Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φοβού τους «αντάρτες»
Φοβού τους «αντάρτες» Εκτύπωση E-mail
08.08.08

Ακόμη και με «κλειστή λόγω διακοπών» Βουλή η πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών καθορίστηκε από επικριτικές δηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως τον υπουργό Οικονομίας και άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο Μαξίμου αναλογίζονται από τώρα τι θα γίνει με τη λήξη της κοινοβουλευτικής ανάπαυλας στις 25 Αυγούστου. Πόσω μάλλον που η σύνθεση του β’ θερινού τμήματος επιτρέπει νέο γύρο «ανταρσιών».

Η πρώτη γεύση δόθηκε από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του εν λόγω τμήματος, πριν από δέκα ημέρες (29 Ιουλίου), όταν με το «καλημέρα» τής συζήτησης στη Βουλή εκδηλώθηκε η αντίδραση του κ. Γ. Μανώλη στην τροπολογία για τις ΔΕΚΟ.

Η θερινή λειτουργία του Κοινοβουλίου έδωσε τη δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα να αντικαταστήσει το βουλευτή του με άλλον (τον κ. Γ. Κοντογιάννη) ώστε, δύο ημέρες αργότερα, να διεξαχθεί απρόσκοπτα η ονομαστική ψηφοφορία.

Το γεγονός ότι το τμήμα λειτούργησε όλες κι όλες τέσσερις ημέρες (άνοιξε Τρίτη και έκλεισε Παρασκευή για διακοπές) ανακούφισε τους επιτελείς της Ν.Δ. – κυρίως τα στελέχη της που είναι επιφορτισμένα με την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος. Τι θα γίνει όμως σε δύο εβδομάδες;

Στους 50 κυβερνητικούς βουλευτές που μετέχουν στη δεύτερη θερινή σύνθεση της Βουλής, συμπεριλαμβάνονται οι τρεις που ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο τις τελευταίες ημέρες: οι κύριοι Γ. Μανώλης (είχε αντικατασταθεί μόνο… στο διήμερο συζήτησης-ψηφοφορίας για τις ΔΕΚΟ και στη συνέχεια επανήλθε κανονικά στο πόστο του), Β. Μιχαλολιάκος και Μ. Χαρακόπουλος. Τον τελευταίο, ο οποίος «πυροβολεί» με αιτήματα που αφορούν στον αγροτικό χώρο, αναμένεται να συνδράμουν οι έτεροι «αγροτικοί» βουλευτές που μετέχουν στο τμήμα, όπως οι κύριοι Δ. Τζαμτζής, Α. Καρπούζας, Δ. Σαμπατσιώτης και η κυρία Παρθένα Φουντουκίδου. Εάν δε ανοίξει το θέμα των συνενώσεων των δήμων («Καποδίστριας 2»), σε αυτό το διάστημα και όχι στο γ’ θερινό του Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου, τότε στο χορό των αντιδράσεων θα ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που προέρχονται από την περιφέρεια.

Η αντιπολίτευση
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε αυτή τη σύνθεση θα έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουν, εντός Βουλής, τα οικονομικά προβλήματα κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Τα πρόσωπα που θα «παίξουν» σε αυτό το θερινό τμήμα προοιωνίζονται έκρυθμο κλίμα – και ιδού γιατί: Από πλευράς ΠΑΣΟΚ θα κινεί τα νήματα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, συνεπικουρούμενος από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, ενώ το «παρών» σε αυτό το θερινό τμήμα θα δώσουν οι έμπειροι Γ. Κουτσούκος, Γρ. Νιώτης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Παπαδημητρίου, Απ. Κατσιφάρας και, βεβαίως, ο «ντετέκτιβ» κ. Μ. Καρχιμάκης.

Από πλευράς ΚΚΕ το στίγμα θα δώσει η ίδια η γενική γραμματέας του, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανισθεί με τους «δυναμικούς» κυρίους Γρ. Ψαριανό, Τ. Κουράκη, ενώ ο ΛΑΟΣ με τους «σκληρούς» κυρίους Μ. Βορίδη, Θ. Πλεύρη και το «φωνακλά» κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Δεδομένου ότι μετά το Δεκαπενταύγουστο θα επιστρέψουν στο πόστο τους και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, θεωρείται από τώρα δεδομένη η παρουσία τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα – εκτάκτως μεν, συχνά δε.

Προς το παρόν, άπαντες φορτώνουν μπαταρίες στις παραλίες για να επανέλθουν δυναμικοί στο προσκήνιο.

Επικρίσεις
Εν τω μεταξύ, τη στάση του βουλευτή Αρκαδίας κ. Πέτρου Τατούλη επέκριναν χθες συνάδελφοί του στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Καλά κάνει και τα λέει και δικαίωμά του να τα λέει», τόνισε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, ωστόσο πρόσθεσε πως «μπορεί ως βουλευτής να εκφράζεις και διαμετρικά αντίθετες απόψεις, να ασκείς κριτική στην ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν έχεις δικαίωμα να μην πειθαρχείς στην απόφαση της πλειοψηφίας». Στο ίδιο ραδιόφωνο μιλώντας ο κ. Θ. Καράογλου ανέφερε ότι διαφωνεί με πολλές από τις απόψεις του κ. Τατούλη «και νομίζω ότι κάπου το παρατραβάει», ενώ του συνέστησε να «είναι πιο συγκρατημένος».

Σε δηλώσεις προέβη και ο κ. Μ. Χαρακόπουλος, αλλά με αντικείμενο την επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες. Με αφορμή τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού, ο βουλευτής χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει «έστω και από του χρόνου» τη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2070&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote