Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο «σταθμός» του Μονάχου
Ο «σταθμός» του Μονάχου Εκτύπωση E-mail
06.08.08

Τις βαλίτσες του για το Μόναχο ετοιμάζει ο ανακριτής της υπόθεσης Siemens, προκειμένου να βρεθεί «τετ α τετ» με το διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Ράινχαρντ Σίκατσεκ, ο οποίος και… με την υπογραφή του βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών.

Ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία Εφετών, μέχρι το τέλος του μήνα θα μετακομίσει προσωρινά στη Γερμανία, μετά το έγγραφο που πήρε χθες στα χέρια του από την Εισαγγελία Μονάχου.

Με αυτό τον ενημερώνουν ότι ο κ. Σίκατσεκ συναινεί να καταθέσει και αν και όποτε το επιθυμεί ο δικαστικός λειτουργός μπορεί να τον εξετάσει.

Ετσι, απομένει να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για να οριστεί το «ραντεβού» του ανακριτή με ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά της πολύκροτης υπόθεσης.

Η κατάθεση του βασικότερου οργανωτή των «μαύρων ταμείων» θεωρείται σημαντική για την περαιτέρω πορεία της ανάκρισης, καθώς έχει υποστηρίξει ότι το 2% του συνολικού τζίρου της ελληνικής Siemens δόθηκε σε πολιτικά κόμματα.

Το πρώην στέλεχος της Siemens διαθέτει στο προσωπικό του αρχείο στοιχεία που αφορούν στο ρόλο συγκεκριμένων προσώπων που κατείχαν καίριες θέσεις στην εταιρία, αλλά και τη διάθεση χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ως «μίζες»για την ανάληψη έργων.

«Πέραν των προμηθειών στη σύμβαση πλαίσιο -τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΤΕ με τη Siemens το 1997 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του Οργανισμού- σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, διευθυντή της εταιρίας στην Ελλάδα και προϊσταμένου του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη, προβλεπόταν το 2% του τζίρου για πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα», έχει αποκαλύψει ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ στις γερμανικές αρχές.

«Συνταξιδιώτες» του κ. Ζαγοριανού θα είναι οι δύο γερμανομαθείς εισαγγελείς, που είχαν ξαναπετάξει για Γερμανία πριν από λίγους μήνες, οι κ.κ. Ελένη Βασιλειάδου και Παναγιώτης Μεϊδάνης, καθώς και ακόμη ένα πρόσωπο που θα συνδράμει στη μετάφραση.

Με… ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, όμως, αφού οι ελβετικές και γερμανικές αρχές απάντησαν θετικά στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί από ελληνικής πλευράς, με τα οποία δηλωνόταν η πρόθεση των λειτουργών της Θέμιδας να μεταβούν επιτόπου προκειμένου να ενημερωθούν επί των νεότερων στοιχείων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Οι αλλοδαπές αρχές είναι αποφασισμένες να απλώσουν χείρα βοηθείας στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση στην Ελλάδα, τόσο με τη χορήγηση εγγράφων όσο και με το να τον φέρουν σε επαφή με σημαντικούς μάρτυρες. Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, όπως βεβαιώνουν νομικοί κύκλοι, ο ανακριτής θα έχει τη δυνατότητα να λάβει καταθέσεις από πρώην στελέχη της Siemens που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης, όπως τους κ.κ. Γκάσβιντ, Γιουνγκ και Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Παράλληλα… έδωσαν το πράσινο φως για να αποσταλούν -εκτός αν τα συμπεριλάβει… στις αποσκευές του ο ανακριτής- τα πρακτικά της δίκης του Ράινχαρντ Σίκατσεκ, ο οποίος καταδικάστηκε προσφάτως από το δικαστήριο του Μονάχου σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 108.000 ευρώ για απιστία σε βάρος της Siemens, σχετικά με 49 περιπτώσεις διαχείρισης 24 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν ως μίζες σε διάφορες χώρες.

H πρώτη δίκη
«Αυτή η δίκη τελείωσε, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε πού ακριβώς είναι τα λεφτά…», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Μονάχου, Πίτερ Νολ, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης για την πρώτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens που έφτασε στο ακροατήριο.

Στο εδώλιο είχε καθίσει ο πρώην διευθυντής του γερμανικού κολοσσού, Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Ηταν η πρώτη καταδίκη για το τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκιών και «μαύρων ταμείων», που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση πολλών διευθυντικών στελεχών της εταιρίας.

Η Εισαγγελία του Μονάχου ερευνά την εμπλοκή 300 ακόμη ατόμων στην υπόθεση. Πάντως ο ίδιος μετά την απόφαση είπε ότι είναι «ανακουφισμένος που ήλθε το τέλος».

«Το δικαστήριο δεν έχει καμία αμφιβολία για τα γεγονότα. Ο κ. Σίκατσεκ είχε ενσωματωθεί σε ένα σύστημα οργανωμένης ανευθυνότητας», διευκρίνισε ο δικαστής του Μονάχου.

Περιέγραψε δε τον κ. Σίκατσεκ ως έναν άνδρα από την «παλιά σχολή» της Siemens, που ενεργούσε υπό τις οδηγίες των ανωτέρων του.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2055&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.08.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote