Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Άσκηση εναντίον του Αλτσχάϊμερ
Άσκηση εναντίον του Αλτσχάϊμερ Εκτύπωση E-mail
04.08.08

Στη μελέτη συμμετείχαν 121 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών, εκ των οποίων περίπου οι μισοί βρίσκονταν στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιχειρώντας να διαπιστώσουν τη φυσική κατάσταση των εθελοντών, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν συγκεκριμένες γυμναστικές ασκήσεις, όπως διάδρομο.

 

Κατόπιν, υπέβαλλαν τους εθελοντές σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις, με τη βοήθεια των οποίων μπόρεσαν να διαπιστώσουν τυχόν συρρίκνωση του εγκεφάλου των εθελοντών, γεγονός που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της νόσου Αλτσχάιμερ.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, συσχετισμός μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και κατάστασης του εγκεφάλου παρατηρήθηκε μόνο στους εθελοντές που νοσούσαν από Αλτσχάιμερ, καθώς διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς ήταν σε λιγότερο καλύτερη φυσική κατάσταση εμφάνιζαν τετραπλάσια πιθανότητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου.
 
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου, ενδεχομένως να μπορούν με τη βοήθεια της τακτικής γυμναστικής να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου. Σύμφωνα με επιστημονικές αποδείξεις, αυτή η συρρίκνωση σχετίζεται με φτωχότερη νοητική επίδοση», αναφέρει ο δρ. Jeffrey Burns από το πανεπιστήμιο του Κάνσας.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Susanne Sorensen, επικεφαλής έρευνας του ιδρύματος Altzheimer’s Society, αναφέρει ότι η γυμναστική αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, τροφοδοτώντας έτσι τα κύτταρα με οξυγόνο. «Αυτή είναι μία πιθανή εξήγηση του γιατί η άνοια εξελίσσεται με πιο αργό ρυθμό σε ανθρώπους που έχουν σωματική δραστηριότητα».
 
Εκπρόσωποι του Alzheimer’s Research Trust αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης, η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. «Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσο των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από άνοια, όσο και των συνομηλίκων τους που δεν έχουν εμφανίσει τη νόσο», επισημαίνει η διευθύνων σύμβουλος του Alzheimer’s Research Trust Rebecca Wood.
ert 
 
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2046&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote