Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Προσπαθούν αλλά δε μπορούν να κόψουν το κάπνισμα οι έφηβοι
Προσπαθούν αλλά δε μπορούν να κόψουν το κάπνισμα οι έφηβοι Εκτύπωση E-mail
03.08.08

Οι έφηβοι καπνιστές κάνουν συχνές και επανειλημμένες προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αποτυγχάνει, σύμφωνα με έρευνα της καναδικής αντι-καρκινικής εταιρείας.

 

«Το κόψιμο του καπνίσματος είναι στο μυαλό πολλών εφήβων, πολύ πριν εθιστούν ολοκληρωτικά», δήλωσε η δρ. Τζένιφερ Ο' Λάφλιν, επικεφαλής της μελέτης από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. «Οι σοβαρές προσπάθειες ξεκινούν δύο μόλις μήνες μετά το πρώτο τσιγάρο, ενώ κοντά στα δύο χρόνια έχουν χάσει την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρουν να το κόψουν».
 
Η Ο' Λάφλιν και οι συνεργάτες της στηρίζουν τα συμπεράσματα τους στα στοιχεία από 319 έφηβους του Μόντρεαλ που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνήθεια αυτή κάθε τρεις μήνες για πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι έφηβοι καπνιστές αυξάνουν σταδιακά τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζουν σε ημερήσια βάση, ενώ την ίδια ώρα κάνουν αποτυχημένες προσπάθειες να το κόψουν.
 
Για του έφηβους που πήραν μέρος στη μελέτη, χρειάστηκαν 23 μήνες μέχρι να γίνουν τακτικοί καπνιστές. «Σύμφωνα με μελέτες, απαιτούνται 2 χρόνια καπνίσματος μέχρι να καθιερωθεί ο εθισμός. Ωστόσο, η μελέτη μας συνιστά ότι τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται πολύ νωρίτερα» σημειώνει η Ο' Λάφλιν.
 
Περισσότεροι από 70% των εφήβων στη μελέτη δήλωσαν ότι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, όμως μόνο 19% το κατάφερε για τουλάχιστον ένα χρόνο. «Η κατανόηση των διεργασιών που οδηγούν στην εξάρτηση και η ταυτόχρονη επιθυμία για κόψιμο της συνήθειας, μπορούν να φανερώσουν περιόδους κατά τις οποίες τα παιδιά είναι πιο δεκτικά σε εκπαίδευση και υποστήριξη», κατέληξε η Καναδή επιστήμονας.
 
Reuters
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2045&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων