Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Παρέλαση των εθνών
Παρέλαση των εθνών Εκτύπωση E-mail
08.08.08

Η ελληνική αποστολή με 156 αθλητές μπήκε πρώτη στη «Φωλιά του Πουλιού» ακολουθούμενη από τις υπόλοιπες 203 ομάδες. Την ελληνική σημαία κρατούσε με συγκίνηση ο ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης.

Οι αντιπροσωπείες από τις 204 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές μπαίνουν στο στάδιο σύμφωνα με τη σειρά των απλοποιημένων κινεζικών χαρακτήρων.

Η αποστολή της ΠΓΔΜ μπήκε στο στάδιο ως «FYRΟM» και δίπλα στο σύμβολο της σημαίας της αναγράφονταν τα αρχικά «MΚD», όπως συμβαίνει ήδη από το 1992.

Θερμό χειροκρότημα συγκέντρωσαν η Κινεζική Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ, οι Ισπανοί που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Κίνα και... ως είθισται τα τελευταία χρόνια, το Ιράκ. Την παρέλαση «συνοδεύουν» ηχητικά πέντε ορχήστρες, που συμβολίζουν τις 5 ηπείρους.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι της Τελετής Έναρξης κορυφώθηκε με την ανάδυση μίας γιγαντιαίας σφαίρας, για την κατασκευή της οποίας απαιτήθηκε ένας ολόκληρος χρόνος, η οποία αναπαριστούσε τη μητέρα Γη. Η σφαίρα ανυψώθηκε στα 24 μέτρα ύψος και πάνω της ειδικά εκπαιδευμένοι χορευτές έδωσαν μία μοναδική παράσταση. Ο Κινέζος Λιού Χουάν και η Βρετανίδα Σάρα Μπράιτμαν ερμήνευσαν το τραγούδι του μουσικού θέματος των Αγώνων.

Κινέζοι μαθητές ζωγράφισαν στον πάπυρο στο κέντρο της «Φωλιάς του πουλιού», που αποτελεί τον πυρήνα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ 2008 αθλητές τάι τσι σχημάτισαν ομόκεντρους κύκλους γύρω τους, συμβολίζοντας την αρμονία και την πληρότητα.

Χιλιάδες εθελοντές ντυμένοι με κίτρινα κοστούμια δημιούργησαν ένα ανθρώπινο κύμα που ξετιλίχθηκε στο στάδιο σχηματίζοντας το περιστέρι της ειρήνης, σύμβολο σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο «δρόμος τους Μεταξιού» αποτυπώθηκε στον πάπυρο, στο κέντρο της «Φωλιάς του Πουλιού», καθώς τo «ταξίδι» της Τελετής Έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων συνεχίζεται. Ο θαλάσσιος «δρόμος του μεταξιού» εγκαινιάστηκε πριν από 600 χρόνια και αναβίωσε σήμερα μπροστά σε εκατομμύρια έκπληκτα μάτια. Οι αναφορές στην κινεζική παράδοση ξεκίνησαν με την παρουσίαση της εφεύρεσης της τυπογραφίας και του κινεζικού κουκλοθεάτρου.

Μια περγαμηνή ξετυλίχθηκε αποκαλύπτοντας έναν πολιτισμό 5 χιλιάδων χρόνων στη «Φωλιά του πουλιού» ενώ χορευτές δημιούργησαν με τις κινήσεις τους σχέδια πάνω στον πάπυρο, υπό τον μαγευτικό ήχο ενός αρχαίου έγχορδου οργάνου.

56 παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων μετέφεραν σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης τη σημαία της Κίνας στην κατάμεστη «Φωλιά του πουλιού», ενώ μια μικρή κινεζούλα έψαλλε τον ύμνο που δημιουργήθηκε ειδικά για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πυροτεχνήματα άναψαν σε 29 σημεία του Πεκίνου, ξεκινώντας την πλατεία Τιέν Αν Μεν και φτάνοντας στο Στάδιο, σηματοδοτώντας τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2008 τυμπανιστές καλωσόρισαν τους χιλιάδες θεατές αλλά και τα εκατομμύρια τηλεθεατές που ανά τον κόσμο παρακολουθούν την τελετή έναρξης των Αγώνων. Με απόλυτο συγχρονισμό και προσφέροντας μοναδικές εικόνες έχουν καταφέρει να προκαλέσουν πλήθος χειροκροτημάτων στη Φωλιά του Πουλιού.

Οι πρώτες εικόνες της τελετής έναρξης μάλλον δικαιώνουν τον σκηνοθέτη και εμπνευστή της Ζαν Γιμού, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: Αν οι εφημερίδες βάλουν μόνο μία φωτογραφία από την τελετή, θέλω να μη ξέρουν ποια θα διαλέξουν!

 



e-tipos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2067&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 08.08.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote