Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πέντε βήματα ζητάει από την Κίνα η Διεθνής Αμνηστία
Πέντε βήματα ζητάει από την Κίνα η Διεθνής Αμνηστία Εκτύπωση E-mail
30.07.08

 

Πρόσχημα για την ενίσχυση της καταστολής διαφωνούντων και ακτιβιστών στην Κίνα αποτελούν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που καταγγέλλει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Κατά την περίοδο προετοιμασίας των Αγώνων, επισημαίνει η οργάνωση, οι κινεζικές αρχές συνέχισαν ή ακόμη και ενέτειναν μέτρα και πρακτικές που στρέφονται κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και γενικά των ανεπιθύμητων στην πρωτεύουσα (όπως οι άστεγοι και οι ζητιάνοι). Για παράδειγμα, αυξήθηκε η χρήση της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» προσώπων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Πεκίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία «εναντίον των παράνομων δραστηριοτήτων που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και διαταράσσουν την κοινωνική τάξη». Τον Μάιο, υιοθετήθηκε ο νόμος περί «αναμόρφωσης διά της εργασίας». Και από τον Ιούνιο, οι ακτιβιστές και όσοι υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα προς την κυβέρνηση, υποχρεούνται να παρουσιάζονται στην Αστυνομία κάθε εβδομάδα, να μη φεύγουν από την πόλη τους χωρίς άδεια και να μην μεταβούν στο Πεκίνο στη διάρκεια των Αγώνων. Παράλληλα, εντάθηκε η λογοκρισία και η παρεμπόδιση του έργου των ΜΜΕ.

 
Η Δ.Α. καλεί τη ΔΟΕ και τους ηγέτες του κόσμου να είναι πιο απαιτητικοί έναντι του Πεκίνου προειδοποιώντας ότι μετά τους Αγώνες η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί, ελλείψει της διεθνούς προσοχής. Καλεί ειδικότερα την Κίνα να κάνει πέντε βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: να απελευθερώσει τους διαφωνούντες, να σταματήσει τις αυθαίρετες συλλήψεις όσων υπογράφουν προκηρύξεις, να δημοσιοποιήσει πλήρως τις στατιστικές για τη θανατική ποινή, να εφαρμόσει μορατόριουμ στις εκτελέσεις και να δώσει πλήρη ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης.
 
Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες της οργάνωσης καταλογίζοντάς της έλλειψη αντικειμενικότητας..
 
 
 
ΛΗ.Π. (Πηγές: Γαλλικό-ΑΠΕ-www.lemonde.fr)
 
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2037&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 31.07.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote