Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Μόσχα δείχνει τη δύναμή της…
Η Μόσχα δείχνει τη δύναμή της… Εκτύπωση E-mail
12.08.08

ΤΙΦΛΙΔΑ. Αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στον Καύκασο, χωρίς να προβεί σε οποιοδήποτε συμβιβασμό, δηλώνει με τον πλέον σαφή τρόπο η Μόσχα, καθώς απορρίπτει με οργή τις εκκλήσεις της Δύσης για κατάπαυση του πυρός στη Νότια Οσετία, όπου έστειλε, όπως ειναι γνωστό, στρατιωτική δύναμη την περασμένη Παρασκευή για να αποτρέψει την κατάληψη της φιλορωσικής αυτής επαρχίας από τις γεωργιανές δυνάμεις.

Παράλληλα, η εμπλοκή της Αμπχαζίας στον πόλεμο έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους της Τιφλίδας, αντιμέτωπης τώρα με την προοπτική της οριστικής απώλειας δύο επαρχιών, αν όχι πολύ μεγαλύτερου μέρους των εδαφών της, αν κρίνουμε από τις χθεσινές της καταγγελίες ότι οι Ρώσοι διείσδυσαν και στο γεωργιανό έδαφος.

Εξίσου ανησυχητική είναι η φραστική σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, η κυβέρνηση της οποίας απειλεί να μπλοκάρει την επιστροφή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, σε περίπτωση που ρωσικά πλοία συμμετάσχουν σε θαλάσσιο αποκλεισμό της Γεωργίας.

Με σκληρή γλώσσα, η ρωσική ηγεσία απορρίπτει τόσο τις δυτικές θέσεις όσο και αυτές του Κιέβου, θεωρώντας ότι «το κράτος της Ουκρανίας, το οποίο εφοδίαζε με όπλα τη Γεωργία έως ότου την εξόπλισε σαν αστακό, δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να κάνει συστάσεις». Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές συστάσεις για κατάπαυση του πυρός, ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, αναλαμβάνοντας σαφώς ηγετικό ρόλο στην κρίση, επέκρινε την Ουάσιγκτον, επειδή αδυνατεί να κατανοήσει, όπως είπε, ποιος είναι το θύμα στη σύρραξη. Συνέκρινε δε τον Γεωργιανό πρόεδρο Σαακασβίλι με τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον οποίον «αυτοί (οι Αμερικανοί) έπρεπε φυσικά να κρεμάσουν επειδή κατέστρεψε μερικά σιιτικά χωριά»... «Αλλά οι νυν Γεωργιανοί κυβερνώντες που σε μια ώρα απλώς έσβησαν δέκα οσετικά χωριά από το πρόσωπο της γης, λιώνοντας παιδιά και ηλικιωμένους με τα τανκς και πετώντας αμάχους στα κελάρια για να τους κάψουν, αυτοί έπρεπε να προστατευτούν». Ο κ. Πούτιν επέκρινε επίσης την Ουάσιγκτον, επειδή έσπευσε να βοηθήσει στην επιστροφή των Γεωργιανών στρατιωτών από το Ιράκ. Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Μπόρις Γκριζλόφ παραλλήλισε τις γεωργιανές επιχειρήσεις της περασμένης Πέμπτης με τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ενωση. Οι νεκροί στη Ν. Οσετία, σύμφωνα με τις ρωσικές ανακοινώσεις είναι 1.600, σύμφωνα με άλλες πηγές έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η πρωτεύουσα της επαρχίας, Τσινβάλι, ετέθη χθες υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν σβήστηκε χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε πηγή της Β.Ρ. Στη γεωργιανή πόλη Γκόρι που συνορεύει με την Οσετία, ο φόβος της ρωσικής εισβολής ανάγκασε ήδη έως και το 80% των κατοίκων να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών έχουν προωθηθεί σε βάθος 40 χλμ. στο γεωργιανό έδαφος και συγκεκριμένα στην πόλη Σενάκι, προερχόμενα από την Αμπχαζία. Ειρηνευτική αποστολή, πάντως, θα επιχειρήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Γεωργία και τη Ρωσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των υπολοίπων «επτά» της ομάδας G8, στο μεταξύ, κάλεσαν τη Μόσχα να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός. Κατηγορίες για χρήση υπερβολικής ισχύος και παραβίαση του γεωργιανού εδάφους εκτόξευσε κατά της Ρωσίας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει πάραυτα «κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο γεωργιανό έδαφος».

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2086&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote