Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τουρκοκυπριακά παιχνίδια τακτικής, ένταση για Λιμνίτη
Τουρκοκυπριακά παιχνίδια τακτικής, ένταση για Λιμνίτη Εκτύπωση E-mail
08.08.08

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει πως μέχρι το τέλος του 2008 είναι δυνατό να εξευρεθεί «περιεκτική λύση» στο Κυπριακό και ότι τους πρώτους μήνες του νέου έτους μπορούν να διεξαχθούν χωριστά δημοψηφίσματα για έγκριση ή απόρριψη της σχετικής συμφωνίας.

Την αισιοδοξία της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν συμμερίζεται η ελληνοκυπριακή, η οποία τονίζει εμφαντικά ότι δεν πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Χ. Ερτσακιτζά επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με «εύκολα θέματα» και συγκεκριμένα με την πτυχή της διακυβέρνησης, όπου σημειώθηκε πρόοδος στην αρμόδια ομάδα εργασίας. Πρόσθεσε ότι το περιουσιακό είναι πολύ δύσκολο θέμα και χρειάζεται πολλή προετοιμασία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπάθεια της τουρκικής πλευράς είναι να αφήσει τα θέματα του εδάφους και των περιουσιών -που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή πλευρά- τελευταία για να τα παζαρέψει άγρια στο πλαίσιο του «πάρε-δώσε».

Για Λιμνίτη

Ο προεδρικός επίτροπος Γ. Ιακώβου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά, όσον αφορά το οδόφραγμα του Λιμνίτη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας για μετάβαση στη Μόρφου, στις 2 Σεπτεμβρίου, για τη γιορτή του Αγίου Μάμα, σε αντάλλαγμα για τη μετάβαση, αύριο Παρασκευή, στα Κόκκινα, εκατοντάδων Τουρκοκυπρίων από τα Κατεχόμενα, για να παραστούν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί με αφορμή την 44η επέτειο από τις μεγάλες μάχες στην Τηλλυρία και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την τουρκική αεροπορία.

Στο μεταξύ, εκδηλώνονται διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων του Πύργου (Τηλλυρίας), διότι πολλοί από αυτούς διαφωνούν με τον αποκλεισμό του δρόμου Λιμνίτη, αν οι Τούρκοι δεν επιτρέψουν τη μετάβαση των Ελληνοκυπρίων στη Μόρφου, στις 2 Σεπτεμβρίου, για να παραστούν στη Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Μάμα. Υποστηρίζουν ότι βασικό αίτημα είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος στον Λιμνίτη και όχι απλά η μετάβαση στη Μόρφου.

Από την πλευρά του, το κατοχικό καθεστώς φαίνεται διατεθειμένο να επιτρέψει τη μετάβαση στη Μόρφου, στις 2 Σεπτεμβρίου, σε Ελληνοκυπρίους, για να παραστούν στη Θεία Λειτουργία.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πάντως, προτρέπει τους κατοίκους της Τηλλυρίας να μην προβούν σε δυναμικές εκδηλώσεις και διαβεβαιώνει πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2064&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote