντιπαράθεση και απομόνωση", συνέχισε ο Μπους μιλώντας μπροστά στο Λευκό Οίκο.

Η Μόσχα οφείλει να "τιμήσει τη δέσμευσή της να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από ολόκληρη τη γεωργιανή επικράτεια", επανέλαβε. "Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να γίνουν σεβαστές".

"Προκειμένου να αρχίσει να ανακτά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και τα άλλα έθνη και προκειμένου να αρχίσει να αποκαθιστά τη θέση της στον κόσμο, η Ρωσία οφείλει να σεβασθεί την ελευθερία των γειτόνων της", είπε ακόμη ο Μπους.

"Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Γεωργίας και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του", πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή λίγο πριν αναχωρήσει για διακοπές στο ράντσο του στο Κρόουφορντ του Τέξας.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2099&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote