Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τιμάται η χάρη Της
Τιμάται η χάρη Της Εκτύπωση E-mail
15.08.08

Με κάθε επισημότητα, με την παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και χιλιάδων προσκυνητών, έγινε στην Τήνο ο φετινός εορτασμός του της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, που τελέσθηκε στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, συνεπικουρούμενος από τους μητροπολίτες Σύρου -Τήνου, Λαρίσης, Φθιώτιδος και Χαλκίδος.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, με τις συζύγους τους, βουλευτές, ο ΓΓ της περιφέρειας Αιγαίου και οι επικεφαλής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και των δήμων Τήνου, Εξωμβούργου και Μυκόνου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για το εορτασμό επεσήμανε πως ο Δεκαπενταύγουστος, το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού, συμβολίζει την αειθαλή ελπίδα την οποία τρέφει για τους πιστούς η Μητέρα της ζωής. Για την Τήνο, ο Δεκαπενταύγουστος είναι κιβωτός πνευματικής και εθνικής έξαρσης, είπε.

Για τη σημασία του διπλού εορτασμού (η γιορτή της Παναγίας και η επέτειος του τορπιλισμού της Έλλης, το 1940) μίλησε ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου Δωρόθεος, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και αδερφοσύνης στους απανταχού πιστούς της Ορθοδοξίας.

Η Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 08.30 και ολοκληρώθηκε στις 10.30, λίγο μετά την άφιξη στο νησί - με ελικόπτερο- του Προέδρου της Δημοκρατίας και την έλευσή του στο ναό της Ευαγγελίστριας.

Η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης άρχισε με εικοσάλεπτη καθυστέρηση και κατέληξε - εν μέσω πλήθους προσκυνητών- στην εξέδρα των επισήμων, όπου εκφωνήθηκαν οι σύντομοι χαιρετισμοί.

Με την ολοκλήρωση του εκκλησιαστικού τελετουργικού, λίγο μετά τις 12, οι εκπρόσωποι πολιτείας και εκκλησίας επιβιβάσθηκαν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού και έπλευσαν ως το σημείο του τορπιλισμού της «Έλλης», έξω από το λιμάνι της Τήνου, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο των ανδρών του ιστορικού καταδρομικού.

Μηνύματα ελπίδας και συμφιλίωσης απηύθυναν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Ειδικότερα ο Κώστας Καραμανλής τόνισε:

«Ο Δεκαπενταύγουστος έχει για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες διπλό περιεχόμενο. Τιμούμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και, ταυτόχρονα, την επέτειο της βύθισης του «Έλλη». Η σημερινή γιορτή, μια γιορτή ελπίδας και ανθρωπιάς, είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες που νοηματοδοτούν τη ζωή μας και πρέπει να καθοδηγούν, να κατευθύνουν τη συλλογική μας δράση. Στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, η πρόκληση είναι σαφής και μας αφορά όλους: να εργαστούμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε η ειρήνη, η συνεργασία, η αλληλεγγύη να επικρατήσουν στον κόσμο και στις κοινωνίες μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του σήμερα και θέτουμε τις στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Με σταθερά βήματα, ενωμένοι στα μεγάλα και τα σημαντικά, προχωρούμε στον δρόμο του έργου και της προκοπής - το μόνο άλλωστε δρόμο που επιτάσσει η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

Εξ άλλου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, επεσήμανε:

«Ημέρα γιορτής σήμερα για την Χριστιανοσύνη, ημέρα γιορτής της Παναγίας, το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού, πρέπει να είναι πάντα ημέρα ελπίδας. Ημέρα που μας θυμίζει επίσης και τους αγώνες, την λεβεντιά του Ελληνικού λαού, για Δημοκρατία, Ανεξαρτησία και Ελευθερία. Ημέρα που μας θυμίζει τις δικές μας υποχρεώσεις για κάθε σημείο της γης που πλήττεται από τον πόλεμο. Σκεφτόμαστε τον Καύκασο, σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί, τις οικογένειές τους, αλλά και τόσους ομογενείς και μετανάστες που βρίσκονται εδώ, πρόσφυγες από εκείνες τις περιοχές. Δηλώνουμε και σε αυτούς σήμερα την συμπαράστασή μας, για να τους δώσουμε το αίσθημα της ελπίδας και της ανθρωπιάς. Αλλά είναι και μέρα ελπίδας και ευθύνης. Ευθύνης, να σπάσουμε επιτέλους τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης των πάντων, που ζούμε σήμερα στην χώρα μας, με πολιτικές που απαξιώνουν το εισόδημα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό. Γι’ αυτό εμείς δεσμευόμαστε να ξαναφέρουμε, με τον δικό μας αγώνα, την ελπίδα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό, την σιγουριά στον Έλληνα πολίτη. Θέλω να ευχηθώ σε όλους υγεία και ευτυχία».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2096&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote