Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μήνυμα ενότητας
Μήνυμα ενότητας Εκτύπωση E-mail
25.07.08

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Πέμπτη από το Βερολίνο την Ευρώπη και την Αμερική να υπερβούν τις διαφορές τους για να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις, της τρομοκρατίας και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε χωρισμένοι», τόνισε ο γερουσιαστής στο πλήθος των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη βάση της στήλης της Νίκης, στην καρδιά του Βερολίνου.

«Ο 21ος αιώνας άρχισε σε έναν κόσμο πιο αλληλοεξαρτώμενο από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία».»Ομως αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει νέους κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα σύνορα ή τους ωκεανούς», συνέχισε. «Κανένα έθνος, όσο μεγάλο και όσο ισχυρό και αν είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις προκλήσεις».

Αναφερόμενος στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989, απηύθυνε έκκληση για να γκρεμιστούν και άλλα τείχη.

«Τα τείχη ανάμεσα στους από μακρού συμμάχους, από τη μια και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια. Τα τείχη ανάμεσα στις πιο πλούσιες και τις πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια. Τα τείχη ανάμεσα στις φυλές, ανάμεσα στους γηγενείς και τους μετανάστες, ανάμεσα στους χριστιανούς τους μουσουλμάνους και τους εβραίους, δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια».

O Ομπάμα ζήτησε επίσης τη βοήθεια της Ευρώπης για τη νίκη επί των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Η Αμερική δεν μπορεί να το κάνει μόνη της» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αφγανικός λαός έχει ανάγκη από τα δικά μας στρατεύματά και από τα δικά σας. Από τη δική μας υποστήριξη και τη δική σας για να νικήσει τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, για να αναπτύξει την οικονομία του, και να τον βοηθήσουμε να ανοικοδομήσει τη χώρα του. Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για να τα παρατήσουμε τώρα» συμπλήρωσε.

Όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο του γερουσιαστή του Ιλινόις, ο Ομπάμα ματαίωσε τελικά μία επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Παρασκευή σε ένα αμερικανικό στρατωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί την περιοδεία του στην Ευρώπη για πολιτικούς σκοπούς.

Σαφές προβάδισμα Ομπάμα

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μπαράκ Ομπάμα, διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του συνυποψήφιου του (των Ρεπουμπλικάνων) Τζον Μακέϊν αναφέρεται στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Ομπάμα (του Ιλινόϊ) συγκεντρώνει ποσοστό 47% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 41% για τον Μακέϊν, γερουσιαστή της Αριζόνα.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν και ακριβώς στο ξεκίνημα της περιοδείας Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, δηλαδή από την προηγούμενη Δευτέρα έως και Παρασκευή, με συμμετοχή 1.003 εκλογέων και πιθανότητα στατιστικού λάθους συν-μείον 3,1% ,

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστιαίο προβάδισμα Ομπάμα έναντι του Μακέϊν γίνεται 13 μονάδων, στην περίπτωση που παραμείνουν ως προεδρικοί υποψήφιοι στις εκλογές ο Οικολόγος Ραλφ Νέϊντερ και ο Φιλελεύθερος Μπομπ Μπαρ.

Απόψεις περί αντιπροέδρου

Οι ερωτηθέντες στο πλαίσιο της δημοσκόπησης για την κατηγορία προσωπικότητας που ο υποψήφιος πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να επιλέξει για υποψήφιο αντιπρόεδρό του, απάντησαν σε ποσοστό 50% ότι προτιμούν εμπειρογνώμονα σε ζητήματα Άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής.

Όσον αφορά τον υποψήφιο πρόεδρο Τζον Μακέϊν των Ρεπουμπλικάνων, η απάντηση είναι σε ποσοστό 60% των ερωτηθέντων ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος πρέπει να γνωρίζει καλά τα οικονομικά...

Συμφωνία με τις ηλικίες εκλογέων

Το «χάσμα των γενεών» αναδεικνύεται έντονα στη δημοσκόπηση αυτήν.

Συγκεκριμένα, οι εκλογείς 18-34 ετών δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν Ομπάμα σε ποσοστό 55% . Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μακέϊν είναι 31% . Προβάδισμα για τον Ομπάμα υπάρχει όμως και στην ηλικιακή ζώνη 35 έως και 64 ετών.

Από την ηλικία των 65 ετών και άνω, ποσοστό 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι έτοιμο να ψηφίσει Μακέϊν, ενώ το ποσοστό Ομπάμα υποχωρεί στο 41% .

Ας σημειωθεί ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος στις 4 Νοεμβρίου ο Μακέϊν, θα είναι ο πλέον ηλικιωμένος αμερικανός πρόεδρος στο χρονικό διάστημα μιάς πρώτης θητείας στον Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι στα τέλη Αυγούστου γίνεται 72 ετών...

Διαφημιστικές δαπάνες

Για την προεδρική υποψηφιότητα Ομπάμα, το κονδύλι των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων θα δαπανηθεί σε διαφημιστικά σποτς στη διάρκεια των επικείμενων Ολυμπιακών αγώνων--στο δίκτυο τηλεόρασης NBC και τα «θυγατρικά», που θα καλύπτουν το μεγάλο αθλητικό γεγονός, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του διεθνούς διαδικτύου AdAge.com. Τούτο, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε, ακόμα, από συνεργάτες του Ομπάμα.

Ειδήμονες της διαφήμισης σημειώνουν από την πλευρά τους ότι εφόσον γίνει η διαφημιστική εκστρατεία, καθώς θα είναι σε παναμερικανικό επίπεδο και τόσο μεγάλης διάρκειας «δεν θα έχει το προηγούμενό της».

Ας σημειωθεί πάντως ότι ο οίκος διαφημιστικών υπηρεσιών Campaign Media Analysis group προέβλεψε ότι μέχρι τέλους της εκστρατείας και από όλους τους υποψηφίους προέδρους θα έχουν δαπανηθεί 800 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της προβολής της υποψηφιότητάς τους. Τέλη Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι ο Ομπάμα διέθετε 71 εκατομ.δολάρια για διαφημιστική δαπάνη, έναντι μόνον 26 εκατομ.δολαρίων για τον Μακέϊν.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούν την 8η Αυγούστου.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2018&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote