Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow 'Αγνωστη η ημερομηνία αποχώρησης των Ρώσων από την Ν. Οσετία
'Αγνωστη η ημερομηνία αποχώρησης των Ρώσων από την Ν. Οσετία Εκτύπωση E-mail
15.08.08

Το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για τον τύπο των φορτίων που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία και υπογράμμισε πως ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας παίρνει εντολές μόνον από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο υπέγραψε ένα διάταγμα βάσει του οποίου απαιτείται από τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πάρουν έγκριση για να επιστρέψουν στη βάση τους στη Σεβαστούπολη, ένα λιμάνι της Κριμαίας που αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου πως είναι θεμιτό για τους Ρώσους ειρηνευτές να βρίσκονται στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας για επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών.

Το γενικό επιτελείο είχε νωρίτερα διαψεύσει ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο Πότι.

Ο Νογκοβιτσίν δήλωσε ακόμη πως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να ορίσει μια ακριβή ημερομηνία αποχώρησης από τη Νότια Οσετία. «Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να προσδιορίσω την ημερομηνία της αποχώρησης επειδή ο σχεδιασμός της δεν είναι ακόμη έτοιμος», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι οδηγίες του διοικητή έχουν δοθεί στο υπουργείο Άμυνας. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω τώρα την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουμε την αποχώρηση», διευκρίνισε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Βάλερι Λοσίνιν κατηγόρησε σήμερα τους γεωργιανούς στρατιωτικούς για «εθνική αποκάθαρση» στη Νότια Οσετία.

Διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα φέρει αποδείξεις, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως «τέτοιες εγκληματικές ενέργειες εμπίπτουν στον ορισμό της γενοκτονίας» από το διεθνές δίκαιο.

Μπους: «Δεν κάνω συμβιβασμούς στην κυριαρχία της Γεωργίας»

O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε σήμερα τους ηγέτες της Λιθουανίας και της Ουκρανίας ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένος στο «μία Γεωργία κυρίαρχη και ελεύθερη και στην εδαφικής της ακεραιότητα»,ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπους επέμεινε στην «αλληλεγγύη» των ΗΠΑ απέναντι στη Γεωργία κατά τις συνομιλιες του με τους προέδρους Αντάμκους και Γιούσενκο, ανέφερε η Ντάνα Περίνο,εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι η αποστολή των ΗΠΑ δεν είναι να υπερασπιστούν τα λιμάνια της Γεωργίας αλλά να χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ανέφερε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Ρώσους για την μεταφορά ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας προς την Γεωργία.

Στην Τιφλίδα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Γεωργία Ερίκ Φουρνιέ, η χώρα του οποίου διαπραγματεύεται μία συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, δήλωσε ότι η Ρωσία «δεσμεύθηκε» να εγκαταλείψει σήμερα το Γκόρι

Σαακασβίλι: «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη Γεωργία και τις δυτικές αξίες»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γεωργίας επιιδόμενος σε φραστικό πόλεμο κατά της Μόσχας δημοσίευσε άρθρο τους στην αμερικανδική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ».

«Η εισβολή στη Γεωργία από τη Ρωσία πλήττει την καρδιά των δυτικών αξιών και του συστήματός μας για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα», γράφει ο Σαακασβίλι.

«Αν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει στη Ρωσία να συντρίψει το ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος μας, θα είναι σαν να δίνει λευκή επιταγή σε όλες τις αυταρχικές κυβερνήσεις στον κόσμο», προσθέτει.

«Η Ρωσία εννοεί να καταστρέψει όχι μόνο μια χώρα, αλλά και μια ιδέα», γράφει ο Σαακασβίλι, ο οποίος χαρακτηρίζει το καθεστώς της Μόσχας «ανελέητο» και ανάξιο εμπιστοσύνης.

«Μόνο δυτικές δυνάμεις της ειρήνης μπορούν να βάλουν τέλος στον πόλεμο», εκτιμά.

«Συνέδεσα την τύχη της χώρας μου με τη δυτική ρητορεία για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Τη στιγμή που οι Γεωργιανοί δέχονται επίθεση, πρέπει να αναρωτηθούμε: αν η Δύση δεν είναι μαζί μας, με ποιον είναι; Αν η γραμμή δεν χαραχτεί τώρα, πότε θα χαραχτεί;»

Προειδοποίηση Μόσχας προς την Ουάσιγκτον

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ, με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της, εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης της Γεωργίας που θα μπορούσε να οδηγήσει «στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου» της Νότιας Οσετίας.

Η Μόσχα καλεί τις ΗΠΑ «να απόσχουν από οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη σημερινή γεωργιανή ηγεσία ως ενθάρρυνση των ρεβανσιστικών φιλοδοξιών της και να οδηγήσει στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου», αναφέρεται στην ρωσική δήλωση, η οποία απαντά στην ομιλία που έκανε χθες για το ζήτημα της Νότιας Οσετίας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

«Γεωργιανή μάχη» στον ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής της Γεωργίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη κατήγγειλε σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίασης της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, «την απάνθρωπη βαναυσότητα των Ρώσων στρατιωτών» σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στη Γεωργία.

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως οι αντιπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, πράγμα που ενισχύει περαιτέρω τις αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους που έχουν οι Ρώσοι στη Γεωργία», δήλωσε ο Γεωργιανός πρεσβευτής Γκιόργκι Γκοργκιλάτζε.

Στη δήλωσή του στη σύνοδο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, ο Γκοργκιλάτζε κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι πραγματοποίησαν «μαζικές καταστροφές και σοβαρές ζημιές» χθες Τετάρτη στη γεωργιανή πόλη Γκόρι, παρά την κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί την προηγουμένη.

Κατηγόρησε επίσης τους Ρώσους στρατιωτικούς ότι επιτέθηκαν «αδιακρίτως» στους γεωργιανούς αμάχους και στις υποδομές.

Η χρήση όπλων «εναντίον ενός ειρηνικού πληθυσμού και πολιτικών στόχων καταδεικνύει την απάνθρωπη βαναυσότητα των Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Γεωργίας», συμπέρανε.

Η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό ιδρύθηκε το 1979 ως μοναδικός πολυμερής θεσμός της διεθνούς κοινότητας για τις διαπραγματεύσεις στον τομέα του αφοπλισμού.

Συνομιλίες Ράις στη Γαλλία για τη Γεωργία

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο Ιέρ-Τουλόν, στη νότια Γαλλία, για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σχετικά με τη ρωσο-γεωργιανή κρίση.

Η Ράις πρόκειται να μεταβεί στο φρούριο της Μπρεγκανσόν, μια επίσημη κρατική κατοικία στη Μεσόγειο, όπου θα συζητήσει με τον Σαρκοζί και τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Μετά το σταθμό της στη Γαλλία, η Ράις πρρόκειται να μεταβεί στη Γεωργία για να προσφέρει την υποστήριξη της χώρας της στις γεωργιανές αρχές που συγκρούονται με τη Ρωσία.

Ρωσικά θωρακισμένα οχήματα κοντά στο Ζουγκντίντι

Περισσότερα από 100 ρωσικά οχήματα έχουν συγκεντρωθεί σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο του Ζουγκντίντι, μιας μεγάλης πόλης στη δυτική Γεωργία, έγινε γνωστό από φωτογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ.

«Μέτρησα 104 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων 40 θωρακισμένων οχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι άρματα μάχης», δήλωσε ο φωτογράφος Ουμίτ Μπεκτάς σε τηλεφωνική επικοινωνία του από το Ζουγκντίντι.

Ο Μπεκτάς είπε πως δεν είναι σαφές γιατί βρίσκεται εκεί η δύναμη αυτή. Πρόσθεσε πως η φάλαγγα έχει υψωμένες ρωσικές σημαίες και φέρει όπλα όπως αυτοπροωθούμενες βομβίδες.

Το Παρίσι ζητά την αποστολή στη Γεωργία νέων παρατηρητών του ΟΑΣΕ

H Γαλλία εξέφρασε σήμερα την ευχή για μια ανάπτυξη «το ταχύτερο δυνατόν» νέων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Γεωργία.

Το Παρίσι «θα προτείνει στους εταίρους του ότι πρέπει να ληφθεί χωρίς καθυστέρηση απόφαση ώστε να καταστεί δυναστή η ανάπτυξη στο πολύ σύντομο μέλλον νέων παρατηρητών» δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φρεντερίκ Ντεζανιό.

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Χέικι Ταλβίτι, υπογράμμισε σήμερα ότι υπάρχει ήδη συναίνεση στους κόλπους του Οργανισμού για την αποστολή και νέων στρατιωτικών παρατηρητών στη Γεωργία, όπου σήμερα υπάρχουν μόλις οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση, υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας ενώπιον του μονίμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιένη.

Υπενθυμίζεται ότι το μόνιμο συμβούλιο του ΟΑΣΕ που αποτελείται από εκπροσώπους 56 χωρών λαμβάνει τις αποφάσεις του με συναίνεση.

www.kathimerini.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2095&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote