Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Φιλιππίνες: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους
Φιλιππίνες: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους Εκτύπωση E-mail
11.08.08

Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις Νότιες Φιλιππίνες, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αυτονομιστές μουσουλμάνους αντάρτες, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι τοπικές εκλογές στις έξι επαρχίες της Αυτόνομης Μουσουλμανικής Περιφέρειας του Μιντανάο, την ματαίωση των οποίων έχει ζητήσει το αυτονομιστικό Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF), διεξάγονται κανονικά.

Την Κυριακή, μετά την άρνηση των ανταρτών του MILF να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματα που ανήκουν σε καθολικούς, και τα οποία έχουν καταλάβει από τον προηγούμενο μήνα, η κυβερνητική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις που θεωρούνται ύποπτες ως καταφύγια τους.


Να ματαιωθούν οι εκλογές"

 

"Περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένους ζουν σε προσωρινά καταφύγια καθώς δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί" δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Σύμφωνα με το στρατό, η κλιμάκωση της βίας δεν θα σταματήσει τη διεξαγωγή των εκλογών στις υπόλοιπες μουσουλμανικές περιοχές του Μιντανάο, ενός νησιού με πολλούς πλούσιους πόρους. "Οι μάχες δεν έχουν απλωθεί σε όλες τις μουσουλμανικές περιοχές και έχουμε επαρκείς δυνάμεις για να περιορίσουμε τη βία στο Βόρειο Κοταμπάτο, μόνο" δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ενώ στελέχη της εκλογικής επιτροπής έλεγαν ότι παρά τη βία, η προσέλευση ήταν καλή και ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα πριν αυτά καν ανοίξουν.

"Θέλουμε να ματαιωθούν οι εκλογές γιατί θα καθυστερήσουν την υλοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας επιτευχθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2009" δήλωσε ο Μοακέρ Ικμπάλ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του MILF, το οποίο επιδιώκει μία αυτόνομη μουσουλμανική περιοχή με περισσότερες πολιτικές εξουσίες ως μέρος μίας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί για το μέγεθος της αυτόνομης περιοχής για τους μουσουλμάνους, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η διαχείριση των δικαιωμάτων για την ανάπτυξη και την εξόρυξη μεταλλευτικών αποθεμάτων, πετρελαίου και αερίου, σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από διαμαρτυρίες καθολικών πολιτικών.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ανώτατο δικαστήριο κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνει αντισυνταγματική κάθε εδαφική συμφωνία και θα διατάξει το MILF και την κυβέρνηση να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Στις εκλογές που διεξάγονται για κυβερνήτη, αναπληρωτή κυβερνήτη και τα 24 μέλη της περιφερειακής νομοθετικής συνέλευσης που θα έχει τριετή θητεία, αναμένεται να προσέλθουν περίπου 1,6 εκ. ψηφοφόροι στις κάλπες και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί σύστημα αυτόματης καταμέτρησης των ψήφων.

Πάντως, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η έκρηξη της βίας είχε μικρή έως μηδενική επίπτωση στην οικονομία, τόσο στις ισοτιμίες του νομίσματος, όσο και στο χρηματιστήριο.
ert
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2084&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote