Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μόρφου... γιοκ
Μόρφου... γιοκ Εκτύπωση E-mail
15.08.08

Το επιχείρημα ότι έχουν γίνει αναπτύξεις στη Μόρφου με λεφτά της Τουρκίας φέρεται να χρησιμοποίησε ο Ερντογάν.

Διαβεβαιώσεις φέρεται να έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ότι η περιοχή της Μόρφου δεν συμπεριλαμβάνεται στα διαπραγματευτικά χαρτιά της τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Και αυτό γιατί, όπως φέρεται να εξήγησε ο ίδιος, στην κατεχόμενη Μόρφου, που το 2004 και υπό το σχέδιο Ανάν ήταν προς επιστροφή, έχουν γίνει στο μεταξύ αρκετά επενδυτικά έργα και ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατόν να δοθεί στην ε/κ πλευρά. Το όλο θέμα προέκυψε αρχικά από την τουρκική εφημερίδα "Μιλιγιέτ" και στη συνέχεια δόθηκε μεγαλύτερη έκταση από την επίσης τουρκική "Ζαμάν". Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δημοσιεύματα, οι διαβεβαιώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού δόθηκαν προς το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, όταν ο κ. Ερντογάν βρισκόταν στο ψευδοκράτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της εισβολής.

Όχι, πλέον...
Όπως προκύπτει από τα τουρκικά δημοσιεύματα, αντιπροσωπεία του ΔΚ με επικεφαλής τον Σερντάρ Ντενκτάς ήγειρε στον κ. Ερντογάν θέμα Μόρφου, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής διακατέχονται εδώ και χρόνια από το φόβο ότι θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού. Η αντιπροσωπεία του ΔΚ μάλιστα υπογράμμισε πως οι σημερινοί κάτοικοι της Μόρφου, εξαιτίας της φημολογίας περί επιστροφής της, αποφεύγουν να αναπτύξουν ή να επενδύσουν στις περιουσίες που σήμερα κατέχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ερντογάν φέρεται με κατηγορηματικό τρόπο να διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος ότι "η Μόρφου δεν αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε αυτό" γιατί, εκτός των άλλων, η τουρκική κυβέρνηση επένδυσε σημαντικά κονδύλια από το 2004 και μετά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ελέω επενδύσεων
Ο τουρκικός Τύπος γράφει πως οι διαβεβαιώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια καθησυχάσμου της τ/κ αντιπολίτευσης, αλλά αντιθέτως χρησιμοποίησε συγκεκριμένα επιχειρήματα βάσει των οποίων η Μόρφου δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν φέρεται να μίλησε για τα αναπτυξιακά έργα που έγιναν και δρομολογούνται από την Τουρκία για την περιοχή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

*η Μόρφου έχει υποδειχθεί ως το κέντρο διαχείρισης των υδάτων που θα μεταφέρονται (με υποθαλάσσιο αγωγό) από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Μεγάλο δε μέρος αυτών των ποσοτήτων υδάτων θα διατεθεί για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή

* στην περιοχή λειτούργησε φοιτητική εστία και παράρτημα του "πανεπιστημίου" Μέσης Ανατολής (τουρκικών συμφερόντων)

* βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Λευκωσίας - Μόρφου.

 


politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2094&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote