Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow 'Εκκληση για ειρήνη από τη Γεωργία
'Εκκληση για ειρήνη από τη Γεωργία Εκτύπωση E-mail
10.08.08

Ρωσικά πολεμικά πλοία βύθισαν μια γεωργιανή πυραυλάκατο που προσπαθούσε να τους επιτεθεί, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Itar Tass.

«Γεωργιανές πυραυλάκατοι προσπάθησαν δυο φορές να επιτεθούν στα ρωσικά πολεμικά πλοία», μετέδωσε το Itar Tass επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του υπουργείου. «Τα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού απήντησαν ανοίγοντας πυρ και μια από τις δύο γεωργιανές πυραυλακάτους που είχε εξαπολύσει επίθεση, βυθίστηκε», δήλωσε ή ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωνε ότι ακόμη και η ίδια η ύπαρξη της Γεωργίας απειλείται, λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Η ύπαρξη του γεωργιανού κράτους απειλείται», εκτίμησε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό του μήνυμα. «Όλοι αυτοί οι βομβαρδισμοί έχουν ως στόχο να προκαλέσουν πανικό», τόνισε. «Η Γεωργία θέλει την ειρήνη και τίποτα άλλο», πρόσθεσε ο Σαακασβίλι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, οι Γεωργιανοί αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, ενώ οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ελέγχουν ένα «μεγάλο τμήμα» της πόλης.

Νωρίτερα, η Γεωργία δήλωσε στη Ρωσία έτοιμη να «αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις» για την κατάπαυση του πυρός και τη λήξη των συγκρούσεων. Το έγγραφο που παραδόθηκε στη ρωσική πρεσβεία στην Τιφλίδα, από τη γεωργιανή πλευρά, επιβεβαιώνει την κατάπαυση του πυρός και αναφέρει ότι τα γεωργιανά στρατεύματα αποσύρθηκαν ήδη από την «εμπόλεμη ζώνη».

Ρωσία: Πρώτα απόσυρση, μετά διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη Γεωργία, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, να «αποσύρει πλήρως» τα στρατεύματα της από τη Νότια Οσετία, πριν από κάθε συνομιλία, δηλώνοντας ότι Γεωργιανοί στρατιώτες βρίσκονται ακόμη εκεί.

Εξάλλου, η Ρωσία διέψευσε απόψε την πληροφορία ότι βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Τιφλίδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πυρά Ουάσινγκτον κατά Μόσχας

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζαλμάι Χάλιλζαντ, κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι προσπαθεί να προκαλέσει την πτώση του γεωργιανού καθεστώτος μέσω της τρέχουσας κρίσης.

Για να υποστηρίξει τις κατηγορίες του ο Χάλιλζαντ εξήγησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βιτάλι Τσούρκιν, επικαλέστηκε τα σχόλια που έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Γεωργιανός πρόεδρος θα «πρέπει να φύγει», στην συνομιλία που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις. «Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο και ξεπερνά τα όρια», δήλωσε ο Χάλιλζαντ.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εμποδίζει την αποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων από την αποσχισθείσα δημοκρατία της Νότιας Οσετίας, και απηύθυνε έκκληση για άμεση εκεχειρία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την αποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων από τη Νότια Οσετία», δήλωσε ο πρεσβευτής Ζαλμάι Χάλιλζαντ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιούσε διαβουλεύσεις για την ρωσο-γεωργιανή κρίση στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος κάλεσε τη Μόσχα «να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της επίθεσης».

«Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις κινδυνεύουν να επηρεαστούν από αυτήν την επίθεση εναντίον του κυρίαρχου κράτους της Γεωργίας», πρόσθεσε ο Χάλιλζαντ, που ζήτησε «άμεση αποχώρηση» των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Έξοδο από την κρίση βλέπει ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ασκεί το εξάμηνο αυτό την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχουν «πραγματικές προοπτικές για να φθάσουμε γρήγορα σε μια έξοδο από την κρίση», στη Νότια Οσετία «μετά την αποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωση της η γαλλική Προεδρία.

«Μετά την αποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων από τη Νότια Οσετία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά ότι υπάρχουν πλέον πραγματικές προοπτικές για να φθάσουμε γρήγορα σε μια έξοδο από την κρίση», αναφέρει στην ανακοίνωση του το μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή ή έξοδος από την κρίση «θα βασίζεται σε έναν άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών», την «υποχώρηση των ρωσικών και των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», τον «πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας», σύμφωνα με το σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει ήδη προωθήσει η Γαλλία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο Γάλλος θα μεταβεί στη Μόσχα στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσε απόψε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ. Αντίθετα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ έφθασε ήδη στην Τιφλίδα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι. «Θέλω να μιλήσω για την αναγκαία ειρήνη, τα μέσα για να την πετύχουμε, και για την επιστροφή σε μια πολιτική λύση, μόλις γίνει αποτελεσματική η εκεχειρία «, δήλωσε κατά την άφιξη του.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2077&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote