Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία
Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία Εκτύπωση E-mail
08.08.08

Αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες, μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν στη Νότια Οσετία από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ, επικαλούμενο εκπρόσωπο των ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Κάποιοι όλμοι έπληξαν τους στρατώνες τους στο Τσκινβάλι (σ.σ. πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας)», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Νωρίτερα, μέλη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες από τους βομβαρδισμούς των Γεωργιανών.

Για ρωσική επιχείρηση κατά της Γεωργίας κάνει λόγο ο Σαακασβίλι

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ότι το «μεγαλύτερο τμήμα» της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, «απελευθερώθηκε» από τις γεωργιανές δυνάμεις. Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει «μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γεωργίας», ενώ διέταξε την πλήρη κινητοποίηση χιλιάδων εφέδρων. «Καλώ τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει να βομβαρδίζει ειρηνικές πόλεις της Γεωργίας», δήλωσε ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Γεωργίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες καλώντας τους να «μην φοβούνται τις (ρωσικές) επιθέσεις».

«Εκατόν πενήντα ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα οχήματα έχουν εισέλθει στη Νότια Οσετία», δήλωσε ο Σαακασβίλι σε συνέντευξη Τύπου. «Πρόκειται για ξεκάθαρη εισβολή στο έδαφος άλλης χώρας. Εχουμε ρωσικά τεθωρακισμένα στο έδαφός μας, πολεμικά αεριωθούμενα πάνω από το έδαφός μας μέρα μεσημέρι», πρόσθεσε.

«Πρέπει ακόμα να σας πω ότι οι γεωργιανές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά αεριωθούμενα πάνω από το γεωργιανό έδαφος», είπε ακόμα χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος Γεωργιανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν την αεροπορική βάση Βαζιάνι έξω από την πρωτεύουσα Τμπιλίσι, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Δεν υπάρχουν τραυματίες, αλλά ορισμένα κτίρια καταστράφηκαν», δήλωσε ο Κάχα Λαμάια. Εχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον μας», πρόσθεσε.

Μεντβέντεβ: Ο θάνατος των πολιτών μας δεν θα μείνει ατιμώρητος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι θα τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τον τυχόν θάνατό Ρώσων πολιτών στη Νότια Οσετία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, δήλωσε σήμερα ότι θα προστατεύσει τους συμπατριώτες του στη Νότια Οσετία και πρόσθεσε ότι θα τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τον τυχόν θάνατό τους, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Βάσει του Συντάγματος και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύω τη ζωή και αξιοπρέπεια των Ρώσων πολιτών οπουδήποτε και εάν βρίσκονται», τόνισε ο αρχηγός του Κρεμλίνου.

«Δε θα επιτρέψουμε ο θάνατός τους να μείνει ατιμώρητος. Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει εγγυήτρια της ασφάλειας του καυκάσιου λαού.

Γεωργιανά βομβαρδιστικά πλήττουν περιοχές της Νότιας Οσετίας

Μαχητικά αεροσκάφη της Γεωργίας βομβάρδισαν θέσεις στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με τις αρχές της αυτονομιστικής περιοχής και με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αεροσκάφη SU-25 έπληξαν «ειρηνικούς πολίτες» της Νότιας Οσετίας, ειδικά στο χωριό Κβερνέτ, επισημαίνουν οι αρχές της περιοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης πως επίθεση γεωργιανών μαχητικών αεροσκαφών δέχτηκε και «ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή» από την Ρωσία που κατευθυνόταν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας.

Παράλληλα, έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας στη Νότια Οσετία και για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Χοπ Σέφερ.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στο γεωργιανό έδαφος της Νότιας Οσετίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Επίσης, στη σχετική γνωστοποίηση προστίθεται ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις ένοπλες συγκρούσεις και απευθύνει έκκληση για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».

Εκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνέρχεται το απόγευμα το μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και θα ακολουθήσει σχετική δήλωση της φινλανδικής προεδρίας του Οργανισμού.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα να υπάρξει «άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στην αποσχισθείσα γεωργιανή δημοκρατία της Νότιας Οσετίας.

«Η πρώτη των προτεραιοτήτων είναι να υπάρξει μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο. Επίσης, πρόσθεσε ότι «μετά πρέπει να ακολουθήσουν άμεσες συνομιλίες με στόχο να επιτευχθεί μια ειρηνική και μόνιμη διευθέτηση».

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για «τον απολογισμό των θυμάτων της κλιμάκωσης της βίας στη Γεωργία, ο οποίος δεν παύει να αυξάνεται» και ζήτησε από τα μέρη να απόσχουν «από οποιαδήποτε δράση ενέχει κίνδυνο να προκαλέσει το θάνατο αμάχων».

«Η χώρα είναι τώρα στο χείλος ενός πολέμου που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της περιοχής», τόνισε, τέλος, ο Ντέιβις.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε σήμερα να ανοίξει «ανθρωπιστικός διάδρομος» στη Νότια Οσετία για να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

«Ανησυχούμε πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να κινηθούν, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται στους διαδρόμους», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2068&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote