Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Δείχνει» το PKK ο Ερντογάν
«Δείχνει» το PKK ο Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
29.07.08

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) για τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

«Δυστυχώς το κόστος (των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των κούρδων ανταρτών) είναι βαρύ. Το χθεσινοβραδυνό συμβάν αποτελεί ένα παράδειγμα γι' αυτό», είπε ο Ερντογάν επισκεπτόμενος τον τόπο των επιθέσεων, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει το PKK.

«Οταν κατονομάζεις κάνεις προπαγάνδα», είπε ο Ερντογάν, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα κατά του PKK.

«Παλεύουμε τριάντα χρόνια κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης το PKK, το οποίο αρνείται ότι έχει την παραμικρή ευθύνη για τις εκρήξεις, προχώρησε στις επιθέσεις αυτές σε αντίποινα για το κύμα στρατιωτικών επιχειρήσεων που εξαπολύει η Τουρκία κατά των κούρδων ανταρτών στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και στο βόρειο Ιράκ, όπου η αυτονομιστική οργάνωση διατηρεί βάσεις.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε απευθείνει έκκληση για ενότητα στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, τρεις έφηβους συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές ως συνδεόμενους μετο συμβάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ. Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αναφέρεται ότι βρέθηκαν να κρύβονται φοβισμένοι στα υπογεια διαμερίσματος κοντά στο σημείο της έκρηξης, έπειτα απο πληροφορίες κατοίκων.

Ωστόσο δεν αναφέρει πως ακριβώς συνδέονται με την έκρηξη.

Την ίδια ώρα, σε 18 ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων, ενώ υπάρχουν και αλλοι 140 τραυματίες δεκαπέντε εκ των οποίων σοβαρά.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, μια πρώτη βόμβα ασθενούς ισχύος εξερράγη σε δοχείο απορριμμάτων σε μια εμπορική λεωφόρο της συνοικίας Γκιουνγκορέν στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκουλέρ στον τόπο της έκρηξης, σύμφωνα με το NTV.

Μια δεύτερη έκρηξη μεγάλης ισχύος ακολούθησε μερικά λεπτά αργότερα σε απόσταση μερικών μέτρων, ενώ το πλήθος άρχιζε να συγκεντρώνεται στον τόπο της πρώτης έκρηξης, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε το γεγονός τρομοκρατική ενέργεια, μολονότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η επίθεση έγινε από μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν γνωρίζουμε από ποια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ξεκινά σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας η ακροαματική διαδικασία ενόψει της ετυμηγορίας για την αναστολή, ή μη, της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, με την κατηγορία της κατάλυσης του λαϊκού χαρακτήρα της Κεμαλικής δημοκρατίας.

Ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία, η ΕΕ, αλλά κι οι ξένοι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση, η οποία έχει βυθίσει την Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία πλήττει τις οικονομικές αγορές κι έχει οδηγήσει σε τέλμα τις μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας του ΑΚΡ η χώρα μαθηματικά οδηγείται στις εκλογές, πιθανώς τον προσεχή Νοέμβριο, και θ’ απισχνάσει ακόμη περισσότερο τις ελπίδες της Τουρκίας για γρήγορη ένταξή της στην ΕΕ.

Παράλληλα, λόγω της υπόθεσης αυτής έχουν οξυνθεί οι διαφορές ανάμεσα στην ισλαμιστικών τάσεων κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς, δικαστικούς κι ακαδημαϊκούς κύκλους της τουρκικής κοινωνίας, που θεωρούν εαυτούς ως τους θεματοφύλακες του κοσμικού καθεστώτος.

Ορισμένοι αναλυτές, που κατά κύριο λόγο αναμένουν πως η απόφαση θ’ ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου, εξακολουθούν να πιστεύουν πως η επικρατέστερη εκδοχή είναι ν’ αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας του ΑΚΡ, μολονότι πληθαίνουν τα προγνωστικά ότι τελικά θ’ αποφευχθεί το κλείσιμο του κόμματος.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την αποτρόπαιη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, όπως σημειώνει το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, είναι ξεκάθαρο ότι είχε στόχο να προκαλέσει τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει ακόμη την αλληλεγγύη της προς τον τουρκικό λαό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι πληροφορήθηκε με οδύνη τις επιθέσεις που προκάλεσαν την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τη συμπάθειά του στους συγγενείς των θυμάτων. Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό της Αli Babacan απέστειλε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για τη νέα τρομοκρατική επίθεση και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων εκ μέρους του ελληνικού λαού.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2029&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote