Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επανεμφάνιση Σημίτη
Επανεμφάνιση Σημίτη Εκτύπωση E-mail
15.08.08

Εξαιρετικά ανήσυχος για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα είναι ο Κ. Σημίτης. Από την αμηχανία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προκλητικότητα των Σκοπίων, τις ουρές για το Κτηματολόγιο, την κερδοσκοπία, που εξανεμίζει το εισόδημα των Ελλήνων, την εγκληματικότητα, μέχρι και τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει τη χώρα που βοήθησε να μπει στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ να περνά φάση παρακμής, με την οικονομία να αποσταθεροποιείται και τους θεσμούς να δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα. 

 

Η κρίση στον Καύκασο τράβηξε τις προηγούμενες ημέρες την προσοχή του, καθώς αντιλήφθηκε αμέσως τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της Ουάσιγκτον.

Ευθύνες Καραμανλή
Στις κουβέντες που κάνει με ανθρώπους που εμπιστεύεται, εστιάζει την κριτική του στις ευθύνες του πρωθυπουργού. «Του έχει ξεφύγει η κατάσταση, κάτι πρέπει να κάνει, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρει», επισήμανε πρόσφατα σε συνομιλητή του.

Θεωρεί ότι η ΝΔ και ο πρωθυπουργός έπεσαν θύματα της τακτικής που επέλεξαν για να κερδίσουν την εξουσία. Γιατί, σήμερα, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την αλλαγή σκυτάλης, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί το... «αρχιερέας της διαπλοκής», χαρακτηρισμό που του είχε αποδώσει κάποτε ο νυν πρωθυπουργός.

Ο απολογισμός της κυβέρνησής του είναι τραγικός τόσο στον τομέα της διαφάνειας όσο και στην οικονομία. Η συνεχιζόμενη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, δεν αμφισβητεί μονάχα την ευημερία αλλά ακόμη και την ίδια την επιβίωση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού.

«Κάποια στιγμή η κεκτημένη ταχύτητα από την οικονομία που παραδώσαμε θα εξανεμιστεί και τότε θα φανεί όλη η αλήθεια», προειδοποίησε όσους τον άκουγαν σε φιλική συντροφιά.

Αυτά και άλλα είναι τα θέματα που θα θίξει σε σειρά δημόσιων παρεμβάσεων που ετοιμάζει για το προσεχές φθινόπωρο. Εχει στα χέρια του δεκάδες αιτήματα για συνεντεύξεις, γράφει άρθρα και ομιλίες, καθώς είναι καλεσμένος σε εκδηλώσεις που ετοιμάζουν διάφοροι φορείς και -φυσικά- ο ΟΠΕΚ.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Καρπενήσι και πιο συγκεκριμένα στο Μικρό Χωριό, έναν από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς του, που όμως επισκέπτεται κάθε χρόνο. Εναν τόπο στον οποίο έχει αφήσει το αποτύπωμά του και ο πατέρας του.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ
Ο κόσμος έχει ανάγκη τον λόγο του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, δεν είναι άμοιρο ευθυνών για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Ο Κ. Σημίτης πιστεύει ότι το κόμμα του έχασε πολύ χρόνο μετά το 2004 σε πειραματισμούς και ανώφελες αναζητήσεις. Και δεν εννοεί την καταγγελία των κυβερνητικών πεπραγμένων.

«Δεν το βλέπει προσωπικά», επισήμανε στο «Εθνος» παλαιός συνεργάτης του. Θεωρεί ότι ο οργανωτισμός που κυριάρχησε και οι υπερβολικές αντιπολιτευτικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε από πολύ νωρίς ο Γ. Παπανδρέου υπονόμευσαν τον νέο λόγο που προσπαθούσε να οικοδομήσει.

Ειδικά στην οικονομία, δεν κρύβει τους φόβους του ότι «κάποια στιγμή, εξαιτίας και της στήριξης που του παρείχαν στην 11η Νοεμβρίου, οι συνδικαλιστές πήραν το πάνω χέρι, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κοινό αίσθημα». Ο στόχος των παρεμβάσεών του, όμως, δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλει να εμπλακεί στα εσωκομματικά και δεν επιθυμεί το όνομά του να εμπλέκεται στις φιλοδοξίες των δελφίνων ή στη συνωμοσιολογία των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου που αναζητούν άλλοθι σε σχέδια υπονόμευσης. Η μόνη περίπτωση να εμπλακεί στα κομματικά πράγματα θα είναι να δημιουργηθεί μείζονα κρίση και να απαιτηθεί η παρέμβασή του για να διασωθεί η ενότητα της παράταξης.

Ο Κ. Σημίτης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον Γ. Παπανδρέου. Ακόμη, πάντως, δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει τη σύγκρουση μαζί του.

Στο πλαίσιο αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα αντιδράσει σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία καλής θέλησης από την πλευρά του διαδόχου του. «Ο Γιώργος θα πρέπει να αποφασίσει τι και ποιους θέλει, τι και ποιοι του φταίνε», λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2093&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote