Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ολες οι λύσεις έχουν τρύπα
Ολες οι λύσεις έχουν τρύπα Εκτύπωση E-mail
10.08.08

Μέχρι πριν από λίγο καιρό όλα τού πήγαιναν «δεξιά» του Κ. Καραμανλή. Παρά τις θηριώδεις γκάφες υφισταμένων του, τα σκάνδαλα, τα χαμηλά σκορ στη διαχείριση, η πρωτοκαθεδρία του και η υπεροχή της Ν.Δ. δεν αμφισβητούνταν.

 

Με κεκτημένη ταχύτητα από το θρίαμβο του 2004, και αξιοποιώντας την προγραμματική αφλογιστία του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα του φάνταζαν ανίκητοι. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην είναι σε θέση να πριονίσει τη διαφορά, ωστόσο η σώρευση όλων των αρνητικών συμβάντων της πενταετίας, η οριστική απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, η κακή οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με την πύκνωση των εσωτερικών αντιδράσεων (βουλευτές κατά υπουργών και του πρωθυπουργού, υπουργοί εναντίον υπουργών), δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο: «Διανύουμε τη δυσκολότερη περίοδο», είπε στην «Κ.Ε.» κορυφαίος υπουργός.

Η οικονομία και οι συνέπειές της στην καθημερινότητα των πολιτών είναι το μεγάλο αγκάθι. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ένας εκ των βασικότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, έχει μετατραπεί σε σάκο πυγμαχίας πάνω στον οποίο προπονούνται όλοι οι πικραμένοι. Ο Γ. Αλογοσκούφης αισθάνεται πολύ μόνος. Οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση αρνούνται να του προσφέρουν τη στοιχειώδη στήριξη, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αλληλεγγύη είναι είδος εν ανεπαρκεία σε συνθήκες κρίσης.

Αντιθέτως αυτόν δείχνουν ως υπεύθυνο για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Η προοπτική να γίνει το εξιλαστήριο θύμα έχει εξοργίσει τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος απαίτησε την πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού.

Το μέγαρο Μαξίμου έπραξε το καθήκον του στέλνοντας μήνυμα προς τους διαφωνούντες, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποδώσει, λόγω της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της αδυναμίας του πρωθυπουργού να παρουσιάσει ένα γενικότερο σχέδιο ικανό να συσπειρώσει τα στελέχη και τους οπαδούς και να εμπνεύσει την κοινωνία.

Εναλλακτικά σενάρια

Τα πράγματα στην οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων στην πλατεία Συντάγματος, δεν προβλέπεται να βελτιωθούν πριν από το 2010, και έτσι προκύπτει το ερώτημα αν ο Γ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση θα καταφέρουν ν' αντέξουν στις συνεχείς πιέσεις των «ανταρτών» και των ψηφοφόρων.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι στο χορό των δυσαρεστημένων ετοιμάζονται να μπουν οι αγρότες και τα μεσαία στρώματα (έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες), με ορατό τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ηγεμονία της παράταξης σε πολυπληθείς και γι' αυτό ιδιαίτερα κρίσιμες για μια εκλογική αναμέτρηση κοινωνικές ομάδες.

Τα σενάρια εξόδου από την κρίση πολλά. Ολα, όμως, με αδύνατες πλευρές. Για παράδειγμα:

*Ανασχηματισμός: Θα δοθεί η εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος (αν είναι δομικός και σαρωτικός) προκειμένου να ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Υπάρχουν υπουργοί και στελέχη που τον θέλουν πριν από τις ευρωεκλογές ώστε να πάει η Ν.Δ. με άλλο αέρα στις κάλπες.

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που πιστεύουν ότι η πρωτιά στις ευρωεκλογές δεν χάνεται και εισηγούνται οι αλλαγές να γίνουν αμέσως μετά και να συνδεθούν με το αποτέλεσμα ως έμπρακτη αυτοκριτική, κατά το πρότυπο του Α. Παπανδρέου, ο οποίος ύστερα από κάθε κακή ή μέτρια εκλογική επίδοση έκανε διορθωτικές κινήσεις, λέγοντας το περιβόητο «Πήραμε το μήνυμα που μας έστειλε ο λαός».

Ανασχηματισμός, όμως, είτε τώρα είτε αργότερα, χωρίς γενναίες οικονομικές ενέσεις στους πάσχοντες, θα είναι μια επικοινωνιακή μεθόδευση με πενιχρά κέρδη.

Επιπλέον δεν αντιμετωπίζεται δραστικά το εσωτερικό πρόβλημα, αφού αυτοί που θα πάρουν χαρτοφυλάκιο θα είναι ασφαλώς λιγότεροι από αυτούς που θα φύγουν και από αυτούς που δεν θα χωρέσουν στο νέο σχήμα.

Με το ρυθμό που κάνει ανασχηματισμούς ο Κ. Καραμανλής οι περισσότεροι βουλευτές θα χάσουν κάθε ελπίδα για υπουργοποίηση. Οι κομμένοι και οι ξεχασμένοι θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για το νέο κύμα εσωστρέφειας στη Ρηγίλλης.

*Διαγραφές: Το ισχυρότερο σενάριο που κερδίζει συνεχώς έδαφος στο Μαξίμου. Η επιστροφή Κουκοδήμου δίνει την άνεση στον πρωθυπουργό να τιμωρήσει κάποιον παραδειγματικά ώστε να συνετιστούν οι υπόλοιποι.

Πρώτος υποψήφιος να υποστεί τις συνέπειες της ελευθεροστομίας του είναι αναντίρρητα ο Πέτρος Τατούλης. Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού συμπεριφέρεται σαν να μην τον νοιάζει η διαγραφή (ίσως γιατί περιμένει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό) ή σαν να μην τη φοβάται (ίσως γιατί πιστεύει ότι οι επιστολές του προς τον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου στο υπουργείο, που αναπόφευκτα θα δημοσιοποιηθούν αν ο αποστολέας τους βρεθεί εκτός κόμματος, τον καθιστούν απρόσβλητο).

Ακίνδυνες γκρίνιες

Ακόμη, όμως, κι αν ακολουθηθεί αυτή η τακτική, οι πιθανότητες να επιβληθεί σιωπητήριο δεν είναι πολλές. Κι αυτό γιατί την ομάδα των διαφωνούντων συγκροτούν στελέχη που ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στην κυβέρνηση (Γιαννόπουλος, Μιχαλολιάκος, Λαμπρόπουλος), που είναι καθ' έξιν αιρετικοί (Μανώλης) ή εκφράζουν τη διαφωνία τους με την ιδεολογική τροχιά της κυβέρνησης (Πολύδωρας) και με βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της (Χαρακόπουλος).

Βεβαίως, κανείς από τους παραπάνω δεν θα φτάσει στο σημείο να ρίξει την κυβέρνηση και να στιγματιστεί σαν αποστάτης. Η εκδοχή του 1993 δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί. Τότε επικεφαλής ήταν ο Κ. Μητσοτάκης (για αρκετούς ξένο σώμα στην παράταξη), σήμερα είναι ο Κ. Καραμανλής -πρόσωπο αναφοράς για σχεδόν όλους τους διαφωνούντες.

Ωστόσο, ακόμη κι αν επιλέξουν το δρόμο της παραίτησης, παραχωρώντας τη θέση τους στους επιλαχόντες, η εικόνα δεν θα είναι η καλύτερη για το κυβερνητικό προφίλ.

*Ηπιότερες μορφές αντίδρασης: Δημιουργία επιτροπής κρίσεων και σταθερού επικοινωνιακού κέντρου. Είναι οι αγαπημένες και έμμονες ιδέες του Β. Μεϊμαράκη. Τις καταθέτει επιμόνως εδώ και καιρό και το ίδιο επιμόνως το μέγαρο Μαξίμου τις απορρίπτει. Μέχρι τώρα.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι να υιοθετηθεί ένα μοντέλο συνδυασμένων δράσεων: διαγραφή, συντήρηση κλίματος ανασχηματισμού, ρητορική περί μεταρρυθμίσεων (ΔΕΚΟ, παιδεία) και ταυτοχρόνως διακίνηση φημών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε να κρατηθεί το σύστημα σε ετοιμότητα και να εξουδετερωθούν οι φυγόκεντρες τάσεις.

Φιλόδοξος στόχος σε χαλεπούς καιρούς, κι ενδεχομένως προεκλογικούς.
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2080&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote