Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η γιορτή αρχίζει στο Πεκίνο
Η γιορτή αρχίζει στο Πεκίνο Εκτύπωση E-mail
08.08.08

Λιγες ώρες έμειναν για τη μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει φέτος η πόλη του Πεκίνου.

Στην Κίνα, όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή τελετή έναρξης. Χθες Πέμπτη Παραμονή των Αγώνων, η λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε στο Σινικό Τείχος, ενώ η ελληνική σημαία κυματίζει στο Ολυμπιακό χωριό. Προηγήθηκε η είσοδος της ελληνικής ομάδας στο Ολυμπιακό Χωριό, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, της υπουργού Εξωτερικώς Ντόρας Μπακογιάννη, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνωα Κυριακού, του αρχηγού της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρου Κούβελου και του επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2008, Λιού Τζι. Στην τελετή παραβρέθηκαν σύσσωμη η εθνική ομάδα μπάσκετ με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον βοηθό του, Λευτέρη Κακιούση, αθλητές από την κολύμβηση, την υδατοσφαίριση, την πυγμαχία, την κωπηλασία, το κάνοε-καγιάκ. Απουσίαζαν ο Βλάσης Μάρας και τα μέλη της εθνικής Άρσης Βαρών, που εκείνην την ώρα είχαν προπόνηση, καθώς και όσοι δεν έχουν αφιχθεί ακόμα στο Πεκίνο. Σήμερα Παρσκευή εξ άλλου, θα γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει στους Αγώνες η Κατερίνα Θάνου. Με ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρών συνεχίστηκαν την Πέμπτη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, ένα 24ωρο πριν από την επίσημη τελετή έναρξης.
Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν η υπoυργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.
Στο μήνυμά του ενόψει της έναρξης των Αγώνων, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πρόκληση που αποτελεί για κάθε χώρα η διοργάνωση της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής του πλανήτη, καθώς και στις αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Οι Κινέζοι φιλοδοξούν, να πραγματοποιήσουν την πλέον εντυπωσιακή τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και όλα δείχνουν πως θα το καταφέρουν, δανειζόμενοι στοιχεία από τις αντίστοιχες τελετές των Αγώνων της Μόσχας (1980) και της Αθήνας (2004), τα οποία βέβαια θα προσαρμόσουν στη δική τους κουλτούρα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η τελετή έναρξης χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο από τα οποία περιλαμβάνει την παρέλαση των αθλητών, την κήρυξη των Αγώνων από τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα της διοργανώτριας χώρας, την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, τη μουσική του οποίου έχει γράψει ο Σπύρος Σαμάρας και τους στίχους ο Κωστής Παλαμάς, την έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας, την ολοκλήρωση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και το άναμμα του βωμού, τη συμβολική απελευθέρωση τριών περιστεριών, τον εκφώνηση του Ολυμπιακού όρκου για τους αθλητές και του αντίστοιχου για τους κριτές και το πρώτο μέρος της τελετής κλείνει με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της διοργανώτριας χώρας. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος, που είναι καθαρά καλλιτεχνικό και η κάθε διοργανώτρια χώρα, το κρατάει ως... επτασφράγιστο μυστικό, προκειμένου να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης και του εντυπωσιασμού.

Η τελετή έναρξης των Αγώνων της 29ης Ολυμπιάδας, θα αρχίσει με την παρέλαση των αποστολών των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών που συμμετέχουν στους Αγώνες και οι οποίες θα παρελάσουν με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το αλφάβητο της διοργανώτριας χώρας, εκτός από την Ελλάδα, η οποία ως γενέτειρα των Αγώνων παρελαύνει πάντα πρώτη και την Κίνα, η οποία ως διοργανώτρια θα παρελάσει τελευταία.
Συνεπώς, ο πρώτος αθλητής που θα "πατήσει" το απόγευμα το πόδι του στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, με την καταπληκτική κατασκευή που μοιάζει με φωλιά πουλιού, θα είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας, που δεν είναι άλλος από τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τζούντο, Ηλία Ηλιάδη, τον οποίο θα ακολουθούν τα μέλη της ελληνικής αποστολής και η παρέλαση θα συνεχιστεί με τις αντιπροσωπείες των υπολοίπων 204 εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.
Στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετέχουν αθλητές και αθλήτριες από 205 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, αριθμός ρεκόρ, καθώς το 2004 στην Αθήνα μετείχαν 202, ενώ στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, είχαν πάρει μέρος μόλις 14 χώρες.

Νέες προκλήσεις των Σκοπιανών

 

Σχολιάζοντας την επιδίωξη της ΠΓΔΜ να παρελάσει ως "Μακεδονία" στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνως Κυριακού, χαρακτήρισε σαν αστειότητα την επιδίωξη αυτή καθώς το επίσημο όνομα της χώρας είναι FYROM κι αυτό χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ κι τη ΔΟΕ. Ήδη ενημερώθηκε επισήμως ο πρόεδρος της BOCOG Λιού Τσι για την αναφορά στους Σκοπιανούς αθλητές ως "Μακεδόνες" στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και υπήρξε παρέμβαση του Λάμπη Νικολάου στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.
 
 
 

Μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (BOCOG) Λιού Τσι, στο Δημαρχείο του Πεκίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης δήλωσε ότι: " Αύριο είναι η μεγάλη μέρα για την Κίνα. Είναι βέβαιο ότι θα απολαύσουμε μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης, γιατί έχουν πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία . Είμαι εξίσου βέβαιος ότι θα διοργανώσουν επιτυχείς Αγώνες. Εμείς σαν Ελλάδα τους βοηθήσαμε. Μεταφέραμε την τεχνογνωσία και την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το εκτιμούν αυτό. Διανύουμε μία εποχή άριστων σχέσεων με την Κίνα. Και αυτό μετέφερα και στον Πρόεδρο της BOCOG, ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτή την καλή συγκυρία. Οι λαοί μας είναι πολύ κοντά. Εμείς με την πολιτιστική μας παρέμβαση τον τελευταίο χρόνο, φέραμε τον πολιτισμό της Ελλάδας εδώ στην Κίνα. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς: οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και ασφαλώς πολιτιστικό. Οι κινέζοι τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη για τον ελληνικό λαό και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία, αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε εδώ στο Πεκίνο. Είναι μία μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος πολιτισμός. Για εμάς είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον κινεζικό λαό, να αξιοποιήσουμε αυτή την συγκυρία, που τελικά θα είναι επ’ ωφελεία του λαού μας".

Μήνυμα Καραμανλή

 

Εν όψει της έναρξης των Αγώνων, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

"Τέσσερα χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην κοιτίδα τους. Η Ελλάδα ανέλαβε μια διπλή ευθύνη: Να διοργανώσει με ασφάλεια και επιτυχία τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, αλλά και να υπογραμμίσει με τρόπο ηχηρό τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε το ολυμπιακό κίνημα.

Με θυσίες και σκληρή δουλειά, ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπροστά στο μεγάλο στόχο, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα καταφέραμε πέρα και από την πιο αισιόδοξη προσδοκία. Στην ιστορία του έθνους μας, το 2004 θα μείνει για πάντα ως μια ημερομηνία - ορόσημο, ως η απαρχή μιας νέας εποχής αυτοπεποίθησης για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του ελληνισμού.

Σήμερα, την σκυτάλη παίρνει η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη. Μια χώρα που φέρει, όπως και η Ελλάδα, το βάρος της ευθύνης να ανταποκρίνεται διαρκώς στην παρακαταθήκη ενός μεγάλου και μακραίωνου πολιτισμού.

Η πρόκληση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει η ίδια όπως και το 2004, όπως και το 1896, όπως και το 776 προ Χριστού, όταν οι πρώτοι καταγεγραμμένοι αγώνες γιορτάστηκαν στην Ηλίδα: να αποδείξουμε αφενός ότι η υπέρβαση των ορίων - ορίων που συχνά οι ίδιοι θέτουμε αυθαίρετα στους εαυτούς μας - είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης του ανθρωπίνου γένους. Και αφετέρου, να αποδείξουμε ότι η αντικατάσταση της εχθρότητας και του βίαιου ανταγωνισμού από την άμιλλα, το συναγωνισμό και τη συνεργασία των ανθρώπων και των λαών είναι στόχος όχι μόνο επιθυμητός, όχι μόνο πιεστικά αναγκαίος, αλλά και εφικτός.

Με αυτές τις σκέψεις, και με την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις υψηλές τους αξίες στους ανθρώπους του πλανήτη, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ιστορικοί θεματοφύλακες του πνεύματος του ολυμπισμού, στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας στους αθλητές και τα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας από ολόκληρο τον κόσμο, σε όλους εκείνους που υπηρετούν το ιδεώδες του αθλητισμού μακριά από οτιδήποτε νοθεύει τον υγιή συναγωνισμό. Ενώνουμε τις σκέψεις μας με όλους όσοι οραματίζονται και εργάζονται ενεργά για έναν κόσμο όπου οι αξίες που θα τιμήσουμε αυτές τις μέρες με τη διοργάνωση των Αγώνων, θα είναι ο αποκλειστικός γνώμονας της συλλογικής μας δράσης".

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να απεγκλωβιστούν από τα μονοπωλιακά συμφέροντα, υποστηρίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ. "Η καπιταλιστική κυριαρχία έχει θλιβερές συνέπειες και στις αθλητικές διοργανώσεις. Οδήγησε και τους Ολυμπιακούς αγώνες σε σάπισμα που δεν έχει θεραπεία. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές" τονίζει το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ υπογραμμίζει πως "Η Ολυμπιακή ιδέα πρέπει να διαφυλαχθεί έτσι, όπως την διαμόρφωσε ο τόπος που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως φορέα και μήνυμα των ύψιστων ανθρώπινων αξιών".

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2066&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote