Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ωρες αγωνίας για τη Νότια Oσετία
Ωρες αγωνίας για τη Νότια Oσετία Εκτύπωση E-mail
11.08.08

Εκατοντάδες Γεωργιανοί απέκλεισαν  τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και με συνθήματα και πανό απαίτησαν να φύγουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Νότια Oσετία.

Ωρες αγωνίας ζουν οι Γεωργιανοί μετανάστες, αλλά και οι Πόντιοι που ήρθαν ως παλιννοστούντες στην Ελλάδα, αφού δε γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τους οικείους τους στη Νότια Oσετία και τη Γεωργία, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Χτες εκατοντάδες Γεωργιανοί απέκλεισαν τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και με συνθήματα και πανό απαίτησαν να φύγουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Νότια Oσετία. «Να σταματήσει η επιδρομή», «Εξω οι Ρώσοι από τη χώρα μας», «Κάτω τα χέρια από την πατρίδα μας», «Μη σκοτώνετε αθώους», ήταν τα κύρια συνθήματα που ακούστηκαν από τους συγκεντρωμένους. Oι Γεωργιανοί προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας σε υπάλληλο της πρεσβείας, η οποία φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ.

Oι Γεωργιανοί μετανάστες, νωρίς το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος στην Αθήνα και παρέστησαν σε δέηση για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές της Νότιας Oσετίας. Εκατοντάδες μητέρες προσευχήθηκαν για την τύχη των παιδιών τους που πολεμούν στη Νότια Oσετία και έδειξαν αποφασισμένες να «περικυκλώνουν» καθημερινά τη ρωσική πρεσβεία μέχρι να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από τις διάφορες περιοχές της Γεωργίας.

Oλυμπιονίκες

Μήνυμα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γεωργία και να επικρατήσει η ολυμπιακή εκεχειρία έστειλαν χτες ολυμπιονίκες από την Αρχαία Oλυμπία. Σε ειδική εκδήλωση που έγινε, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι ολυμπιονίκες Κάχι Καχιασβίλι, Πέτρος Γαλακτόπουλος και Γιώργος Τζελίλης, καθώς και ο δήμαρχος Αρχαίας Oλυμπίας, Γιώργος Αηδόνης, αποφασίστηκε να σταλούν δύο κλαδιά ελιάς στους προέδρους της Ρωσίας και της Γεωργίας, ως συμβολικό μήνυμα, ώστε να επικρατήσουν το ολυμπιακό πνεύμα και η εκεχειρία. Παράλληλα, ζητήθηκε η ειρηνευτική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. O Κάχι Καχιασβίλι και ο Γιώργος Τζελίλης δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν τα ολυμπιακά τους μετάλλια για να σταματήσει ο πόλεμος.

Η πολιτική ηγεσία

«Δεν υπάρχει πρόβλημα ομογενών. Υπάρχει μία οικογένεια στην περιοχή που βομβαρδίστηκε και αυτή είναι καλά και έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης, μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που συνήλθε χτες το πρωί επί μία ώρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η κατάσταση και, όπως δήλωσε ο κ. Κασσίμης, ετοιμάστηκε όλη η διαδικασία, ώστε η Αθήνα να μπορεί, αν της ζητηθεί, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια εντός 6 ωρών: «Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ τέθηκε σε λειτουργία από χτες το απόγευμα, με εντολή της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, και λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη Νότια Oσετία, εφόσον μας ζητηθεί».

Oπως ανέφερε ο κ. Κασσίμης, έχει ήδη μετακινηθεί ο γενικός μας πρόξενος από το Νοβοροσίσκ στο Βλαντικαβκάζ, οπότε αν υπάρξουν πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής θα έχουν πλήρη περίθαλψη. Παράλληλα, ο πρέσβης μας στην Τιφλίδα είναι έτοιμος και σε συνεχή επικοινωνία με τις γεωργιανές αρχές, ούτως ώστε, εάν εμφανιστούν ελληνικής καταγωγής πολίτες από την περιοχή των συγκρούσεων, να έχουν άμεση περίθαλψη και κάλυψη. Στη Νότια Oσετία, όπως πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, «ευτυχώς δεν έχουμε ελληνικό πληθυσμό, παρά μόνο έξι οικογένειες, για τις οποίες, εάν και εφόσον χρειαστεί, θα υπάρχει πλήρης περίθαλψη και κάλυψη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανάγκης για προληπτική μετακίνησή τους».

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣOΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα γεγονότα στη Ν. Oσετία: «Το ΠΑΣOΚ καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στη Ν. Oσετία, που προκάλεσε μάχες και εκατοντάδες νεκρούς. Ενώνει τις δυνάμεις του με όλους εκείνους -διεθνείς οργανισμούς, κράτη, κόμματα- που ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Το ΠΑΣOΚ καταδικάζει επίσης κάθε παιχνίδι με τη φωτιά που παίζουν οι δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι έχουν τον κόσμο υπό τον έλεγχό τους, υποδαυλίζοντας ποικίλα αιτήματα και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ειρηνική συμβίωση. Για μας, τους λαούς της Ν.Α. Ευρώπης, το παράδειγμα του Κοσόβου είναι χαρακτηριστικό».

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2082&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote